Linkuri accesibilitate

Drone ucrainene au lovit depozite de combustibili din Rusia. Atac rusesc cu rachete asupra Harkov


Martori de la fața locului au filmat un incendiu puternic la o rafinărie de petrol din Smolensk. 24 aprilie.
Martori de la fața locului au filmat un incendiu puternic la o rafinărie de petrol din Smolensk. 24 aprilie.

Drone ucrainene au lovit depozite de combustibil și echipamente energetice din regiunea Smolensk din Rusia și le-au incendiat. Atacurile au fost confirmate de guvernatorul local Vasili Anohin într-o postare pe rețeaua Telegram.

„Regiunea noastră este sub atacul dronelor ucrainene”, a scris guvernatorul pe rețeaua socială și a adăugat că nu sunt victime iar echipele de pompieri lucrează pentru stingerea incendiilor.

Reuters citează surse din serviciile de informații ucrainene care confirmă că dronele au lovit miercuri două depozite petroliere deținute de Rosneft în regiunea Smolensk din Rusia.

Depozitele ar fi conținut 26.000 de metri cubi de combustibil.

„SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei - n.red) continuă să distrugă efectiv infrastructura militară și logistică care furnizează combustibil armatei ruse în Ucraina”, a spus sursa.

Odată cu intrarea în al treilea an al războiului declanșat de invazia Rusiei, Ucraina și-a intensificat atacurile asupra instalațiilor petroliere și energetice rusești cu drone cu rază lungă de acțiune.

Kievul consideră rafinăriile de petrol drept ținte legitime, în ciuda apelurilor aliaților săi de a opri loviturile pentru a evita represaliile rusești și scumpirea petrolului la nivel global.

Până la sfârșitul lunii martie, aproximativ 14% din capacitatea primară de rafinare a petrolului din Rusia a fost distrusă de atacurile cu drone ucrainene, potrivit calculelor Reuters.

Atac rusesc cu rachete în Harkov

Șase persoane au fost rănite și mai multe clădiri rezidenţiale au fost avariate în urma unui atac ruses cu rachete asupra celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, a anunțat miercuri dimineață guvernatorul Oleg Sînehubov pe Telegram, relatează Reuters.

Atacul a avariat trei clădiri rezidenţiale, două de birouri, trei clădiri nerezidenţiale şi o conductă de gaz din cartierul central al oraşului, potrivit guvernatorului.

Primarul oraşului Harkov, Igor Terehov, a declarat pentru televiziunea ucraineană că două rachete S-300 au fost folosite în atac, dar că acestea nu au provocat daune semnificative în zonele rezidenţiale ale oraşului.

Agenţia rusă de ştiri de stat RIA a relatat miercuri, citând surse anonime din cadrul forţelor ruse, că atacul lor a lovit cartierele soldaţilor din Harkov, unde erau staţionaţi militari ucraineni.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG