Linkuri accesibilitate

10 lucruri pe care nu le-a putut face Marcel Ciolacu în 10 luni de când conduce partidul. Ce se întâmplă la Congresul PSD


ROMANIA - Marcel Ciolacu, lider PSD
ROMANIA - Marcel Ciolacu, lider PSD

Niciodata PSD nu a fost atât de slab ca acum și niciodată liderii social-democrați nu au fost atât de lipsiți de anvergură, de discurs, de tactici.

Înainte de Congresul PSD de sâmbătă, unde va fi aleasă noua echipă de conducere a formațiunii, nu a existat niciun fel de emulație, iar subiectele complicate și eșecurile decisive ale conducerii intrimare nu au fost dezbătute cu adevărat.

Ce au făcut social-democrații în utlimii patru ani: au pierdut jumătate din cei 46% care i-au votat în 2016. Cei mai mulți au plecat după ce s-au convins că precedentul președinte PSD, Liviu Dragnea, a întors țara pe dos doar pentru a scăpa de închisoare. Dragnea a fost condamnat anul trecut la trei ani și jumătate pentru fapte de corupție. Dar nu doar el a subestimat viitorul, ci și ceilalți parlamentari și fruntași social-democrați, care au asistat fără să cârtească la mai bine de doi ani de guvernare în folos personal.

Liniștea și unanimitatea permanentă din perioada Dragnea a fost spartă de valul de plecări din PSD și de scrisoarea deschisă semnată în 2018 de câțiva critici din fruntea partidului, care cereau demisia lui Dragnea, fiindcă devenise „o vulnerabilitate pentru partid”.

Între timp, Marcel Ciolacu, 53 de ani, un supraviețuitor al epocilor Iliescu, Năstase, Geoană, Ponta, Dragnea, deși nu și-a dovedit capacitățile de lider în ultimele zece luni se pregătește să se așeze confortabil în fotoliul de președinte al PSD.

Ce nu a putut face Marcel Ciolacu de când conduce partidul:

1)-să regrupeze majoritatea PSD din parlament pentru a recâștiga guvernarea

2)-să-i țină în partid pe cei aproape 100 de primari care s-au refugiat la PNL, cu o lună înainte de alegerile locale

3)-să rezolve repede chestiunea moțiunii de cenzură, pe care s-a gândit să o depună într-o sesiune de urgență

4)-să-și convingă aliații naturali, ALDE și ProRomânia, să facă o coaliție în contraponderea coaliției de dreapta pentru Primăria Capitalei

5)-să recupereze istoria partidului pentru a-i convinge pe cei care au părăsit bazinul electoral al PSD să revină la matcă

6)-să demonstreze prin proiecte legislative și acțiuni concrete că PSD este un partid care poate fi reformat

7)-să prezinte un proiect pe termen lung: unde va ajunge PSD în 2024 la următoarele alegeri

8)-să aducă intelectuali în partid, un proiect demarat de Adrian Năstase, care a abservat de atunci tarele noii generații de social-democrați. PSD nu mai are destui profesioniști, după cum arată componența Comisiilor parlamentare

9)-să determine PSD să facă o reală opoziție actualei puteri

10)-să demonstreze că epoca Dragnea s-a încheiat și să facă reparațiile legislative necesare pentru a-și dovedi buna-credință și intenția de a schimba imaginea de partid corupt care persistă încă din anii 2000, când Ion Iliescu îi spunea lui Adrian Năstase despre capitalismul de cumetrie cre se practică în PSD.

Singurele sugestii despre ce-ar trebui să facă PSD mai departe, dincolo de împărțirea funcțiilor au fost date de fostul premier Adrian Năstase, care a condus partidul cu mână de fier între 2000 și 2005, la care se adugă o lungă scrisoare de încurajare semnată de fostul europarlamentar PSD, Adrian Severin. Ambii au fost forțați să se retragă din politică după condamnări pentru corupție.

Spre deosebire, însă, de Adrian Năstase, care era profesor universitar când a preluat partidul și care părea să aibă o educație solidă, știa să vorbească liber și avea o strategie clară pentru formațiunea lui, viitorul șef al social-democraților, Marcel Ciolacu, abia se descurcă să conducă o discuție cu public și nu are nicio viziune de viitor. Ciolacu este absolventul Universității Ecologice, o universitate privată aflată pe locul 64, potrivit ultimului clasament național, după foarte multe alte universități din orașe mici, cum ar fi Reșița, Târgu Jiu, Galați.

Imediat ce a terminat facultatea, la 28 de ani, a devenit consilier al municipiului Buzău, iar în 2005, deși este vicepreședinte PSD al filialei locale este numit prefect interimar în perioada unei guvernări de dreapta.

PSD încearcă să recupereze terenul pierdut prin moțiunea de cenzură depusă deja, pe care o speră salvatoare, dar amânarea ei pe motive de constituționalitate face ca partidul să piardă teren. Deja trei parlametari PSD s-au mutat în barca liberalilor și e posibil ca pierderile să nu se oprească aici. Ambele partide știu că au nevoie de banii de la banii Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). Cheia spre inimile primarilor este reprezentată de banii care vin din bugetul acestui program, iar primarii sunt instrumentele care mobilizează electoratul la cele două runde de alegeri: la sfârștiul lunii septembrie, când sunt localele, și la finele lui noiembrie, când are loc scrutinul parlamentar.

XS
SM
MD
LG