Linkuri accesibilitate

Ludovic Orban, ales președinte al Camerei Deputaților mult după miezul nopții


Ludovic Orban a fost votat președinte al Camerei Deputaților într-o ședință de plen ce s-a întins dincolo de miezul nopții, până după ora 2. Din 291 de deputați prezenți, cu 289 voturi valabil exprimate, Ludovic Orban a primit 179 voturi, iar Alfred Simonis (PSD) - 110 voturi.

Vicepreședinții Camerei sunt: Marius Budăi (PSD), Alexandru Rafila (PSD), Laurențiu Leoreanu (PNL) și Cristina Prună (USR PLUS).

Înainte de vot, AUR a reușit să declanșeze primul său scandal în parlament, reclamând existența unor „înțelegeri” în parlament pentru alegerea conducerii Camerei Deputaților. Scandalul a fost declanșat când liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache, a propus supunerea la vot a prelungirii ședinței pentru alegerea conducerii Camerei Deputaților, după ce deputații au depus jurământul.

AUR s-a opus iar decanul de vârstă al parlamentului, Lucian Feodorov (AUR), care a condus ședința Camerei înainte de alegerea unui președinte, a închis şedinţa şi a plecat de la tribună declarând că este obosit. Ședința avea să fie reluată și condusă de Iusein Ibram din partea grupului minorităților naționale.

Imediat, copreședintele AUR, George Simion, a făcut o serie de declarații atât de la tribuna parlamentului, cât și pe holurile parlamentului, reclamând „înțelegeri” între partide, amenințând inclusiv cu o acțiune penală, fără să poată explica nici care e culpa comisă de celelalte partide care s-au adunat pentru a alege un președinte al Camerei și nici ce articol de lege va invoca pentru a demonstra comiterea unei fapte penale.

Nici un deputat AUR nu a participat la votul pentru alegerea președintelui Camerei Deputaților și a membrilor Biroului Permanent. Nici măcar Antonio Andrușceac nu a votat, deși George Simion l-a nominalizat drept propunerea AUR pentru funcția de chestor al Camerei.

XS
SM
MD
LG