Linkuri accesibilitate

Ludovic Orban anunță că va prelugi starea de alertă cu 30 de zile


Ludovic Orban are o decizie diferită de cea a PSD care a anunțat că vrea doar 15 de zile de restricții, nu stare de alertă

Premierul Ludovic Orban a anunţat, sâmbătă, că va cere prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, nu 15 aşa cum a solicitat PSD, declarându-se încrezător că va exista în Parlament o majoritate care să înţeleagă ”că nu pot pune în pericol viaţa şi sănătatea românilor numai ca să să obţină câştiguri ieftine, de natură politico-electorală”, transmite News.ro.

„Vom cere stare de alertă pentru 30 de zile”, a anunţat Orban, sâmbătă, într-o conferinţă de presă.

Întrebat care este planul în cazul în care starea de alertă nu va fi votată de Parlament, Orban a afirmat: „Am încredere că va exista o majoritate în Parlament care să înţeleagă nevoia prelungirii stării de alertă şi care să înţeleagă că nu pot pune în pericol viaţa şi sănătatea românilor numai ca să să obţină câştiguri ieftine, de natură politico-electorală”. Premierul a precizat că nu a avut ”nicio discuţie cu cei din PSD”.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că, deşi este preşedintele Camerei Deputaţilor unde ar trebui să se aprobe din nou starea de alertă, nu are nicio discuţie instituţională pe această temă şi nu a văzut niciun document care să justifice prelungirea stării de alertă.

Ciolacu susţine că nu ar mai trebui să fie stare de alertă, ci o stare intermediară, care nu ar trebui să dureze mai mult de 15 zile.

Votul pentru prelungirea stării de alertă urmează să fie dat săptămâna viitoare în Parlament.

Președintele Klaus Iohannis solicită ca starea de alertă să fie prelungită în Parlament cu încă 30 de zile, pentru ca Guvernul să acționeze rapid dacă apar noi focare de infecție. Șeful statului a vorbit însă de relaxarea măsurilor față de precedenta perioadă. PSD are majoritate în Parlament alături de ProRomânia și ALDE, dar pozițiile celor trei partide nu sunt identice. Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu nu vor să voteze starea de alertă, în timp ce PSD caută o soluție intermediară.

Starea de alertă expiră pe 15 iunie, iar până atunci va trebui să apară o nouă Hotărâre de Guvern privind prelungirea stării de alertă pentru a nu exista un vid legislativ. Aceasta nu va fi similară cu cea instituită în luna mai, președintele Klaus Iohannis vorbind despre anumite măsuri de relaxare care vor fi cuprinse în noul document.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG