Linkuri accesibilitate

Ludovic Orban exclude organizarea slujbelor în interiorul bisericii


Premierul Ludovic Orban
Premierul Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban exclude posibilitatea organizării slujbelor religioase în interioriul bisericii în perioada imediat următoare și spune că, în ceea ce privește ritualul de împărtășanie, cu folosirea linguriței unice, trebuie să se pronunțe Ministerul Sănătății. Declarație survine celei făcute de purtătorul de cuvânt al BOR care a spus că ritualul împărtășaniei și folosirea linguriței unice nu este o problemă medicală.

"Asta, sub nicio formă", a spus premierul luni seară, la Digi 24, cu privire la posibilitatea organizării slujbelor cu public în interiorul bisericii.

În ceea ce privește folosirea linguriţei de împărtăşanie, el a spus că toate reglementările vor fi făcute ținând cont exclusiv de eliminarea riscului de transmitere a virusului.

"Aici nu mă pricep, sincer şi ce a apărut în spaţiul public ca şi norme care sunt gândite de la nivelul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi al comisiei care funcţionează la nivelul Ministerului Sănătăţii sunt chestiuni care au la bază eliminarea riscului de transmitere a virusului", a spus Ludovic Orban.

Guvernul a adoptat luni un proiect de lege privind starea de alertă pe care l-a transmis Parlamentului în vederea dezbaterii și aprobării.

Subiectul folosirii linguriței unice pentru împărtășanie a inflamat spațiul public în perspectiva reglementărilor care vor fi făcute în perioada stării de alertă.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a declarat duminică, la Digi24, că recomandarea autorităților referitoare la împărtășanie și la împărtășirea credincioșilor cu lingurițe și pahare de unică folosință este probabil o „neînțelegere”, pentru că în spațiul ortodox și în tradiția ortodoxă nu există aceste noțiuni pentru Sfânta Împărtășanie.

El spune că folosirea linguriței unice nu este o problemă medicală.

„Aceste expresii, ca să spun așa, pot fi folosite într-un spațiu heterodox, cum este spațiul protestant, unde tradiția e cu totul diferită, dar sigur că punem totul într-un context temporar al pandemiei. De aceea am spus că Biserica Ortodoxă Română, pentru găsirea unei soluții adecvate, menite să păstreze liniștea tuturor, se va consulta cu celelalte biserici, pentru că și celelalte biserici ortodoxe, vorbind de o pandemie, sunt afectate în mod egal și în același registru, cum este cel liturgic, dar în niciun caz o autoritate laică și civilă nu se poate imixta într-un punct fundamental al credinței creștine, cum este cel legat de Sfânta Împărtășanie”, a declarat Vasile Bănescu la Digi 24.

Întrebat dacă știe care au fost soluțiile celorlalte biserici ortodoxe în această privință, a împărtășaniei, purtătorul de cuvânt a spus că a rămas împărtășirea din același potir, cu aceeași linguriță. „Sau, cum am spus și noi într-un comunicat, la începutul crizei sanitare, prin folosirea unei lingurițe care însă rămâne în păstrarea preotului și care nu poate fi confundată cu o linguriță de unică folosință”, a menționat purtătorul de cuvânt al BOR.

„Așadar, problema Împărtășaniei nu este o problemă de natură medicală și nu trebuie să constituie pentru nimeni un punct de poticnire. Este foarte clar și afirm cu totală responsabilitate că niciodată Sfânta Împărtășanie nu a constituit sursă de infestare pentru cineva. Acest lucru, sigur, operează în regimul credinței. Nu e vorba de nicio opoziție față de aceste măsuri”, a precizat Vasile Bănescu.

Cu toate acestea, pe 27 februarie, recomandarea bisericii era ca „persoanele care au teama de îmbolnăvire prin împărtășirea din Sfântul Potir cu lingurița comună pot cere preotului, în mod excepţional, împărtășirea, în orice moment al zilei, din Sfânta Euharistie pentru bolnavi, care le poate fi oferită într-o linguriță adusă de acasă și folosită exclusiv în acest scop, de o singură persoană (...).”

Potrivit documentului supus dezbaterii publice de autorități, la biserici va fi permis accesul unui grup restrâns de persoane în interiorul lăcașului de cult, însă nu în timpul slujbelor, care se vor oficia în aer liber. Nu va fi permisă sărutarea icoanelor, împărtășania se face cu linguriță și pahar de unică folosință, iar binecuvântarea preotului se primește de la o distanță de 1 metru.

Citește și:

XS
SM
MD
LG