Linkuri accesibilitate

Ludovic Orban i-a anunțat oficial pe Adina Vălean și Siegfried Mureșan candidați pentru postul de comisar european


Ludovic Orban anunță că propunerile de comisari europeni au fost convenite cu președintele Iohannis și că aceștia vor fi audiați și în Parlamentul de la București

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, după ședința de guvern la care a participat și președintele Klaus Iohannis, că propunerile României pentru postul de comisar european pe Transporturi sunt europarlamentarii Siegfried Mureșan și Adina Vălean.

Cu nominalizările de astăzi, România se află la patra nominalizare de comisa european, după trei desemnări ale Guvernului Dăncilă respinse. Astfel, pentru postul de comisar al României Mureșan și Vălean aduc la cinci numărul de candidați pentru un portofoliu în viitoarea Comisie Europeană.

”După consultarea președintelui Klaus Iohannis am luat decizia împreună să trimitem către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, doi candidați pentru funcția de comisar european. Este vorba despre europarlamentarii Siegfried Mureșan și Adina Vălean”, a anunțat Ludovic Orban.

El a mai spus că, în conformitate cu prevederile legale, va trimite către președinții celor două camere ale Parlamentului solicitarea de a organiza audieri în comisiile de specialitate.

Întrebat dacă se pune problema schimbării portofoliului alocat României, Orban a spus: ”Sigur că dacă va fi vorba de posibilitatea schimbării portofoliului, în cazul acesta, va exista o discuție între președintele României, subsemnatul, ca premier, și președintele CE, Ursula von der Leyen”.

Europarlamentarul Gheorghe Falcă a declarat, miercuri, pentru Mediafax, că persoana nominalizată de România pentru funcția de comisar european va fi audiată în Comisia de Transporturi a Parlamentului European în ședința din 14 noiembrie.

După respingerea Rovanei Plumb și a lui Dan Nica, Viorica Dăncilă l-a propus Victor Negrescu pentru funcția de comisar european, însă purtătorul de cuvânt al Executivului UE, Mina Andreeva, a anunțat că există la Comisia Europeană „dubii mari! referitoare la „legitimitatea! noii propuneri de comisar european transmisă de Dăncilă.

Ludovic Orban a declarat că PNL va solicita audierea persoanei propuse pentru funcția de comisar european în comisia parlamentară pentru afaceri europene. Liderul liberalilor a precizat că noul Guvern va decide cât mai rapid posibil asupra nominalizării comisarului UE din partea României.

Viorica Dăncilă a declarat, miercuri, că social-democrații nu vor ataca noua propunere de comisar european înaintată de Guvernul Orban, precum au procedat PNL și grupul Renew Europe în cazul propunerilor făcute de Guvernul PSD.

„Când vine vorba de un obiectiv de țară, noi nu vom face ceea ce au făcut liberalii și ce au făcut cei din grupul Renew Europe. Nu vom fi anti-români. Eu iubesc această țară și nu vreau ca România să fie pusă în situații neplăcute. Avem un război în interiorul țării, electoral, între ghilimele, dar acesta nu trebuie să meargă dincolo de granițele țării. Nouă ani de zile, de fiecare dată, am susținut România. Vor propune un comisar. Nu vom ataca persoana respectivă, pentru că este importantă imaginea de țară mai mult decât imaginea personală. Nu o să am aceeași abordare ca și candidatul Iohannis, care imediat ce am făcut propunerea a sunat la Bruxelles ca să nu fie acceptat Victor Negrescu", a declarat liderul PSD Viorica Dăncilă, la sediul PSD.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urmările distrugerii barajului Nova Kakhovka din regiunea ucraineană Herson
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
XS
SM
MD
LG