Linkuri accesibilitate

Rovana Plumb dă vina pe Iohannis și pe „dreapta” din România pentru eșecul ei din Parlamentul European


Rovana Plumb acuză Comisia Juridică de încălcarea regulamentului și că a cedat unui „lobby negativ agresiv”.
Rovana Plumb acuză Comisia Juridică de încălcarea regulamentului și că a cedat unui „lobby negativ agresiv”.

Rovana Plumb acuză Comisia Juridică din Parlamentul European că a luat o decizie „profund incorectă”, contrară regulamentului și că se va plânge președintelui Parlamentului și Ursulei von der Leyen. Ea acuză că președintele Klaus Iohannis și „dreapta” din România au avut o „linie politică ostilă”.

„Decizia de astăzi a Comisiei JURI este una profund incorectă, contrară Regulamentului de Procedură a Parlamentului European și eminamente politică”, arată europarlamentara PSD Rovana Plumb, după ce a fost respinsă pentru a doua oară de Comisia Juridică, la postul de comisar european.

Plumb arată că „potențialul conflict de interese a fost stins definitiv”, după ce s-a înțeles cu creditoarea Elena Loghin să-i cedeze două apartamente din București în schimbul celor 800.000 de lei primiți pentru finanțarea campaniei electorale a PSD, din mai 2019.

Rovana Plumb acuză Comisia JURI că a încălcat Regulamentul de Procedură, pentru că nu i-a oferit „o serie de recomandări care să ajute candidatul să rezolve eventualele neclarități. Recomandările pot merge până la a i se indica respectivului candidat să renunțe la bunurile sau acțiunile care ar crea posibile conflicte de interese sau să găsească soluții financiare pentru a stinge un posibil conflict - așa cum a procedat în cazul altor comisari desemnați de către guvernele lor din Austria și Spania. În ultimă instanță, Comisia JURI poate să sugereze chiar schimbarea portofoliului. Niciunul dintre acești pași nu a fost respectat”.

„Este acum clar că interesul Comisiei nu a fost să clarifice, ci să blocheze candidatura României. Le voi prezenta această situație Președintelui Parlamentului European și Președintei desemnate a Comisiei Europene”, mai scrie Plumb.

Vinovații de serviciu: Iohannis și opoziția de dreapta, plus Siegfried Mureșan

Rovana Plumb mai acuză că „atitudinea incorectă a Comisiei JURI a fost încurajată de opoziția din România, în frunte cu Președintele Iohannis, care anunța cu o oră înaintea deciziei că dorește consultări pe tema nominalizării unui nou comisar european”.

Ea vorbește despre „lobby negativ agresiv” făcut de Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe, asupra președintei comisiei JURI, care face și ea parte din acest grup europarlamentar.

„Un rol important l-a avut și europarlamentarul Siegfried Mureșan căruia i s-a propus, ca și altora, funcția de comisar european, în cazul respingerii candidaturii mele. Din păcate, se dovedește, din nou, că forțele politice de dreapta acționează chiar și împotriva României pentru a-și satisface interesele politice și electorale”, își încheie Rovana Plumb explicațiile pentru eșecul pe care l-a înregistrat în Parlamentul European.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG