Linkuri accesibilitate

Ludovic Orban: Măsurile luate au avut efect. Datorită lor am putut împiedica răspândirea coronavirusului


Măsurile luate pentru combaterea infectării cu coronavirus au avut efect, dovadă că numărul acestora se menține la 50, a spus premierul interimar Ludovic Orban la ședința de joi a comitetului național constituit pentru combaterea răspândirii coronavirusului.

"Persoanele care au fost infectate fie erau în carantină, fie erau în izolare la domiciliu ca urmare a intrării în ţară, fie erau în izolare ca urmare a anchetei epidemiologice", a spus Orban, la şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, de la sediul MAI.

Principalele declarații ale premierului interimar Ludovic Orban:

  • Numărul de persoane infectate, doar 50, arată că măsurle luate au avut efect. Mulțumesc întregului personal implicat în efortul de combatere a coronavirsului. Persoanele depistate cu virus, aproape toate, fie erau în carantină, fie în izolare la domiciliu. Deci, ca urmare a măsurilor luate, am putut împiedica ca persoanele diagnosticate să împrăștie virusul.
  • Trebuie să ne concetrăm pe câteva direcții de acțiune: întărirea DSP-urilor și schimbarea de urgență a celor care nu își fac datoria. Nu putem accepta directori aflați în concediu medical de o lună. Direcțiile de Sănătate Publică sunt vitale în efortul pe care îl facem. Va trebui să identificăm resurse umane pe care să le punem la dispoziție DSP-urilor.
  • Am apelat la doamna ministru Anisie, există foarte mulți medici în rețeaua școlară care trebuie solicitați să susțină efortul pe care îl facem. Există în rețeaua Ministerului Transporturilor 16 spitale unde trebuie apelat la specialiști.
  • E de estimat o creștere a numărului de persoane care vor fi supuse anchetelor epidemiologice. DSP-urile și spitalele trebuie susținute prin intermediul ambulanțelor ca să se poată preleva probele de la persoanele aflate la domiciliu.
  • Contractarea în regim de urgență a celor necesare centrelor de carantină. Încă o chestiune care ține de pregătirea rețelei pentru a primi pacienți. Avem un număr mic de persoane diagnosticate, dar noi trebuie să pregătim gradual spitalele care au capacitatea de a asigura tratamentele sau specialiștii necesari.
  • Trebuie să existe o rezervă de paturi pentru ca spitalele să primească pacienți ce trebuie tratați.
  • Fiecare cetățean trebuie să se gândească că modul în care relaționează cu oamenii trebuie să respecte câteva reguli. Să evite apropierea de alți oameni, să evite să folosească suprafețe cu contact multiplu, să evite aglomerații.
  • Nu trebuie să exagerăm pericolul ca pe ceva care este mai periculos decât în realitate.
  • Măsurile care sunt luate sunt destinate pentru a reduce cât mai mult posibilitatea de infectare, dar nu trebuie crezute avalanța de informații false, minciunile gogonate, inclusiv din partea unor oameni politici.
  • Structurile ierarhice trebuie să funcționeze. Ordinele trebuie respectate imediat. La nivel județean, prefectul conduce Comitetul județean pentru situații de urgență

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG