Linkuri accesibilitate

Ludovic Orban: Persoanele de peste 65 de ani vor putea ieși din casă. Vrem să creștem capacitatea de testare la peste 2.500 de teste pe zi


Prima conferință de presă a premierului Ludovic Orban după ieșirea din izolare (captură video)

Primele declarații ale premierului Ludovic Orban după ieșirea din izolare. Ministrul de Interne Marcel Vela va explica în ce constau prevederile ordonanței militare prin care va fi impusă carantina în România. Premierul a anticipat, deja, și a avertizat că a fost pusă în circulație o informație falsă cu privire la presupusa interdicție de a ieși din casă pentru persoanele de peste 65 de ani.

Principalele declarații ale premierului Ludovic Orban

Primul obiectiv pe care-l avem este să avem grijă de sănătatea semenilor noștri, să reducem pe cât posibil riscul de contaminare al cetățenilor români.

 • Am finalizat perioada de izolare, am fost testat, diagnosticul a fost negativ. În cele 14 zile cât am stat în izolare mi-am exercitat atribuțiile de premier.
 • Acționăm în continuare pe câteva linii foarte precise, care urmăresc obiective esențiale. Primul e să avem grijă de sănătatea și viața oamenilor, să reducem riscul de contaminare.
 • Azi am participat la o întâlnire de lucru cu președintele la care am evaluat situația și am convenit asupra câtorva măsuri ce vor fi adoptate prin Ordonanță militară de MAI, cu aprobarea mea.
 • Sunt măsuri de restrângere a circulației, deplasării cetățenilor.
 • Dacă până la emiterea ordonanței, care va fi prezentată de MAI, interdicția de ieșire din casă a fost valabilă între orele 22.00 și 6.00, vom impune restricția între orele 6.00 și 22.00.
 • Cetățenii vor putea ieși din casă pentru a putea merge la serviciu, pentru a-și cumpăra bunurile necesare (medicamente, alimente), pentru a putea merge la analize medicale urgente care nu pot fi făcute la distanță. Se va permite deplasarea în jurul locuinței pentru mișcare, plimbarea animalelor de companie.
 • Am văzut că s-a rostogolit o informație care nu e adevărată despre persoanele peste 65 de ani. Se știe că persoanele peste 65 de ani sunt cei mai vulnerabili. Pentru a-i proteja se va institui această interdicție de a ieși din casă, dar nu pe toată durata zilei. Va exista un interval din zi în care vor putea ieși din casă persoanele peste 65 de ani și luăm în calcul să impunem un interval de timp pentru magazine exclusiv pentru aceste persoane
 • Apelez la români să fie responsabili, să respecte recomandările medicilor.​

Al doilea obiectiv e achiziția de materiale și echipamente de protecție.

 • Conform legii, în mod normal trebuia să existe stocuri strategice achiziționate din timp. Când am preluat guvernarea, stocurile erau zero. Pe 4 februarie am emis OUG care a permis începerea achizițiilor pentru aceste produse fundamentale. Acum, cererea internațională a crescut exploziv. Facem toate eforturile posibile pentru a achiziționa aceste produse. Facem achiziții prin ONAC, Unifarm, Crucea Roșie. Am simplificat procedurile la maximum pentru a permite producția în țară. Începe producția internă de măști, izolete, combinezoane

Al treilea obiectiv important: întărirea DSP-urilor

 • Acum, numărul de angajați a crescut cu peste 4.000 la nivel național. E nevoie de angajați noi la DSP pentru anchetele epidemiologice făcute cu viteză crescută. DSP sunt implicate în efortul de a decide măsurile privitoare la toți cetățenii care revin în România. România a primit zeci de mii de cetățeni români întorși din Italia, Spania, Franța, Germania. Efortul DSP și al Poliției de Frontieră a fost imens.
 • Apreciez activitatea DSP-urilor și îi felicit pe cei care s-au alăturat din mers și învață din mers ce trebuie făcut
 • Am participat la o videoconferință cu managerii spitalelor. Punem în practică un plan de pregătire graduală a spitalelor.
 • Pregătim a treia linie de apărare: în fiecare județ să existe un spital dedicat exclusiv pacienților cu coronavirus
 • În procedurile de achiziție suntem în diferite faze. E foarte importantă creșterea capacității de diagnosticare. Am plecat de la un număr foarte redus de aparate Real Time PCR. În prima parte au funcționat 9 asemenea aparate, acum sunt 19 în funcțiune. Am identificat toate PCR-urile pe care le putem folosi – la ANSVSA, facultăți, institute de cercetare. Am achiziționat până acum 10 aparate noi. Prin Unifarm avem un contract prin care au fost deja achiziționate 10 PCR, din cre 4 sunt deja montate. S-au mișcat și spitalele, au cumpărat PCR-uri și kituri.
 • Problema pe care o vom avea în perioada următoare e cu kiturile de testare.
 • Văd mulți care se pricep la coronavirus, ca și la fotbal. Dar epidemiologii au spus că diagnosticarea trebuie făcută pe PCR, nu pe teste rapide, pentru că au marjă de eroare de 20%, care reprezintă un risc enom. Înseamnă că noi am putea elibera cu certificat 20 din cei bolnavi.
 • Pe lângă kiturile deja cumpărate am fost informat de UNIFARM că există un contract cert și vom primi kituri pentru testarea a 100.000 de persoane
 • Suntem în curs de achiziție a 100 de ventilatoare la UNIFARM. ONAC are contract pentru 200 de ventilatoare. Dar va trebui să așteptăm livrarea lor.
 • Am adoptat două OUG pentru măsuri economice. Acum punem la punct modul de aplicare. Continuăm activitatea în grupul de lucru economic, continuăm consultarea cu mediul de afaceri pentru a identifica și alte măsuri.
 • Avem o intensă comunicare cu BNR și mediul bancar pentru a găsi cele mai bune soluții de susținere a cetățenilor și firmelor care au credite și sunt în situații dificile. Urmează să vedem deciziile BNR, iar guvernul va adopta actele normative necesare.

Întrebările jurnaliștilor:

 • Veți lua o serie de măsuri pentru persoanele de peste 65 de ani, dati-ne câteva amănunte?

Vor fi prezentate detaliile de către echipa de MAI în această seară.

 • Despre monitorizarea electronică a persoanelor în carantină și izolare?

Împreună cu STS punem la punct o aplicație pentru a monitoriza persoanele izolate la domiciliu sau în carantină. Trebuie verificați dacă respectă izolarea. Trebuie aplicată cu severitate maximă măsura izolării la domiciliu. faptul că-i băgăm în carantină nu-i exonerează de răspunderea contravențională sau penală. Vom apela la măsuri severe și vom solicita aplicarea pedepsei maxime

 • De ce inițial am avut recomandare?

Am anunțat că vom lua măsuri graduale în funcție de evoluția epidemiei. Și pentru pregătirea psihologică a oamenilor. Starea normală e democrația. Faptul că am ajuns să luăm aceste măsuri este pentru a reduce riscul de contaminare.

 • Care ar fi capacitatea de testare?

Obiectivul nostru e de a crește, în 5-7 zile, capacitatea de testare la 2.000 de teste pe zi, chiar 2.500.

 • Despre amânarea ratelor trei luni sau 9 luni?

De sănătatea sitemului financiar bancar depinde tot sistemul. Trebuie să susținem companiile și cetățenii care au probleme să amâne plata unor rate, suntem gata să ne asumăm inclusiv plata unei părți din dobânzi. Nu poți obliga sistemul bancar să renunțe la venituri fără de care nu pot funcționa. În momenul în care băncile își pierd capacitatea de a finanța economia, va avea de suferit cetățeanul.

 • Mesaj pentru cei 250.000 de cetățeni care au contractele suspendate?

Am luat măsura plății somajului tehnic. Imediat ce nu va mai exista un pericol real și se va reduce riscul contaminării, vom renunța la restrângerile de drepturi.
Trebuie să ținem cont de părerile specialiștilor. Căutăm soluții pentru orice situație în care va exista penurie referitor la un medicament esențial.

 • Există temeri la transparența achizițiilor?

Noi derulăm achizițiile prin ONAC, Unifarm, Crucea Roșie. Orice producător a crescut prețurile. Important e să găsim, să semnăm contracte și să se respecte termenele de livrare. În privința voluntaritului, persoanele cele mai vulnerabile sunt cele în vîstă, cele izolate fără venituri. Să ia legătura cu primăriile.

 • Spitalele sunt nepregătite, câți bani veți aloca pentru spitale, dacă sunt bani de la UE? Cum veți rezolva problema personalului?

Prima măsură a fost de a asigura spitalele că vor primi un buget la nivelul lunii decembrie a anului trecut indiferent de presatațiile medicale. Am prevăzut o sumă alocată. Ministerul Sănătății a primit resurse financiare suplimentare, 200 mil de euro. Există finanțare prin Banca Mondială, de asemenea există posibilitatea decontării de la bugetul UE. La ora actuală, spitalele nu au probleme cu banii, ci cu achiziționarea materialelor necesare. În ceea ce privește testarea, noi respectăm niște recomandări. Am cerut luarea unor măsuri. Să se facă triajul.

 • Ce se întâmplă dacă vor întârzia?

Ele deja au întârziat deja. Facem niște eforturi enorme.

 • Ce puteri suplimentare Armatei?

Armata va fi implicată în misiuni de pază, de patrulare, și misiuni la frontieră.

 • Ați luat măsuri de suspendare a articolului 15 din Convenția Drepturilor Omului?

Permiteți-mi să mă documentez. E posibil să se fi făcut acest demers ca urmare a stării de urgență.

 • Ce știți despre situația ​privind numărul medicilor pozitivi și în carantină?

Cazurile au fost publice, cel al Spitalului de la Suceava, o îmbolnăvire la Spitalul Județean Neamț, mai există unul-două cazuri izolate. Urmărim cu mare atenție. Eu primesc mesaje pe messenger, sms, vorbesc cu medici. De multe ori managerii de spitale poate nu reflectă situația.

 • Cum vă veți asigura că măsurile care îi privesc pe vârstnici în localitățile mici?

Am încredere în discernământul părinților și bunicilor nostri. Am încredere că vor înțelege această măsură.

 • Există temeri privind îngrădirea drepturilor, ce garanții dați că nu vor exista abuzuri?

Activitatea mea de 30 de ani e o garanție. Măsurile vor fi de scurtă durată.

 • Luați în considerare ajutoare pentru firmele care își continuă activitatea, scutiri de taxe, impozite?

Suntem în analiză. Realitatea e că România se afla într-o situație bugetară dificilă înainte de izbucnirea epidemiei. Spațiul de manevră este aproape cu zero. Vor scădea încasările și cresc cheltuileile. Aceste resurse sunt limitate. E posibil să creăm o lipsă de resurse, care ne poate puneîn dificultate de a susține cheltuielile.

 • La fiecare spital e un plan de tratament, sunt tot felul de substanțe active, când vom avea un plan național?

Când îl vom avea, îl vom prezenta. E un domeniu în care nu există certitudini. Nu poți garanta că un anumit tratament face bine la toți.

 • Când veți face rectificarea bugetară?

Avem în intenție de a aloca resurse pentru cheltuielile administrațiile locale pentru cheltuielile sociale. Nu vom întârzia foarte mult, două-trei săptămâni.

 • Câte luni de criză economică își permite România?

Sper într-o depășire rapidă a epidemiei.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG