Linkuri accesibilitate

Ludovic Orban: Criminalii economici de la PSD îndreaptă România spre incapacitate de plată


Premierul Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a anunțat marți că va ataca la Curtea Constituțională legea adoptată marți de „majoritatea toxică” a PSD din parlament, care prevede creșterea pensiilor cu 40% . El i-a acuzat pe „criminalii economici de la PSD” că nu fac altceva decât să îndrepte România spre incapacitate de plată și a spus că prin decizia sa de marți, PSD vrea să blocheze bugetul, pentru a nu mai fi, bani de pensii, salarii și cheltuieli sociale.

„Încă o dată, PSD a arătat că este dușmanul României. Iresponsabilitatea PSD riscă să arunce România într-o criză economică pe care abia ce am depășit-o. Să votezi în condițiile unei contracții economice care a dus la lipsă de venituri majorări de 6,7% din PIB, fără existența nici unui venit suplimentar, demonstrează că PSD este de fapt inamicul public numărul 1 al României și economiei românești”.

El a amintit că guvernul PNL a majorat punctul de pensie cu 14%, în cifră absolută 177 de lei, „cea mai mare majorare a punctului de pensie din istoria majorării sale. Și asta, în condiții de criză economică.”

Orban a spus că nicio țară europeană, în afară de Germania, nu a crescut punctul de pensie în criza generată de pandemie.

„Puternica economie germană și-a permis să crească pensiile doar cu 3,1% pentru pensionarii din fosta Germania de Vest și cu 4,1% pentru pensionarii din fosta Germanie de Est. În privința alocațiilor PNL este singurul partid care a crescut alocațiile: 2007, 2008, 2015 și 2019. Ultimii ani, din opoziție”, a spus premierul Ludovic Orban.

El a spus că votarea de către majoritatea PSD din parlament a unei legi de dublare a alocațiilor, în același an în care PNL a dublat alocațiile, a fost un act populist, fără niciun fundament economic și fără niciun fel de bază în veniturile reale existente pentru bugetul de stat.

Decizia luată marți de parlamentul controlat de PSD va îndrepta România spre incapacitate de plată, punând sub semnul întrebării capacitatea ei de a accesa fondurile din facilitatea de recuperare și reziliență, a mai spus Ludovic Orban.

„Orice creștere de cheltuieli, așa cum sunt cele provocate de criminalii economici de la PSD, nu face altceva decât să îndrepte România spre incapacitate de plată. La ora actuală, urmare a votului din parlament, deja România suferă, deja este pusă sub semnul întrebării capacitatea de a accesa fondurile din facilitatea de recuperare și reziliență. Există oficiali europeni care au spus că vor pune sub semnul întrebării capacitatea României de a accesa fondurile din capacitatea de reziliență și recuperare din cauza acestor creșteri aberante ale cheltuielilor publice care nu au la bază niciun venit și care nu au la bază nicio creștere economică.”

De asemenea, a spus el, decizia de marți pune în pericol ratingul de țară.

„Aagențiile de rating sunt în evaluarea economiei românești și urmează să dea ratingul de țară și o astfel de decizie impusă de majoritatea PSD riscă să aibă consecințe dramatice pentru România.”

El a făcut un apel către pensionari pe care i-a rugat să-l creadă pe cuvânt că bugetul României nu are capacitatea de a susține o majorare mai mare decât cea deja făcută.

„Îi rog pe părinții și bunicii noștri să mă creadă pe cuvânt: creșterea punctului de pensie cu 177 de lei este maximum pe care ni l-am putut permite în condiții de raționalitate economică și în condițiile în care noi vrem ca orice creștere a pensiei să fie însoțită de garanția capacității de a plăti acea pensie. Nu se poate mai mult. Oricine promite mai mult le dă oamenilor un măr otrăvit. Credeți că dacă am fi avut resurse financiare nu am fi crescut pensiile? Populismul și demagogia PSD nu fac altceva decât să arunce România într-o situație de criză din care vom ieși și mai greu.”

Orban a punctat și riscurile la care este expusă România în acest moment:

  • degradarea României de agențiile de rating, care va crește costul finanțărilor, nu doar al celor publice ci al tuturor companiilor din România și a tuturor persoanelor fizice.
  • în consecința acestei degradări la agențiile de rating, creditele vor fi mai scumpe și mai greu de accesat.
  • risc major să nu se mai poată face față plăților de la bugetul de stat.

„De fapt, PSD își dorește să nu mai fie plătite pensiile, să nu mai fie bani de salarii, de investiții, pentru administrația locală, pentru cheltuieli sociale. Asta vrea PSD și acesta va fi rezultatul dacă noi acceptăm decizia unei majorități toxice care distruge România”, a conchis Ludovic Orban.

Plenul reunit al Parlamentului a adoptat marți rectificarea bugetară cu mai multe amendamente ale PSD printre care se prevede creșterea cu 40% a pensiilor.

Proiectul pentru aprobarea OUG privind rectificarea bugetară a fost aprobat marți de mașina de vot mobilizată de PSD, cu 242 de voturi pentru, 147 împotrivă și 11 abțineri.

Amendamentul anulează prevederea guvernului care mărea punctul de pensie doar cu 14% din 1 septembrie.

De asemenea, a intrat în vigoare un alt amendament al PSD care mărește salariile profesorilor din acest an și anulează amânarea guvernului pentru 2021.

Și sumele repartizate unităților teritorial administrative vor crește prin legea rectificării bugetare adoptate în Parlament.

Amendamentele adaugă la forma rectificării bugetare trimise pentru aprobare în Parlament de către guvernul Orban.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG