Linkuri accesibilitate

Parlamentul a aprobat mărirea pensiilor cu 40% și creșterea salariilor profesorilor


Plenul reunit al Parlamentului a adoptat rectificarea bugetară cu mai multe amendamente ale PSD printre care se prevede creșterea cu 40% a pensiilor.

Amendamentul anulează prevederea guvernului care mărea punctul de pensie doar cu 14% din 1 septembrie.

De asemenea, a intrat în vigoare un alt amendament al PSD care mărește salariile profesorilor din acest an și anulează amânarea guvernului pentru 2021.

Și sumele repartizate unităților teritorial administrative vor crește prin legea rectificării bugetare adoptate în Parlament.

Proiectul pentru aprobarea OUG privind rectificarea bugetară a fost aprobat cu 242 de voturi „pentru”, 147 „împotrivă” și 11 abțineri.

Amendamentele adaugă la forma rectificării bugetare trimise pentru aprobare în Parlament de către guvernul Orban.

Comisiile reunite de buget finanțe din Parlament au dat un raport favorabil rectificării bugetare, dar cu amendamentele aduse de PSD, nu în forma dorită de Guvern. Impactul bugetar în acest an pentru majorare alocații, pensii și salarii profesori este de 15 miliarde de lei.

Premierul Ludovic Orban a arătat că va ataca la Curtea Constituțională dacă rectificarea bugetară va fi votată cu amendamentele PSD.

„Orice fel de lege care nu prevede sursa de finanţare, în conformitate cu decizii anterioare ale CCR, este neconstituţională şi noi, ca Guvern, avem obligaţia de a ataca la CCR toate legile pe care le considerăm neconstituţionale", a spus Ludovic Orban, luni.

Și ministrul Finanțelor, Florin Cîțu a acuzat, înainte de votul din plen, „un act de agresiune la stabilitatea economiei României”.

„Ceea ce se întâmplă astăzi în Parlamentul României este act de agresiune la stabilitatea economiei României. Toți se uiță și văd cum o grupare vrea să arunce țara în aer. Ne vom opune și le garantăm românilor că nu vom arunca România în aer”, spune ministrul Finanțelor.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG