Linkuri accesibilitate

Ludovic Orban vorbește despre revenirea la taxa de auto


Imagine generică -mașini în ambuteiaj

Premierul Ludovic Orban spune că susţine introducerea unei taxe pentru autoturismele aflate la prima înmatriculare, taxă care ar trebui să ţin cont de cât de poluant este autovehiculul. Orban adăugă că nu se va introduce taxa decât atunci când se va ajunge la o soluţie agreată de Comisia Europeană.

„Cred că ea trebuie să fie concepută ca taxă de poluare şi cuantumul taxei să depindă de cantitatea de noxe eliberate în atmosferă. Formulele care au fost încercate au intrat în contradicţie cu reglementările la nivel european. Se ştie că taxele indirecte trebuie să respecte reglementările europene”, a spus premierul.

„Această taxă poate fi gândită şi ca un impozit pe proprietate variabil, dar şi aici există riscul să contravenim principiului că o taxă depinde de valoarea unui bun. Când vom ajunge la o formulă care să fie acceptabilă la nivelul Comisiei Europene o vom anunţa public, dar decât să mai venim iarăşi cu o taxă ca să mai luăm bani de la proprietarii de maşini şi după aia să trebuiască să-i dăm înapoi, mai bine măsurăm de şapte ori şi stabilim ceea ce suntem siguri că va fi acceptat la nivelul instituţiilor europene”, a afirmat primul ministru, joi, la preluarea mandatului de către noul ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe.

Ministrul Mediului a completat, la rândul său, că din datele pe care le deţine din bugetul de 2,4 miliarde de lei al Ministerul Mediului 1,8 miliarde s-au cheltuit pentru restituirea acestei taxe.

Plățile la care s-a referit ministrul Costel Alexe au fost acordate eșalonat, după ce taxa auto, care a funcționat sub mai multe denumiri - taxa de mediu sau de primă înmatriculare.

Taxa a fost impusă în România, odată cu aderarea, în 2007, la UE și s-a plătit odată cu înmatricularea mașinilor second hand.

Au urmat decizii succesive ale Curții Europene de Justiție, care a declarat ilegale taxele auto, fie că s-au numit de timbru, de primă înmatriculare sau de mediu, după cum au fost botezate de guvernele care le-au aplicat.

În același timp cu restituirea banilor pentru taxa auto, Guvernul PSD a anunțat în mai multe rânduri intenția de a reintroduce o formă de taxare a autoturismelor, pentru a contracara poluarea. București, de pildă, este unul dintre cele mai poluate orașe europene, iar banii din taxa auto nu au fost cheltuiți pentru programe în acest sens

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG