Linkuri accesibilitate

Lukașenko, întâlnire cu șefii securității din Belarus. Protestatarii, amenințați cu măsuri „dure”


Alexandr Lukașenkos-a întâlnit vineri cu noii șefi ai securității și a transmis un avertisment puternic protestatarilor după ce i-a înlocuit pe oficialii de la Interne.

Ministrul de interne din Belarus, Iuri Karaieu, a fost înlocuit la o zi după ce a declarat public că forțele de securitate pot folosi arme letale împotriva demonstranților care au inundat străzile din Belarus timp de aproape trei luni pentru proteste generate de alegerile care i-au conferit lui Aleksandr Lukașenko un nou mandat de șase ani ca președinte.

Lukașenko l-a numit pe 30 octombrie pe Mihail Hrib șef al poliției capitalei Minsk, prezentându-l alături de noul ministru de interne Ivan Kubraku la o întâlnire a oficialilor de securitate unde a amenințat cu „măsuri dure” împotriva protestatarilor la fața locului fără să mai facă arestări.

„Dacă cineva atinge un ofițer de securitate, așa cum le-am spus deja generalilor noștri, persoana respectivă ar trebui să rămână fără mâini cel puțin. Spun acest lucru în mod public, astfel încât toți să înțeleagă cât de hotărâți suntem. Nu ne mai rămâne nimic altceva. nu avem spațiu pentru a face un pas înapoi și nu vom face un pas înapoi. Cei care sunt pregătiți vor acționa", a spus Lukașenko.

Belarusul este din de două luni scena unor proteste împotriva lui Lukașenko, aflat la putere din 1994, acuzat de fraudarea alegerilor prezidențiale din 9 august. El a răspuns la demonstrații cu reprimarea lor violentă, cu tortură și violențe ale forțelor de ordine împotriva manifestanților pașnici. Jurnaliștii care au relatat despre proteste au fost, de asemenea, atacați.

Majoritatea liderilor opoziției au fost arestați sau forțați să părăsească țara, inclusiv candidatul la președinție Svetlanța Țihanovskaia, care declarat că votul a fost trucat în favoarea lui Lukașenko și că ea este de fapt, câștigătoarea alegerilor. Ea a părăsit Belarusul în Lituania după vot, pe fondul amenințărilor la adresa ei și a familiei sale.

Pe 29 octombrie, Kubrakou, în vârstă de 45 de ani, care înainte de numirea sa în funcție conducea departamentul de poliție al orașului Minsk, l-a înlocuit pe Iuri Karaieu, omul care a supravegheat represiunea brutală de după alegeri.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Ce înseamnă rezultatul alegerilor din Slovacia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:52 0:00
XS
SM
MD
LG