Președintele rus Vladimir Putin și președintele belarus Alexandr Lukașenka se vor întâlni săptămâna viitoare pentru a purta primele discuții față în față, de când a izbucnit valul de proteste prin care i se cere demisia liderului belarus, de mai multe săptămâni, în urma realegerii sale de luna trecută.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pe 11 septembrie că cei doi lideri se vor întâlni pe 14 septembrie, în stațiunea rusească Soci (vestul Federației Ruse, în regiunea Krasnodar, pe litoralul estic al Mării Negre), pentru discuții care se vor concentra asupra cooperării energetice și legăturilor bilaterale.
În Belarus au loc demonstrații zilnice și greve ale muncitorilor de când Lukașenka, aflat la putere din 1994, a fost declarat câștigător al alegerilor prezidențiale din acest an, din 9 august. Mii de persoane au fost reținute și sute de demonstranți au fost bătuți de poliție, într-o represiune brutală condamnată atât de Statele Unite cât și de Uniunea Europeană.
Reprezentanta opoziției, Svetlana Țihanovskaia, care spune că ea a câștigat de fapt alegerile, cu 60 - 70 la sută din voturi, se află acum în Lituania, după ce a ajuns în statul baltic vecin la scurt timp după alegeri, în circumstanțe încă neclare.
Întâlnirea anunțată dintre Putin și Lukașenka are loc pe fondul continuării manifestărilor pașnice de stradă din Belarus.
Cel puțin nouă protestatari au fost reținuți în fața tribunalului din Minsk, după ce s-au alăturat muncitorilor care-și apără dreptul la grevă.
De asemenea, poliția a reținut protestatari în orașele Vitebsk, Gomel și Baranovichi, potrivit centrului pentru drepturile omului Viasna, din Minsk.
„Amenințările și reținerile vin înainte de protestele anunțate pentru acest weekend", a spus șeful centrului, Ales Balițchi.
„Lukașenka ar dori foarte mult să arate Kremlinului că protestele se reduc și el controlează situația, dar până acum represiunea a avut efectul opus”.
Putin l-a susținnut pe Lukașenka, promițând chiar asistență militară.
Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, a refuzat să se întâlnească cu membrii Consiliului de coordonare al opoziției belaruse, condus de Țihanovskaia, pentru a ajuta la rezolvarea crizei și a transferului pașnic de putere, pe motiv că unii dintre membrii consiliului ar avea „opinii anti-ruse”.
Majoritatea celor șapte membri ai conducerii consiliului au fost fie arestați, fie obligați să părăsească țara.
Înainte de alegeri, Lukașenka, 66 de ani, a acuzat Rusia că se află printre puterile străine care încearcă să semene neliniște înainte de vot, capturând 33 de mercenari ruși, prezentați demonstrativ de media de stat.
Dar, pe măsură ce puterea a început să i se scurgă printre degete, Lukașenka a apelat tot la vechiul său aliat, punând în pericol apropiere de Occident, inclusiv de Statele Unite, care a trimis primul său transport petrolier în Belarus la începutul acestui an.
Întâlnirea planificată cu Putin vine după ce Lukașenka s-a întâlnit la începutul acestei luni cu prim-ministrul rus Mihail Mișustin, care a raportat că s-au făcut progrese pentru o integrare mai profundă, sub egida unui „stat al Uniunii” Rusia-Belarus, care a fost creat în anii 1990, dar care există în mare parte doar pe hârtie.