Linkuri accesibilitate

Lupta pentru Bahmut continuă. Trupele ucrainene încă avansează spre periferie


Armata ucraineană anunţă că desfăşoară contraatacuri în oraşul devastat Bahmut, a cărui cucerire a fost revendicată de către Rusia.
Armata ucraineană anunţă că desfăşoară contraatacuri în oraşul devastat Bahmut, a cărui cucerire a fost revendicată de către Rusia.

Armata ucraineană a declarat că luptele pentru controlul asupra Bahmutului continuă, în ciuda afirmațiilor Rusiei că a preluat controlul deplin asupra orașului devastat.

Orașul Bahmut a fost epicentrul luptelor din estul Ucrainei, cu numeroase victime de ambele părți. Deși experții militari spun că orașul are o valoare strategică mică, el a căpătat o mare importanță simbolică atât pentru Kiev, cât și pentru Moscova.

De cealaltă parte, seful grupului de mercenari Wagner a promis că va transfera controlul asupra orașului ucrainean Bahmut către armata rusă până la 1 iunie. Evgheni Prigojin a spus că a capturat întreg Bahmutul încă de sâmbătă. Ucraina spune că trupele sale încă avansează la periferia Bahmutului.

Între timp, forțele ucrainene au declarat că au continuat să respingă atacurile rușilor de-a lungul întregii linii de front Bahmut-Avdiyivka-Maryinka în regiunea Donețk. Statul Major al Ucrainei a declarat în raportul său zilnic că forțele sale au respins 37 de atacuri rusești în ultimele 24 de ore.

Departamentul american de Stat a declarat luni că grupul de mercenari Wagner din Rusia încearcă să îşi ascundă eforturile de a achiziţiona echipamente militare destinate să fie utilizate în Ucraina, Washingtonul fiind informat că grupul urmăreşte să tranziteze aceste achiziţii prin Mali pentru a ajuta Rusia în războiul său din Ucraina, informează Reuters.

Gruparea de mercenari este dispusă să folosească documente false pentru astfel de tranzacţii, le-a spus reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Matthew Miller într-un briefing de presă.

„Există indicii că Wagner a încercat să achiziţioneze sisteme militare de la furnizori străini şi să trimită aceste arme prin Mali în calitate de parte terţă”, a spus Miller.

„Nu am văzut încă niciun indiciu că aceste achiziţii au fost finalizate sau executate, dar monitorizăm situaţia îndeaproape”.

„Furia din Bahmut” - dronele high-tech furnizează informații vitale pentru armata ucraineană
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:58 0:00
  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG