Linkuri accesibilitate

Șeful Wagner susţine că ruşii au obţinut controlul total asupra oraşului Bahmut. Ucraina neagă


Şeful grupării ruse Wagner, Evgheni Prigojin, susţine că ruşii au obţinut controlul total asupra oraşului Bahmut.
Şeful grupării ruse Wagner, Evgheni Prigojin, susţine că ruşii au obţinut controlul total asupra oraşului Bahmut.

După ce în urmă cu două zile se plângea că trupele ruse l-au lăsat de izbeliște, șeful grupului de mercenari Wagner din Rusia, Evgheni Prigojin, a pretins sâmbătă controlul deplin al oraşului ucrainean Bahmut, centrul celei mai lungi şi sângeroase bătălii din război. De cealaltă parte, Ucraina a spus că luptele continuă, transmite Reuters.

„Acest lucru nu este adevărat. Unităţile noastre liptă în Bahmut”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene.

Reuters nu a putut confirma în mod independent afirmaţia, făcută de Prigojin într-un videoclip în care acesta apare în echipament de luptă în faţa unei linii de luptători care ţin steaguri ruseşti şi bannere Wagner.

„Astăzi, la ora 12, Bahmut a fost luat complet. Am preluat complet tot oraşul, din casă în casă”, a spus Prigojin.

El a spus că forţele sale se vor retrage din Bakhmut din 25 mai, pentru odihnă şi pregătire, predând controlul armatei obişnuite ruse.

În fundal se auzeau explozii îndepărtate, în timp ce Prigozhin a vorbit în timpul videoclipului.

Prigojin i-a batjocorit pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi pe preşedintele SUA Joe Biden, care participau sâmbătă la un summit al Grupului celor Şapte din Japonia, unde războiul din Ucraina a fost în fruntea discuţiilor liderilor lumii.

Adresându-se lui Zelenski, Prigojin a spus: „Astăzi, când îl vezi pe Biden, sărută-l în vârful capului, salută-l din partea mea”.

Prigojin a repetat plângerile pe care le-a făcut frecvent în trecut, că forţele sale au suferit pierderi mult mai mari decât era necesar din cauza sprijinului inadecvat şi a lipsei proviziilor de muniţie din partea armatei.

La începutul acestei luni, el a ameninţat că îşi va retrage trupele, după ce a publicat o tiradă furioasă împotriva ministrului Apărării, Serghei Şoigu, în timp ce stătea într-un câmp cu cadavre însângerate.

XS
SM
MD
LG