Linkuri accesibilitate

 
Un tribunal rus îi condamnă pe luptătorii Azov pentru terorism într-un proces pe care Kievul îl numește „crimă de război”

Un tribunal rus îi condamnă pe luptătorii Azov pentru terorism într-un proces pe care Kievul îl numește „crimă de război”


Uzina siderurgică Azovstal din Mariupol, Ucraina, ocupată de Rusia. Fotografie din 20 mai 2024.
Uzina siderurgică Azovstal din Mariupol, Ucraina, ocupată de Rusia. Fotografie din 20 mai 2024.

Un tribunal din Rusia a condamnat 23 de ucraineni capturați în asediul orașului Mariupol pentru acuzații de terorism. Judecătorii i-au condamnat la pedepse cu închisoarea cuprinse între 13 și 23 de ani, după un proces pe care Kievul l-a descris ca fiind o încălcare a dreptului internațional și o „crimă de război”, scrie RFE/RL.

Verdictul și pedepsele lungi cu închisoarea au venit după aproape doi ani de la începerea procesului în orașul Rostov-pe-Don, în iunie 2023.

11 dintre cei 24 de inculpați inițiali au fost condamnați în lipsă după ce s-au întors în Ucraina în schimburi de prizonieri. Unul dintre luptători a murit în arest anul trecut.

Potrivit relatărilor din mass-media ruse și activiștilor pentru drepturile omului, printre inculpați se numără 14 actuali sau foști membri ai Brigăzii Azov de elită a Ucrainei, pe care Rusia a etichetat-o drept grup terorist, precum și nouă femei și un bărbat care au lucrat ca bucătari sau personal administrativ.

Inculpații au fost capturați în timpul asediului sângeros al orașului Mariupol de la Marea Azov, la câteva luni de la invazia pe scară largă a Ucrainei. Luptătorii Azov s-au luptat cu trupele ruse luni de zile înainte ca aproximativ 2.500 să se predea în mai 2022.

Inculpații au fost acuzați de organizarea unei lovituri de stat violente și de organizarea de activități teroriste. Unii au fost, de asemenea, acuzați de antrenament pentru a desfășura activități teroriste.

În 2023, Mihailo Podoliak, consilier principal al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că procesul a echivalează cu „o crimă oficială de război”.

Un avocat al unuia dintre inculpați a declarat că cei 12 inculpați care se află în custodia Rusiei vor face apel la verdicte. Achitările și apelurile de succes sunt extrem de rare în Rusia.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG