Linkuri accesibilitate

Lupte „crâncene” la Avdiivka. SUA avertizează că rușii ar putea cuceri orașul. Zelenski cere sprijin de securitate Franței și Germaniei


Luptele aprige de la Avdiivka s-au intensificat în ultimele luni.
Luptele aprige de la Avdiivka s-au intensificat în ultimele luni.

Autoritățile din Ucraina au anunțat că în orașul Avdiivka au loc lupte crâncene, pe măsură ce Rusia își intensifică atacurile. Anunțul vine după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Kievul va face „totul” pentru a salva vieți în orașul înconjurat din trei părți de forțele ruse.

„Lupte aprige au loc în oraș”, a declarat Oleksandr Tarnavski, un general ucrainean. „Trupele noastre folosesc toate forțele și mijloacele disponibile pentru a respinge inamicul”, a adăugat el, într-o postare pe rețelele de socializare.

„Noi poziții au fost pregătite și fortificații puternice continuă să fie pregătite, luând în considerare toate scenariile posibile”, a declarat comandantul ucrainean, care a spus că deși pământul ucrainean este important, salvarea vieții soldaților are prioritate.

Tarnavski a numit situația din Avdiivka „dificilă, dar sub control”, după luni de zile în care armata rusă încearcă să captureze orașul.

„Planul agresorului este clar: ei caută mai întâi să stabilească controlul rutelor noastre de aprovizionare pe flancul nordic”, a spus comandantul.

Casa Albă a avertizat joi că armata rusă este pe punctul de a captura orașul Avdiivka din estul Ucrainei, după luni de lupte.

„Avdiivka riscă să cadă sub controlul Rusiei”, a declarat directorul de comunicare al Casei Albe, John Kirby, la Washington. „În mare parte, acest lucru se întâmplă deoarece forțele ucrainene de pe teren rămân fără muniție de artilerie”, a precizat el.

Congresul SUA nu a adoptat încă legea privind ajutorul suplimentar acordat Ucrainei astfel că obuzele de artilerie de care este nevoie urgentă nu pot fi livrate.

Potrivit observatorilor, la Avdiivka, avansul forțelor ruse amenință să încercuiască apărătorii ucraineni.

„Facem tot ce putem pentru a ne asigura că războinicii noștri au suficiente capacități manageriale și tehnologice pentru a salva cât mai multe vieți ucrainene posibil”, a declarat joi președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Orașul industrial din regiunea Donețk este aproape complet distrus. Avdiivka este a considerat poarta de acces către capitala regională, capturată de luptătorii susținuți de Rusia în 2014 și ulterior anexată ilegal de Moscova.

16 februarie 2024 | Luptele de la Avdiivka
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:06 0:00

Directorul de comunicare al Casei Albe, John Kirby, a declarat că forțele ruse au ajuns acum în tranșeele ucrainene din Avdiivka și au început să copleșească apărarea ucraineană.

„Costul lipsei de acțiune din partea Congresului este puternic. Și este purtat pe umerii soldaților ucraineni. Avem nevoie ca Congresul să adopte proiectul de lege suplimentar privind securitatea națională fără întârziere”, a spus Kirby.

După săptămâni de negocieri, Senatul SUA a adoptat un proiect de lege în urmă cu câteva zile. Cu toate acestea, republicanii au o majoritate restrânsă în Camera Reprezentanților, iar parlamentarii din extrema dreaptă a partidului s-au opus unui ajutor suplimentar al SUA.

Pachetul include aproximativ 60 de miliarde de dolari în ajutor pentru Ucraina, din care majoritatea este alocată pentru sprijin militar.

Președintele Zelenski merge în Franța și Germania

În acest timp, președintele Volodimir Zelenski se îndreaptă spre Berlin și Paris pentru a obține mai mult sprijin și pentru a semna acorduri bilaterale de securitate.

Germania și Franța ar urma devină al doilea și al treilea aliat ucrainean care semnează acorduri bilaterale de securitate care ar stabili termenii pentru continuarea sprijinului până când Ucraina își atinge obiectivul de a adera la alianța militară NATO.

Detaliile acordurilor care urmează să fie semnate cu președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz nu sunt încă cunoscute, dar Kievul a declarat că dorește să folosească primul acord semnat cu Marea Britanie în ianuarie drept model.

Londra a declarat că acordul a oficializat sprijinul de securitate pe care l-a oferit și va continua să ofere Ucrainei. De asemenea, a creat un angajament de a organiza consultări cu Kievul în termen de 24 de ore în cazul în care Ucraina se confruntă cu un viitor atac armat rusesc și de a oferi asistență de securitate rapidă și susținută.

Oficialii francezi au oferit puține detalii despre acordul bilateral dintre Paris și Kiev înainte de ceremonia de semnare programată pentru vineri seara la Palatul Elysee din Paris.

Ei au spus că acordul include elemente economice și financiare și nu se limitează la cele militare.

„Logica din spatele ei este sprijinul pentru Ucraina pe termen lung, pentru a face ca agresiunea rusă să eșueze”, a declarat un oficial francez.

La rândul ei, Germania a făcut presiuni atât asupra partenerilor europeni, cât și asupra celor americani pentru angajamente mai riguroase privind livrările militare pentru Ucraina.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat că țara sa prevede 3,5 miliarde de euro pentru livrările de muniție în acest an și va livra de trei până la patru ori mai mult în 2024 față de 2023.

De asemenea, președintele Zelenski era așteptat să țină sâmbătă un discurs la conferința de securitate de la München. Sunt planificate mai multe întâlniri bilaterale în paralel, inclusiv cu vicepreședintele american Kamala Harris.

Articol redactat cu informații oferite de AFP, Reuters și DPA.
  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG