Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a reacționat la scurt timp de la votul din Senatul american.
„Decizia Senatului Statelor Unite de a continua sprijinirea țării noastre și a războinicilor noștri a fost anticipată nu numai de noi, ci și de multe alte națiuni, în special de cele din Europa.”
„Lumea așteaptă de la leadershipul american să rămân ferm, să ajute la protejarea vieților și să păstreze libertatea”, spune Zelenski într-un mesaj scris și video transmis pe X, fosta rețea de socializare Twitter.
„Proiectul de lege adoptat astăzi nu va trece niciodată în Parlament, nu va deveni niciodată lege”, a spus senatorul republican Rick Scott din Florida într-un discurs susținut dimineață.
Legislația adoptată de Senat include 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, 14 de miliarde de dolari pentru Israel în războiul său împotriva Hamas și 4,83 de miliarde de dolari pentru a sprijini partenerii din regiunea Indo-Pacific, inclusiv Taiwan, și pentru a descuraja agresiunea Chinei.
Un grup de parlamentari republicani au votat marți alături de democrați pachetul de legi, scrie agenția The Associated Press.
Susținătorii proiectului argumentează că abandonarea Ucrainei l-ar putea încuraja pe președintele Vladimir Putin și ar amenința securitatea la nivel global.
„Au trecut ani, poate decenii, de când Senatul a adoptat un proiect de lege care are un impact atât de mare nu numai asupra securității noastre naționale, nu doar asupra securității aliaților noștri, ci și asupra securității democrației occidentale”, a declarat liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, unul dintre inițiatorii legii.
Pachetul de legi se confruntă însă cu un viitor incert în Camera Reprezentanților. Acolo, republicanii radicali, susținători ai fostului președinte Donald Trump se opun legislației.
Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a spus că se îndoiește că legea va fi trece. Chiar și dacă ar fi votată, a mai spus el, ar putea dura săptămâni sau luni de zile înainte ca legea să ajungă de la Congres pe biroul președintelui Joe Biden.
Totuși, votul a fost o victorie pentru șefii grupurilor democrat și republican din Senat, Chuck Schumer, democrat, și Mitch McConnell, republican.
Acesta din urmă, a făcut din susținerea Ucrainei una din marile sale priorități în ultimele luni, în ciuda opoziției venite de la aripa radicală din partid.
„Le vom da celor care ne doresc răul mai multe motive să pună la îndoială hotărârea noastră sau ne vom reangaja să exercităm puterea americană?”, s-a întrebat McConnell în timpul unei declarații, după votul din Senat.
Fondurile prevăzute de legea adoptată în Senat ar putea fi folosite pentru cumpărarea de echipamente de apărare fabricate în SUA, inclusiv muniții și sisteme de apărare aeriană, pe care autoritățile de la Kiev le cer cu insistență.
În plus, legislația ar oferi 14 miliarde de dolari pentru războiul Israelului cu Hamas, 8 miliarde de dolari pentru Taiwan și partenerii din Indo-Pacific pentru a contracara China și 9,2 miliarde de dolari în asistență umanitară pentru Gaza.
Adoptarea proiectului de lege vine după aproape cinci luni de negocieri dificile în care republicanii au condiționat acordarea sprijinului financiar pentru Ucraina de revizuirea politicilor de imigrație și azil.
Dificultățile principale în adoptarea legilor care prevăd sprijin pentru Ucraina vine mai ales din cauza diviziunilor din Partidul Republican, unde o facțiune importantă îl susține pe Donald Trump.
Acesta a criticat proiectul de lege privind sprijinul extern și a spus că ajutorul pentru aliații SUA ar trebui fie sub formă de împrumuturi.
În plus, Donald Trump nu își dorește o adoptare a legii care să reformeze sistemul de imigrație și azil pentru a folosi tema în campania electorală împotriva lui Joe Biden.
La începutul lunii februarie, Uniunea Europeană a aprobat un pachet de sprijin financiar în valoare de 50 de miliarde de euro pentru o perioadă de patru ani.