Linkuri accesibilitate

Lupte de stradă în Gaza. ONU amână din nou o rezoluție privind încetarea focului


Excavatoarele sapă printre dărâmăturile unei clădiri distruse de bombardamentele israeliene la Rafah. 19 decembrie 2023.
Excavatoarele sapă printre dărâmăturile unei clădiri distruse de bombardamentele israeliene la Rafah. 19 decembrie 2023.

Trupele israeliene și militanții Hamas duc lupte dure de stradă în Gaza în timp ce ONU a amânat din nou votul legat de încetarea focului. Israelul dă semne că ar fi de acord cu o pauză umanitară.

Un vot al Consiliului de Securitate al ONU pentru stabilirea livrărilor de ajutoare către Gaza a fost amânat marți pentru încă o zi. Diplomații discută posibile soluții astfel încât să se evite un al treilea veto al SUA în legătură cu pauza umanitară din războiul israeliano-Hamas.

Consiliul de Securitate urma să voteze luni rezoluția elaborată de Emiratele Arabe Unite. Dar a adoptarea a fost amânată în mod repetat, deoarece diplomații spun că Emiratele Arabe Unite și SUA încearcă să cadă de acord asupra limbajului care să ducă la încetarea ostilităților și furnizarea de ajutoare umanitare în Gaza.

Reprezentantul SUA în Consiliu a declarat că nu poate susține o referire la o „încetare a ostilităților” în Gaza. În schimb, SUA a transmis că ar putea accepta un apel pentru o „suspendare a ostilităților”, transmite AP.

Lupte de stradă în Gaza

În Gaza au continuat luptele intense între soldații israelieni și militanții Hamas.

Reuters transmite că oficialii din domeniul sănătății din Gaza au declarat că 12 palestinieni au fost uciși într-un atac israelian asupra unei case din oraș

Israelul a pierdut 132 de soldați în luptele din Gaza de când a invadat teritoriul ca răspuns la raidul Hamas din 7 octombrie. Autoritățile israeliene susțin că atacul Hamas a ucis 1.200 de persoane și a văzut 240 de persoane luate ostatice.

Ministerul Sănătății din Gaza a anunțat marți că peste 19.500 de palestinieni au fost uciși și aproape 53.000 răniți în război.

Agenția ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) a transmis că mai mult de 60% din infrastructura din Gaza a fost distrusă sau deteriorată și mai mult de 90% din populația de 2,3 milioane și-au părăsit locuințele și sunt refugiați.

Palestinienii își arată cărțile de identitate pentru a primi rații de făină pentru familiile lor în fața unui depozit al Agenției Națiunilor Unite de Ajutor și Lucrări pentru Refugiații Palestinei (UNRWA) din Rafah. 12 decembrie.
Palestinienii își arată cărțile de identitate pentru a primi rații de făină pentru familiile lor în fața unui depozit al Agenției Națiunilor Unite de Ajutor și Lucrări pentru Refugiații Palestinei (UNRWA) din Rafah. 12 decembrie.

Rachetele israeliene au lovit marți zona sudică Rafah, unde sute de mii de refugiați s-au adunat în ultimele săptămâni, ucigând cel puțin 20 de persoane și rănind zeci în timp ce dormeau acasă, au declarat oficialii din domeniul sănătății din Gaza.

În nord, o altă lovitură a ucis 13 persoane și a rănit aproximativ 75 în tabăra de refugiați Jabalia, a declarat Ministerul Sănătății.

Armata israeliană declară că avertizează în avans populația cu privire la loviturile aeriene, astfel încât civilii să se poată refugia. Oficialii militari israelieni acuză militanții Hamas că folosesc zonele rezidențiale, spitale și școli pentru a se ascunde, afirmație negată de grupul islamist.

Conflictul din Gaza a început să se extindă în Marea Roșie, unde forțele Houthi cu baza în Yemen au atacat nave comerciale cu rachete și drone, determinând crearea unei operațiuni navale multinaționale pentru a proteja rutele comerciale.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat în Bahrain că vor avea loc patrule navale comune în sudul Mării Roșii și Golful Aden.

„Aceasta este o provocare internațională care necesită o acțiune colectivă”, a spus Lloyd Austin.


Gruparea Houthi a anunțat că va continua să atace navele comerciale:

„Poziția noastră în sprijinul Palestinei și Fâșiei Gaza va rămâne până la sfârșitul asediului, intrarea alimentelor și medicamentelor, iar sprijinul nostru pentru poporul palestinian oprimat va rămâne continuu”, a declarat oficialul Houthi Mohammed Abdulsalam pentru Reuters, care a mai precizat că doar navele israeliene sau cele care merg în Israel vor fi vizate.

Israel ar fi de acord cu o pauză umanitară

Președintele israelian Isaac Herzog a semnalat marți disponibilitatea țării de a intra într-o altă „pauză umanitară” mediată internațional pentru a recupera mai mulți ostatici deținuți de Hamas și pentru a permite intrarea ajutoarelor în Gaza.

Un armistițiu la sfârșitul lunii noiembrie, mediat de diplomații din Qatar și SUA, a durat o săptămână și a dus la eliberarea a 110 ostatici în schimbul a 240 de femei și copii palestinieni din închisorile israeliene.

Oficialii Hamas din afara Fâșiei Gaza, a exclus continuarea negocierilor privind schimbul de prizonieri în timp ce războiul continuă.

O sursă informată cu privire la eforturile diplomatice a declarat pentru Reuters că premierul Qatarului și șefii serviciilor de informații americane și israeliene au avut discuții „pozitive” la Varșovia pentru repornirea negocierilor.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG