Linkuri accesibilitate

Luptele fac ravagii în estul Ucrainei. Harta teritoriilor recucerite de forțele ucrainene


Medicii și membrii Brigăzii 24 din Ucraina tratează un soldat rănit lângă Bakhmut, în regiunea Donețk, pe 1 decembrie.
Medicii și membrii Brigăzii 24 din Ucraina tratează un soldat rănit lângă Bakhmut, în regiunea Donețk, pe 1 decembrie.

Lupte violente continuă în estul Ucrainei, unde forțele Kievului au respins în repetate rânduri ofensive ale armatei ruse în regiunile Lugansk și Donețk, potrivit unui comunicat dat de armata ucraineană pe 2 decembrie.

Separat, un consilier al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că de la începutul invaziei și până în prezent, aproximativ 13.000 de soldați ucraineni au fost uciși în luptă.

Statul Major General al Forțelor Armate a precizat în actualizarea sa zilnică că soldații ruși au atacat poziții ale armatei ucrainene în 14 localități, inclusiv în Belohorîivka și Bakhmut, aflate în regiunea Donbas din estul Ucrainei. Moscova a efectuat în același timp 30 de lovituri aeriene și 35 de atacuri cu rachete multiple asupra așezărilor civile de-a lungul frontului.

Rușii se aflau în defensivă în localitățile Kupiansk, Lîman și în Zaporojie, a precizat Statul Major General, în timp ce forțele Moscovei se aflau în ofensivă în direcția așezărilor Bakhmut și Avdiivka, în est.

Rapoartele de pe câmpul de luptă nu au putut fi verificate în mod independent.

Mihail Podoliak, unul din consilierii lui Zelenski, a declarat pe 1 decembrie pentru postul de televiziune ucrainean Channel 24 că aproximativ 13.000 de soldați ucraineni au fost uciși de la începutul invaziei Rusiei (februarie) până în prezent.

„Avem estimări oficiale de la Statul Major General.... Acestea variază de la 10.000... la 13.000 de morți”, a declarat Podoliak.

El a precizat că Zelenski va face publice datele oficiale „când va veni momentul potrivit”. Comentariile lui Podoliak nu au fost confirmate de armată.

În iunie, Zelenski a declarat că Ucraina pierdea „zilnic între 60 și 100 de soldați uciși în luptă”, în timp ce numărul de răniți înregistrați în același interval de timp era de aproximativ 500.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat în septembrie că 5.937 de soldați ruși au fost uciși în cele aproape șapte luni de război de până atunci.

Cifrele nu au putut fi verificate în mod independent și se crede că ambele părți își minimizează pierderile pentru a evita scăderea moralului trupelor.

Notă: Pozițiile forțelor ucrainene și ruse în estul Ucrainei la 1 decembrie. Hartă: Europa liberă Sursă: Liveuamap.com, Europa Liberă.

Generalul american, Mark Milley, a declarat luna trecută că peste 100.000 de militari ruși și 100.000 de soldați ucraineni au fost uciși sau răniți de la începutul războiului.

Cifrele avansate de Milley nu au putut fi confirmate în mod independent, însă acestea sunt cele mai precise date până acum de oficialii americani.

Între timp, în Herson, recent eliberat de sub ocupație rusească, rachetele rusești au ucis cel puțin o persoană și au lăsat orașul fără curent electric, a declarat un oficial al administrației militare a orașului la sfârșitul zilei de 1 decembrie.

Halina Luhova a declarat pentru Europa Liberă că mai multe clădiri rezidențiale au fost avariate și trei mașini au luat foc. Bombardamentele din noaptea precedentă au avariat liniile electrice din oraș, unde electricitatea abia începuse să fie restabilită la aproape trei săptămâni după ce trupele rusești s-au retras pe partea de est a râului Nipru.

Bombardamentele au fost suficient de puternice încât au dus la emiterea de alerte de raid aerian în Herson și în alte regiuni din Ucraina cu puțin timp înainte ca acestea să lovească regiunea pe 1 decembrie.

Note: Pozițiile forțelor ucrainene și ruse în estul Ucrainei la 1 decembrie.
Lovituri la ora 0800 GMT 1 decembrie. Hartă: Giovana Faria Sursa: Giovana Faria: Liveuamap.com, The Kyiv Independent, Ukrainska Pravda, Europa Liberă.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, într-o conferință de presă la Moscova, a apărat recentele atacuri cu rachete, spunând că acestea au vizat infrastructura civilă a Ucrainei pentru a împiedica Kievul să importe arme occidentale.

„Desființăm rețeaua electrică (din Ucraina, n.r.) care vă permit (Occidentului, n.r.) să pompați arme letale în Ucraina pentru a ucide ruși”, a declarat Lavrov. „Așa că nu spuneți că SUA și NATO nu sunt participanți la acest război - voi participați direct”.

NATO, Statele Unite și alți aliați din Occident au trimis în repetate rânduri arme solicitate de Kiev pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva invaziei rusești și a atacurilor Moscovei asupra infrastructurii energetice. Recent, țările occidentale au fost de acord să trimită generatoare și alte echipamente pentru a ajuta Ucraina să repare pagubele provocate de atacurile rusești.

Drept semn că Rusia păstrează anumite canale de comunicare deschise cu Ucraina, Lavrov și șeful Administrației Prezidențiale de la Kiev au declarat că cele două țări au făcut schimb de 50 de membri ai serviciilor pe 1 decembrie.

Ministerul rus al Apărării a publicat o înregistrare video în care prizonierii de război aplaudă în timp ce traversează granița dintre cele două țări într-un autobuz. „”

„Ne întoarcem acasă”, a spus unul dintre ei, în timp ce colegii săi făceau cu mâna la o cameră de filmat.

XS
SM
MD
LG