Linkuri accesibilitate

Oficial: Măștile de protecție, obligatorii în supermarketuri, la serviciu, în metrou, autobuz, gări și aeroporturi. Ce prevede ordinul


Măștile de protecție vor fi obligatorii în spații comerciale, la serviciu și în mijloacele de transport în comun, arată două ordine emise de ministerele de Interne, al Sănătății și Transporturilor.

Un Ordin al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă.

Conform documentului, pe perioada stării de alertă, masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, în spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în oricare din spațiile închise ale incintei.

De asemenea, toate autoritățile publice, instituțiile și operatorii economici vor fi obligați să asigure la intrarea în sediu triajul epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor.

Ce prevede Ordinul

Ce obligații are angajatorul

  • Angajatorul/conducătorul instituției este obligat să elaboreze propriile proceduri pe baza evaluării de risc pentru fiecare angajat, în funcție de programul de lucru, specificul activității desfășurate, structura organizatorică, structura incintei. De asemenea, medicii de medicina muncii vor face evaluarea de risc și vor stabili condițiile purtării măștii pentru angajați, urmând ca responsabilul cu securitatea și sănătatea în muncă să facă instruirea angajaților în ceea ce privește securitatea și sănătatea în muncă.

Cum se poartă masca

Masca trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în aceste spații.

  • În funcție de evaluarea riscului, făcută de medicul de medicina muncii al unității, pot exista unele excepții dacă:
    • angajatul este singur în birou,
    • persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;
    • desfășoară activitați fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută, etc.);
    • prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
    • vorbitorii în public, în spații interioare, cu condiția respectării distanței de 3 metri între aceștia și alte persoane, doar în cazul în care nu se află mai mult de 16 persoane în incintă;
  • copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Utilizarea corectă a măștilor

  • Măștile sunt eficiente dacă sunt folosite în combinație cu curățarea frecventă a mâinilor cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun.
  • Înainte de a pune masca, mâinile trebuie igienizate (cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun).
  • Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul.
  • Masca trebuie schimbată o dată la 4 ore și ori de câte ori masca s-a umezit sau s-a deteriorat.
  • Masca nu se atinge în timpul purtării; în cazul atingerii măștii, mâinile trebuie igienizate (cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun).
  • După folosire, masca se aruncă imediat, într-un coș de gunoi, preferabil cu capac, urmată de igienizarea mâinilor.
  • Nu se recomandă reutilizarea măștilor medicale.
  • În cazul apariției febrei, tusei și strănutului, purtarea măștii este recomandată în orice circumstanță (ex: în spațiile deschise, la domiciliu)

Cum se face triajul la intrarea într-o incintă

La intrarea într-un sediu, sunt obligatorii atât triajul epidemiologic cât și dezinfectarea mâinilor.

Triajul epidemiologic nu implică înregistrarea datelor cu caracter personal și constă în:

  • măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depășească 37,3C), la care se poate adăuga marja de eroare prevăzută în prospectul dispozitivului;
  • observarea semnelor și simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată).

În cazul în care temperatura înregistrată depășește 37,3C, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus. Dacă aceasta se menține și există și alte simptome respiratorii, persoana este trimisă pentru consult la medicul de familie.

Dacă persoana se încadrează în definiția de caz suspect COVID 19, medicul de familie îi va recomanda testarea iar dacă nu se încadrează în definiția de caz suspect COVID 19, medicul de familie va orienta diagnosticul către altă afecțiune.

Pentru alte persoane decât personalul angajat, intrarea într-o incintă este permisă doar pentru persoanele care, în mod rezonabil, au motive justificate de a se afla în acea incintă. În cazul în care este necesară doar predarea unor documente, colete, aceasta se va realiza în afara incintei, direct persoanei căreia îi sunt destinate, cu respectarea măsurilor de precauție. Dacă este necesară intrarea în incintă, sunt obligatorii triajul epidemiologic și dezinfectarea mâinilor. În cazul în care temperatura înregistrată depășește 37,3 C, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus. Dacă se constată menținerea unei temperaturi peste 37,3 C sau/și prezența altor simptome respiratorii, persoanei nu i se permite accesul în incintă. Dacă temperatura înregistrată nu depășește 37,3 C, iar persoana nu prezintă alte simptome respiratorii, i se permite accesul doar însoțită de către o persoană din sediu și după înregistrarea biroului/camerei/ departamentului unde va merge.

Măsuri în domeniul transporturilor

Un ordin emis de Ministerul Afacerilor Interne și de Ministerul Transporturilor stabilește care sunt măsurile și regulile în domeniul transporturilor, pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19

Pe durata stării de alertă, operatorii economici care administrează infrastructura de transport au următoarele obligații:

  • să ia măsurile necesare pentru asigurarea distanței de protecție între persoane, de cel puțin 1,5 m, în zonele cu risc de aglomerare din gări, autogări, porturi, locuri de îmbarcare/debarcare, terminale aeroporturi și, respectiv, stații de metrou, prin configurarea, după caz, a traseelor de deplasare a persoanelor, cât și a suprafețelor de staționare temporară în astfel de zone, cum sunt, în funcție de specificul fiecărui mod de transport: zonele de așteptare din interiorul terminalelor/stațiilor de pasageri, ghișeele de înregistrare/vânzări bilete, birourile de informații, zona de așteptare pentru efectuarea controlului de securitate, zonele de îmbarcare, zona de așteptare pentru efectuarea controlului de frontieră, zonele de ridicare a bagajelor, zonele de triaj epidemiologic la intrarea în țară;
  • să ia măsuri pentru informarea pasagerilor, prin afișe sau mijloace de comunicare sonore sau video cu privire la măsurile de protecție sanitară;
  • să facă dezinfecția periodică a zonelor cu risc de aglomerare din gări, autogări, porturi, locuri de îmbarcare/debarcare, terminale aeroporturi și stații de metrou, precum și a mijloacelor de transport în comun.

Pe durata stării de alertă, purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie în toate gările, autogările, porturile, locurile de îmbarcare/ debarcare, terminalele aeroporturilor și stațiile de metrou, precum și în interiorul oricărui mijloc de transport persoane.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG