Linkuri accesibilitate

Mărturisirea unui elev după prima probă orală la BAC: „Au văzut că pierd timp cu școala”


Imagini de la Cluj, bacalaureat 2022
Imagini de la Cluj, bacalaureat 2022

Peste 130.000 de absolvenți de liceu sunt așteptați, de luni, să le arate membrilor comisiei de Bacalaureat ce au învățat în 12 ani de școală.

Până pe 27 iunie, candidații susțin probele de competențe orale la limba română, într-o limbă străină și digitale. Acesta e doar „antrenamentul" înainte de testele scrise, spun elevii, care au venit relaxați la școală, potrivit stirileprotv.ro.

Elev: „A fost ușor, deoarece a picat ce ne place nouă tinerilor: mediul online.”

Față în față cu doi profesori de limba română - unul, cel care a predat la clasa lui, și celălalt, un alt profesor din școală - candidații au avut două ore ca să arate la ce nivel de competență au ajuns, la final de liceu: mediu, avansat sau experimentat.

Elev: „Din ianuarie m-am apucat, am luat ore suplimentare la toate materiile, ca să fiu sigur că e sută la sută. Mulți și-au găsit un loc de muncă sau au văzut că „pierd timp cu școala!””.

Pentru majoritatea absolvenților, testarea orală e doar un pas de bifat până la probele scrise, care încep pe 1 iulie.

Elev: „Îți pune un pic mintea la gândire, te mai antrenează un pic”.

E drept, vor primi un certificat căruia angajatorii nu-i dau însă mare importanță.

Elev: „Competențele nu știm cu ce or să ne ajute, diploma de bacalaureat știm. Mi-aș dori să intru la buget și ar fi mai ușor la anul, decât acum”.

Reporter: „Și în anul acesta de pauză ce vei face?”

Elev: „Mă voi pregăti foarte mult, voi face meditații și, pe lângă asta, cred că o să fac și niște bănuți”.

Este ultima generație de elevi care a încheiat 12 ani de educație formală, în timp ce copiii care încep școala acum în septembrie vor face obligatoriu 15 ani, cu doi ani de grădiniță și clasa pregătitoare.

Din cei 202.000 de școlari care au început împreună în 2012, au ajuns să se înscrie la bacalaureat numai 119.000. Fără să-i luăm în calcul pe cei care au ales învățământul profesional, rezultă că aproape o treime s-au pierdut pe drum. Adică au rămas repetenți ori au abandonat școala.

Mai multe, pe stirileprotv.ro.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
XS
SM
MD
LG