Linkuri accesibilitate

A început Bacalaureatul. 72% din tinerii din România își doresc să învețe mai mult decât ce le oferă școala sau facultatea


A început Bacalaureat 2024.
A început Bacalaureat 2024.

134.000 de candidați sunt aşteptaţi la prima probă a Bacalaureatului - evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Șapte din zece tineri români își doresc programe de învățare bazate pe exemple practice, exerciții și scenarii reale de viață, conform unui studiu.

Examenul de Bacalaureat a început luni, pe 17 iunie, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Probele scrise vor începe pe 1 iulie. Pentru a promova, candidaţii trebuie să obţină cel puţin nota 5 la fiecare dintre probe, iar media să fie minimum 6.

Calendar Bacalaureat 2024

  • 17-19 iunie 2024 - Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română - proba A
  • 19-20 iunie 2024 - Evaluarea ccompetențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă - proba B
  • 19-21 iunie 2024 - Evaluarea competențelor digitale - proba D
  • 25-27 iunie 2024 - Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională - proba C
  • 1 iulie 2024 - Limba și literatura română - probă scrisă
  • 2 iulie 2024 - Proba obligatorie a profilului - probă scrisă
  • 4 iulie 2024 - Proba la alegere a profilului și specializării - probă scrisă
  • 5 iulie 2024 - Limba și literatura maternă - probă scrisă
  • 8 iulie 2024 - Afișarea rezultatelor la probele scrise, până la ora 12.00, și depunerea contestațiilor, în intervalul orar 12.00-18.00
  • 9-11 iulie 2024 - Rezolvarea contestațiilor
  • 12 iulie 2024 - Afișarea rezultatelor finale

La Bacalaureatul de anul acesta s-au înscris 134.000 de candidați (119.000 din promoţia curentă şi 15.000 din seriile anterioare), conform datelor transmise de Ministrul Educației.

Studiu: 72% din tinerii din România își doresc să învețe mai mult decât ce le oferă școala sau facultatea

Pe de altă parte, un studiu realizat de UP Generation în colaborare cu agenția de cercetare de piață MKOR arată că tinerii români cu vârste între 16 și 24 de ani vor să urmeze programe de învățare diferite de curricula tradițională, programe care să îi ajute să își descopere talentele și să îi pregătească pentru reușită.

Dezvoltarea personală și pregătirea pentru viața profesională reprezintă o preocupare majoră pentru tinerii români.

Aproape toți (95%) au identificat deja domeniile în care vor să se perfecționeze. În top trei preferințe sunt educația financiară (37%), vorbitul în public (36%) și marketingul & comunicarea (28%).

Topul este completat de domenii orientate spre business, precum leadership și management (25%) sau educație antreprenorială (22%). Tehnologia și inovația atrag, de asemenea, un sfert dintre respondenți.

Studiul demonstrează particularități în funcție de caracteristicile demografice. De exemplu, adolescenții își doresc cel mai mult să se poată exprima liber în public, în timp ce pentru studenți și cei care deja se află la primul job, educația financiară devine o prioritate peste media generală.

În același timp, tinerele sunt mai atrase de dezvoltarea empatiei și a inteligenței emoționale (24%), spre deosebire de băieți, care au o apetență mai crescută pentru zona tech (30%), inclusiv AI (inteligență artificială). De asemenea, vânzările și negocierea sunt domenii preferate de băieți.

Întrebați ce schimbări ar vrea să aducă în viața lor pentru a se simți împliniți, 14% dintre tineri au declarat că își doresc stabilitate financiară, iar 12% - învățare și educație. Un procent similar caută o schimbare în viața profesională: de la a găsi un loc de muncă sau a-l schimba pe cel actual, până la a câștiga mai mult sau a se bucura de mai multă flexibilitate. Îmbunătățirea abilităților sociale și emoționale, precum și creșterea încrederii în sine ar aduce împlinirea pentru 6% dintre tinerii chestionați.

Nu în ultimul rând, tinerii apreciază accesul la mentori care să îi ghideze în dezvoltarea profesională și personală, mai arată studiul condus în decursul lunii mai 2024.

UP Generation este un program educațional transformator dedicat liceenilor, studenților și absolvenților universitari, având ca scop echiparea acestora cu abilități profesionale și personale care să-i conducă spre succes. Fondat de Monica Florea, antreprenor cu +25 de ani de experiență în business.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG