Linkuri accesibilitate

M-am simțit rău după rapel. E normal? Experți despre efectele adverse ale vaccinurilor Pfizer, Moderna & AstraZeneca


Specialiștii spun că e normal ca după rapel să apară unele efecte adverse.
Specialiștii spun că e normal ca după rapel să apară unele efecte adverse.

Mulți dintre cei care și-au făcut a doua doză de vaccin COVID până acum spun că au avut efecte adverse și, temporar, starea lor generală a fost proastă.

Mihaela R. are 43 de ani și sâmbăta trecută a făcut a doua doză de vaccin Pfizer. A ales să facă vaccinul în faza a doua a campaniei de vaccinare pentru că are o problemă medicală cu inima. După prima doză făcută în urmă cu 21 de zile nu a simțit nimic deosebit. Dar, după a doua doză a identificat câteva dintre efectele adverse, cuprinse, de altfel, în prospectul vaccinului. A făcut febră, a avut dureri de mușchi și oase și abia putea să se miște. Toată ziua de sâmbătă a avut frisoane și s-a simțit rău, mult mai rău decât la gripa sezonieră cu care s-a confruntat de câteva ori în ultimii ani. După administrarea de medicamente antitermice, starea de rău a trecut în 24 de ore.

Rapoartele oficiale de la Comitetul Național privind Vaccinarea arată că, din numărul total al oamenilor vaccinați - 686.753 de persoane vaccinate cu prima sau a doua doză-până pe 14 februarie 2021, 2.921 au raportat efecte adverse.

De ce apar mai multe reacții adverse după rapel

Epidemiologul Adrian Marinescu de la Institutul Matei Balș din București spune că nu există medicament care să nu aibă efecte adverse posibile, însă la vaccin explicația este că răspunsul imun al organismului apare după un anumit interval de timp.

Reacțiile adverse la vaccinul COVID pot să apară și după prima doză, dar e adevărat că, după rapel, procentul celor care fac reacții adverse este ceva mai mare. Explicația este că răspunsul imun al organismului apare după un interval de timp de la prima administrare și apoi se potențează”, arată medicul Adrian Marinescu.

Cele mai multe reacții adverse raportate sunt minore. Cei vaccinați fac de obicei febră, au dureri de cap, se simt slăbiți și au dureri musculare.

Într-adevăr, după prima sau a doua doză, două treimi dintre cei care își fac vaccinul au la locul de injectare durere, dar aceasta trece repede. Mai sunt și alții, dar puțini, care au o simptomatologie, s-o numim generală, adică febră, dureri de cap, stare general modificată, dureri musculare. Dar toate acestea sunt de intensitate moderată și țin un interval scurt de timp, de la 24 de ore până la 2-3 zile, și se rezolvă cu tratament simptomatic”, mai precizează Adrian Marinescu.

Marea Britanie: 1 din 3 pacienți vaccinați au avut efecte adverse minore

Efectele adverse ale vaccinurilor s-au înregistrat peste tot în lume. Un studiu făcut de sistemul public de sănătate din Marea Britanie arată că aproximativ una din trei persoane cărora li s-a administrat recent un vaccin COVID a raportat unele efecte secundare. Dar niciun pacient nu a fost afectat grav, cea mai comună reacție adversă fiind o durere difuză la locul de injectare, potrivit BBC.

Cercetătorii britanici care au realizat studiul au solicitat date, printr-o aplicație, de la persoanele care au primit cel puțin o doză de vaccin Pfizer-BioNTech până la începutul lunii ianuarie.

Experții spun că rezultatele obținute de la aproximativ 40.000 de persoane, în principal lucrători din domeniul sănătății, sunt liniștitoare pentru milioanele de oameni care fac vaccinul acum.

Oamenii de știință spun că unele efecte sunt de așteptat. Vaccinurile anti-COVID nu conțin virusul pandemic și nu pot da oamenilor boala. Aceste vaccinuri folosesc o versiune inofensivă sau o parte a coronavirusului pentru a învăța corpul cum să recunoască și să lupte cu virusul, dacă va fi cazul.

Medicii britanici spun că persoanele care au avut antecedente de reacții alergice semnificative la substanțele din vaccinul Pfizer-BioNTech sau vaccinul Moderna nu ar trebui să facă vaccinul. Potrivit studiului, a existat un număr mic de reacții alergice care au necesitat tratament.

În total, în Marea Britanie, 15 milioane de oameni au fost vaccinați cu prima doză de vaccin, iar peste 530.000 au primit și a doua doză.

Medic britanic: Efectele secundare arată că sistemul imunitar răspunde la vaccin

Medicul Anna Goodman, de la Spitalul „St. Thomas” din Londra, a efectuat un studiu despre vaccinurile de la Oxford-AstraZeneca și Novavax. Ea spune că efectele secundare pot fi neplăcute uneori, dar a precizat că astfel răspunde sistemul imunitar la vaccin.

Vaccinurile COVID administrate milioanelor de oameni din Marea Britanie sunt extrem de sigure, cu efecte secundare preconizate ușoare, spune autoritatea de reglementare a medicamentelor din țară.

În urma evaluării rapoartelor de siguranță de la aproape șapte milioane de doze de vaccin administrate până la 24 ianuarie, în principal vaccin Pfizer, o informare a autorității de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie arată că vaccinurile COVID sunt extrem de sigure.

Autoritățile britanice au raportat aproximativ 22.820 de reacții adverse, în majoritate ușoare, precum o durere de braț sau o stare de rău asemănătoare gripei.

Care este eficiența celor trei vaccinuri folosite în România

Pfizer. Potrivit informațiilor oficiale, vaccinul de la Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19. Protecția pe termen lung nu poate fi cunoscută cu exactitate până în prezent pentru vreunul dintre vaccinurile aprobate de EMA.

Moderna. Vaccinul Moderna are eficacitate de 94.1%, potrivit datelor de la Agenția Europeană a Medicamentului.

AstraZeneca. Rezultatele unui studiu clinic al producătorilor arată că eficacitatea vaccinului este de 76% după prima doză, iar protecția durează până la a doua doză. Cercetarea arată că vaccinul reduce transmiterea virusului în cazul celor asimptomatici, cu 67% după prima doză și cu 50% după a doua doză.

Cea mai mare parte dintre cei vaccinați până acum au raportat efecte adverse minore
Cea mai mare parte dintre cei vaccinați până acum au raportat efecte adverse minore

Reacții adverse prevăzute în prospectul de la vaccinul Pfizer

Foarte frecvente - pot afecta mai mult de 1 persoană din 10:

  • durere, umflare la locul de administrare al injecției, oboseală, durere de cap, dureri musculare, dureri articulare, frisoane, febră;

Frecvente - pot afecta până la 1 persoană din 10:

  • înroșire la locul de administrare a injecției, greață;

Mai puțin frecvente - pot afecta până la 1 persoană din 100:

  • mărire a ganglionilor limfatici, stare de rău, durere la nivelul unui membru, insomnia, mâncărimi la locul de administrare a injecției;

Rare - pot afecta până la 1 persoană din 1 000:

  • „cădere” temporară a feței, amorțeală, pe o singură parte;

Tipuri de reacții adverse cuprinse în prospectul vaccinului AstraZeneca

Foarte frecvente - pot afecta mai mult de 1 persoană din 10:

  • sensibilitate, durere, căldură, mâncărimi sau vânătaie la nivelul locului de administrare a injecției;
  • senzație de oboseală sau stare generală de indispoziție;
  • frisoane sau senzație de febrilitate;
  • durere de cap;
  • greață (senzație de rău);
  • durere articulară sau musculară;

Frecvente - pot afecta până la 1 din 10 persoane:

  • umflare sau înroșire la nivelul locului de administrare a injecției;
  • febră (>38°C);
  • vărsături (stare de rău) sau diaree;

Mai puțin frecvente -pot afecta până la 1 din 100 de persoane:

  • somnolență sau amețeli;
  • scădere a poftei de mâncare;
  • umflare a ganglionilor limfatici;
  • transpirație excesivă, mâncărimi ale pielii sau erupții pe piele;

Tipuri de reacții secundare de la Vaccinul Moderna

Foarte frecvente- apar la mai mult de 1 persoană din 10:

  • durere și umflare la locul injecției;
  • oboseală;
  • frisoane;
  • febră;
  • ganglioni limfatici umflați sau sensibili la subraț;
  • dureri de cap;
  • dureri musculare și articulare;

Frecvente - la mai puțin de 1 persoană din 10 au apărut:

  • roșeață;
  • urticarie și erupții pe piele la locul injecției și erupții pe piele;

Mai puțin frecvente - pot afecta până la 1 din 100 persoane:

  • mâncărime la locul de administrare a injecției;

Rare - pot afecta până la 1 din 1000 persoane:

  • paralizie facială periferică temporară (paralizia Bell);
  • umflare la nivelul feței (poate să apară la pacienții cărora li s-au administrat injecții în scop cosmetic);

Cu frecvență necunoscută:

  • reacții alergice severe (anafilaxie);
  • hipersensibilitate;
  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG