Linkuri accesibilitate

Mașinăria de vot a Coaliției a învins PSD. Câștigurile și pierderile premierului Cîțu


Plenul reunit pentru proiectul de buget a fost condus de președintele Camerei, Ludovic Orban, și de Anca Dragu, președintele Senatului.
Plenul reunit pentru proiectul de buget a fost condus de președintele Camerei, Ludovic Orban, și de Anca Dragu, președintele Senatului.

Coaliția a funcționat ca o „mașină de vot care a călcat în picioare” orice intenție a Opoziției de a impune vreun amendament la proiectul de buget pe 2021. Remarca aparține președintelui Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu. Premierul Cîțu are motive de satisfacție, dar și de îngrijorare.

În cele cinci zile care au fost rezervate în Parlament pentru dezbaterea și votul bugetului de stat, Coaliția de guvernare a trecut testul solidarității. Amendamentele PSD, peste trei mii, au fost respinse pe rând, fără să existe vreo negociere între reprezentanții Puterii și cei ai Opoziției.

Premierul Cîțu a cerut în mod insistent ca forma venită de la Palatul Victoria să fie cea care va ieși din Parlament și va merge spre promulgare la președintele Iohannis. Misiunea a fost îndeplinită, iar ținta de deficit a rămas la 7.16%. România depășește și în acest an ținta europeană de deficit, dar obiectivul este ca până în 2024 să se revină la un deficit sub 3%.

Liberalii descriu bugetul ca unul îndreptat spre investiții, peste 60 de miliarde de lei, în timp ce social-democrații l-au prezentat drept un buget al austerității. PSD a insistat, fără succes, pentru majorarea punctului de pensie cu 40%, dar și creșterea alocației pentru copii. De asemenea, voucherele de vacanță nu vor mai fi acordate anul acesta.

În lipsa voturilor necesare, conducerea PSD a mizat pe un spectacol în Parlament. În timpul discursului premierului Cîțu au fost aduse în plen păpuși care reprezentau copii, iar din sală s-a vociferat insistent pentru majorarea alocațiilor. Fostul luptător de K1, Daniel Ghiță, a primit misiunea să bruieze mesajul premierului prin țipete.

În picioare, deputatul PSD i-a strigat premierului mesaje de genul: „ce ați făcut cu banii”, „unde sunt banii”, „vreți să vindeți țara”.

Bugetul pe care îl prezint astăzi, pentru anul 2021, are două elemente definitorii, la care ţin foarte mult. Începem reforma în toate cotloanele statului român. Dacă nu este clar, o repet, reformă a statului român în toate cotloanele. Oprim 30 de ani de furt pesedist din buget, din bani publici. Şi a doua, reprezintă o declaraţie fermă că drumul României este în Europa şi nicăieri altundeva şi alături de partenerii noştri din Alianța Nord-Atlantică. Garantăm românilor siguranţă şi securitate”, a sintetizat premierul obiectivele noului buget.

PSD a mai avut o tentativă prin senatoarea Gabriela Firea să puncteze la capitolul imagine pe tema majorării alocațiilor, dar demersul a rămas fără efect asupra bugetului.

Atacat de premierul Cîțu, care i-a adus aminte de legăturile cu teroristul Omar Hayssam, Marcel Ciolacu a replicat pe un ton la fel de dur.

„Chiar nu ți-e rușine să spui că noi furăm” și „un mincinos mai patologic decât dumneavoastră nu am văzut”, a fost replica venită din partea liderului PSD. Acesta a adăugat că bugetul prezentat este „o rușine pentru România”.

Ceva mai realist, președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, avea să constate că „mașinăria de vot a Coaliției calcă totul în picioare”. Social-democratul încercase să-i sensibilizeze pe parlamentarii Puterii cu majorarea bugetului Academiei Române.

PSD a arătat că nu a abandonat definitiv discursul din epoca Liviu Dragea și a vorbit în Parlament despre sprijinul acordat de guvern multinaționalelor pentru a face profit în România, de abandonarea afaceriștilor români și vinderea activelor de la companiile de stat.

Ședința de plen a decurs după planul stabilit în Coaliție, toate amendamentele venite dinspre PSD fiind respinse până la miezul nopții.

Premierul a reușit să obțină o victorie și în fața lui Ludovic Orban în ședința Coaliției și să mențină eliminarea gratuității călătoriilor pe calea ferată pentru studenți. În varianta propusă de guvern, studenții vor plăti 50% din valoarea biletelor.

Ce nu a reușit premierul Florin Cîțu

Votul din Parlament reprezintă voința Coaliției de guvernare și nu doar a premierului Cîțu. Bugetul a fost unul negociat dur între partenerii de la Putere, cu amenințări de o parte și de alta. Florin Cîțu a cedat în primă fază, dar a avertizat că la jumătatea anului, miniștrii vor răspunde cu mandatele pentru execuția bugetară. Primii vizați de avertismentul premierului sunt miniștrii Transporturilor, Cătălin Drulă (USR), și cel al Sănătății, Vlad Voiculescu (PLUS). Ambii au cerut suplimentarea bugetului primit inițial, ajungându-se ca tonul în Coaliție să fie unul ridicat.

O altă problemă a noului buget este că a fost adoptat în Parlament în luna martie. O situație oarecum similară a avut loc în 2019, în timpul guvernării PSD, dar atunci legea bugetului de stat a fost trimisă la reexaminare de președintele Iohannis. Noua Coaliție a avut nevoie de mai bine de două luni pentru a veni cu bugetul în fața forului legislativ, ceea ce arată că deciziile nu s-au luat ușor.

Sporurile bugetarilor au rămas neatinse, deși premierul Cîțu a subliniat în mai multe rânduri că este nevoie ca unele să fie tăiate. Coaliția nu a ajuns la un acord în timp util, iar problema a rămas să fie rezolvată de Parlament în perioada următoare. Prim-ministrul a vorbit despre o posibilă economie de ordinul miliardelor de lei, dar totul a rămas la stadiul de intenție.

O altă problemă rămasă în discuție o constituie restructurarea companiilor de stat. Premierul a recunoscut că a așteptat din partea miniștrilor, mai bine de o lună, planurile de restructurare ale companiilor de stat, dar ele nu au venit. Tema sensibilă a rămas nerezolvată în Guvern. Adevărate găuri negre pentru economie, companiile de stat au nevoie de un plan de redresare sau restructurare.

Proiectul de buget urmează să primească astăzi votul final în plenul reunit, după care merge la promulgare. Președintele Iohannis s-a implicat în discuțiile din Coaliție pe tema bugetului și le-a cerut partidelor să sprijine ca deficitul să nu depășească 7.1%.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG