Linkuri accesibilitate

Buget 2021. Finanțele vor restructurarea TVR și SRR, efectul „cobra în economie” și eliminarea „tomatei” lui Dragnea


Rapoartele de activitate ale TVR urmează să fie respinse în Parlament în luna martie.
Rapoartele de activitate ale TVR urmează să fie respinse în Parlament în luna martie.

Coaliția de guvernare a reușit să își treacă rapid bugetul prin comisia de buget-finanțe, fără a întâmpina vreo rezistență puternică din partea PSD. Toate amendamentele social-democraților și AUR au fost respinse, ministerul Finanțelor argumentând că acestea „nu au temei pentru finanțare”.

PSD a amenințat Coaliția de guvernare cu mii de amendamente la legea bugetului de stat și o dispută intensă în cadrul Comisiei reunite de buget-finanțe și în plen. Au fost depuse peste 3.000 de amendamente la proiectul de buget.

Dezbaterile s-au desfășurat însă într-o atmosferă relaxată, cu mici înțepături, iar bugetul venit de la Guvern nu a suferit, până în prezent, vreo modificare. Dorința expresă a premierului Cîțu a fost să nu fie acceptat vreun amendament.

Cum parlamentarii Coaliției au primit interzis să depună amendamente, Ministerul de Finanțe a respins orice propunere venită în acest sens din partea partidelor din Opoziție: PSD și AUR. Majoritatea parlamentară are 25 de voturi în cadrul Comisiei, în timp ce Opoziția deține 17 voturi.

PSD a încercat totuși să puncteze la imagine pe două teme sensibile: eliminarea voucherelor de vacanță și renunțarea la programul „tomata”, prin care erau acordate stimulente financiare pentru cultivarea roșiilor în solar.

Guvernul a decis prin Ordonanță de Urgență să nu acorde în 2021 vouchere de vacanță pentru bugetari. „Voucherele au fost o gură de oxigen pentru turism”, a intervenit deputatul PSD Ilie Toma. „E o păcăleală că sunt prelungite cele din 2020”, a intervenit și fostul ministru al Dezvoltării Daniel Suciu (PSD).

„Măsura e proastă, dacă le dați celor de la stat, să le dați și celor din privat”, a reacționat liberalul Dan Vîlceanu, care a adăugat că nu se pot adăuga vouchere doar pentru bugetari, dar nu pentru mediul privat. El a susținut că dacă s-ar da vouchere pentru bugetari și privați, „România ar sta doar în vacanță”.

„Bugetarii nu au merite deosebite să primească un premiu”, a fost poziția reprezentatului AUR, Mircea Dăneasă, care a fost completat de deputatul PNL, Pavel Popescu: „lăsați-o mai moale cu populismul, să dați, să dați, să dați”.

Social-democrații au încercat să explice că voucherele sunt primate de bugetari, dar sunt cheltuite în mediul privat.

Amendatul PSD a fost respins după dialogul între parlamentarii Puterii și cei ai Opoziției.

Al doilea moment mai tensionat în cadrul dezbaterilor pentru bugetul pe 2021 l-a constituit renunțarea la programul „Tomata”, lansat de fostul lider PSD Liviu Dragnea. Prin acesta, statul subvenționa producția de roșii.

Ministrul Oros a declarat că Guvernul nu va mai susține acest program, deoarece au existat foarte multe decontări fictive. „Într-un județ am găsit 410 de dosare fictive. S-au produs cantități mari de roșii, ele au fost aruncate”, a spus ministrul.

„Spuneți că nu e bun programul, spuneți că oamenii aceștia fură, nu e posibil așa ceva”, a intervenit un reprezentant al PSD.

Deputatul PNL Dan Vîlceanu a vorbit despre „efectul cobra”. El a povestit despre un caz din India când localnicii au fost încurajați să crească cobre pentru că erau plătiți pentru fiecare cap de reptilă. După ce s-a renunțat la măsură, oamenii au dat drumul cobrelor, iar situația s-a înrăutățit.

„Acesta e efectul cobra în economie. Trebuie să ai grijă ce faci cu banii, riști să generezi mai multe probleme”, și-a argumentat teoria liberalul.

Povestea sa a generat râsete în sală, dar și nervozitate.

„Domnule Vîlceanu, nu vă prinde asta cu inteligența”, i-a strigat senatorul PSD, Radu Oprea

„Când spuneți că nu sunt inteligent, vă rog să nu vă mai uitați așa la mine, că nu vă ajută privirea deloc”, a replicat Dan Vîlceanu.

Contrele politice nu au avut vreun efect concret. Toate amendamentele PSD au fost respinse, iar bugetul ministerului Agriculturii a fost votat în forma venită de la Guvern.

Bugetul ministerului Dezvoltării a trecut de Comisia de buget-finanțe, dar un parlamentar PSD a oftat după trecut: „în perioada Dragnea, Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) a funcționat foarte bine pentru toate primăriile din România”.

Toate amendamentele depuse de PSD pentru construirea de bazine de înot, săli polivalente sau alte obiective au fost respinse de membrii Comisiei.

TVR: „Bugetul este sub posibilitatea de a funcționa, poate Guvernul vrea restructurări”

Reprezentanții Televiziunii publice au reclamat bugetul primit. Potrivit acestora au solicitat 520 de milioane de lei, dar le-au fost repartizate 360 de milioane de lei.

Este sub posibilitatea de a funcționa, nu asigurăm nici măcar plata utilităților. Am solicitat măcar să fie asigurate sumele pentru funcționare, urmând ca limitările de activitate să fie asumate de Guvern, care poate impune inclusiv restructurări la televiziunea publică. Solicităm asumarea pentru o eventuală limitare a activității TVR”, a spus reprezentanta televiziunii publice.

Ministerul de Finanțe a precizat că Parlamentul are ultimul cuvânt de spus în privința bugetului TVR. Proiectul de buget a fost votat în Comisie.

Coaliția de guvernare a decis înlocuirea Doinei Gradea din fruntea TVR, raportul de activitate pe 2019 urmând să fie respins în luna martie, iar Doina Gradea să își piardă funcția.

Șeful Radioului Public: „Bugetul nu asigură funcționarea”. Ministerul de Finanțe cere o „restructurare”

Zilele lui Georgică Severin în fruntea radioului public (SRR) sunt numărate, raportul de activitate pentru 2019 urmând să fie respins în luna martie în Parlament. După acest vot, întreaga conducere este consideră revocată.

„Bugetul oferit SRR nu este optim, e imposibil să asigurăm funcționarea. Suma acordată, 342 milioane de lei, reprezintă practic totalul cheltuielilor salariale și sumele către societatea de radiocomunicații. Nu putem plăti drepturile de transmisie, suntem în an olimpic, nu putem achiziționa bunuri, servicii. Acest buget diminuat cu 9% nu permite funcționarea SRR”, a declarat Georgică Severin.

Deputatul PNL Florin Roman i-a atras atenția lui Georgică Severin că își poate da demisia, dacă nu este mulțumit de bugetul primit.

„Domnul Severin este o țintă pe care trebuie să o înlăturați, dar nu trebuie să sufere mii de angajați, doar pentru a-l determina pe domnul Severin să demisioneze”, a fost mesajul transmis de Daniel Suciu (PSD).

Ministerul de Finanțe a solicitat conducerii Radioului Public să facă o „restructurare și să se încadreze în buget”.

Vlad Voiculescu: „Nu putem exclude un val trei al pandemiei”

Ministrul Sănătății a precizat că bugetul este de 11.5 miliarde de lei și că există „disponibilitatea Guvernului” pentru a suporta orice cheltuieli suplimentare. Vlad Voiculescu a subliniat că nu poate să fie exclus un val trei al pandemiei de coroanvirus

„Toată povestea legată de cele patru spitale pe care doamna primar al Sectorului 1 nu ar vrea să le administreze e un caz clasic de fake news. Vor fi investiții la Floreasca și Grigore Alexandrescu. Pot să vă spun că au existat discuții între Ministerul Sănătății, conducerea spitalelor și primăria Sectorului 1 și vor exista investiții de la consiliul local sector 1 pentru spitalul Floreasca”, a spus ministrul, răspunzând întrebării unei deputate PSD.

Vlad Voiculescu i-a acuzat pe social-democrați că spitalele „ard astăzi” pentru că „ieri nu s-a făcut nimic”. Aluzia făcută era la adresa guvernării PSD.

Senatorul Oprea a spus că nu înțelegea de ce ministrului Sănătății i se spunea „Vlad magicianul”, dar „a înțeles” când a văzut că a comparat proiectul de buget cu execuția bugetară de anul trecut. „Compară mere cu pere”, a fost concluzia senatorului PSD.

Ministrul Voiculescu i-a acuzat pe reprezentanții PSD că mint în legătură cu activitatea sa și consilierii pe care i-a angajat.

Bugetul ministerului Sănătății a fost adoptat, fără ca vreun amendament să treacă de comisia de buget-finanțe.

Vlad Voiculescu a spus că mărțișoarele ar trebui acordate, dar purtând mănuși.

PSD s-a abținut la votul asupra mai multor bugete

Deputații și senatorii PSD nu au acordat mereu un vot împotrivă proiectului de buget, existând și cazuri când s-au abținut. Un astfel de vot s-a regăsit pentru bugetul ministerului Apărării, pentru bugetul ORNISS sau pentru Ministerul Public.

Prin comisia reunită de buget-finanțe au trecut și bugetele Ministerului Educației, cel al Transporturilor, Tineretului și Sportului și ministerul de Externe.

Social-democrații au dorit să acorde mai mulți bani pentru culte, dar amendamentul lor a fost respins.

Ultima zi de dezbateri și vot în comisiile reunite de buget finanțe este sâmbătă, când se va da și raport. Votul final în plenul reunite este programat pentru marți, 2 martie.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG