Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că susține pe deplin decizia de a-i acorda cetățenia lui Pavel Durov, la o zi după ce co-fondatorul și CEO-ul Telegram a fost pus sub acuzare la Paris. Șeful aplicației de mesagerie este acuzat că nu a eliminat conținut ilegal de pe platformă.
Emmanuel Macron a spus că acordarea cetățeniei lui Durov face parte dintr-o strategie de a permite sportivilor, artiștilor și altor străini care au învățat limba să devină cetățeni francezi.
„I-am acordat cetățenia lui Durov, care a învățat franceza, la fel ca și pentru unii sportivi și artiști, și cred că este ceva bun pentru țara noastră. Voi continua să fac asta de fiecare dată”, a spus Macron.
Pavel Durov, în vârstă de 39 de ani, a fost reținut pe aeroportul Le Bourget în weekend și a fost acuzat pe 28 august de mai multe infracțiuni legate de presupuse activități ilicite în aplicația de mesagerie.
Procurorii francezi îl acuză pe Durov de complicitate la permiterea traficului de droguri și a partajării de imagini de pornografie infantilă pe Telegram și de refuzul de a oferi informațiile cerute de autoritățile care investighează activitatea ilegală de pe platformă.
Durov, născut în Rusia, are cetățenie în Rusia, Emiratele Arabe Unite și arhipelagul caraibian St. Kitts și Nevis și a fost eliberat condiționat pe o cauțiune de 5 milioane de euro și cu condiția să se prezinte la o secție de poliție de două ori pe săptămână și să rămână în Franța.
Președintele francez a spus că nu știa că Durov va veni în Franța și că nu avea în agendă o întâlnire cu CEO-ul Telegram.
Întrebarea a apărut după ce presa franceză a relatat că Durov ar fi spus poliției, la arestarea sa pe 24 august, că intenționează să se întâlnească cu Macron.
Avocatul lui Durov a spus că este „absurdă” acuzația că șeful Telegram ar putea fi implicat în orice infracțiune comisă în aplicație.
„Telegram respectă în toate privințele regulile europene privind tehnologia digitală”, a declarat avocatul David-Olivier Kaminski.
La Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat Franța să nu transforme cazul în „persecuție politică”, subliniind că Durov este un „cetățean rus” și că „vom urmări ce se întâmplă în continuare”.
Dacă acuzațiile procurorilor vor ajunge în instanță, Durov riscă o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare și o amendă de 500.000 de euro.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.