Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că ar fi „o nebunie” ca Europa să ignore amenințarea pe care Rusia o reprezintă pentru continent și a spus că Franța e dispusă să ofere acoperire nucleară aliaților. De asemenea, președintele Franței a spus că Rusia amenință hibrid Europa și „manipulează alegerile din Moldova și România”.
Comentariile sale din 5 martie vin cu o zi înainte de reuniunea de urgență a liderilor Uniunii Europene de la Bruxelles unde liderii europeni vor discuta despre creșterea bugetelor militare europene.
Summitul are loc pe fondul îngrijorărilor legate de slăbirea angajamentului Washingtonului față de NATO și problemele de securitate provocate de această direcție politică.
Într-unul dintre cele mai apăsate comentarii de până acum, președintele Franței, Emmanuel Macron, i-a asigurat pe francezi că „descurajarea noastră nucleară ne protejează: este completă, suverană, franceză până la capăt”.
„Dar, răspunzând apelului istoric al viitorului cancelar german [Friedrich Merz], am decis să deschid dezbaterea strategică privind protecția aliaților noștri de pe continentul european prin descurajarea noastră [nucleară]”, a adăugat președintele Franței.
„Rusia a devenit o amenințare pentru Franța și Europa”
Macron a mai spus că Franța va trebui să cheltuiască mai mult pentru apărare și a promis că Parisul va continua să fie alături de Kiev în fața invaziei pe scară largă a Rusiei.
„Rusia a devenit o amenințare pentru Franța și Europa”, a spus Macron.
„Până în 2030, Rusia intenționează să își mărească în continuare armata, cu încă 3.000 de tancuri și încă 300 de avioane de luptă. Cine poate crede că Rusia se va opri în Ucraina?”, a întrebat retoric Emmanuel Macron în adresarea lui către națiune.
„În fața acestei lumi periculoase, să rămâi spectator ar fi o nebunie”, a adăugat președintele Franței.
„Rusia președintelui Putin ne încalcă granițele pentru a asasina opozanți, manipulează alegerile din România și Moldova și organizează atacuri cibernetice asupra spitalelor noastre pentru a le bloca funcționarea. Rusia încearcă să ne manipuleze opiniile cu minciuni răspândite pe rețelele de socializare”, a avertizat președintele francez.
Viitorul Europei nu trebuie decis la Washington și Moscova.Emmanuel Macron
Macron a spus că speră că Statele Unite „vor rămâne alături de noi”, dar a adăugat că Europa trebuie să fie pregătită pentru alternative.
„Indiferent dacă pacea în Ucraina este obținută rapid sau nu, statele europene trebuie să fie capabile să se apere mai bine sau să descurajeze orice nouă acțiune […] Rămânem atașați de NATO, dar trebuie să ne consolidăm independența. Viitorul Europei nu trebuie decis la Washington și Moscova”, a adăugat liderul francez.
Afirmațiile președintelui Emmanuel Macron vin după ce Friedrich Merz, probabil viitorul cancelar german, s-a arătat neîncrezător că NATO va rămâne în „forma sa actuală” și a sugerat discuții cu Parisul și Londra despre extinderea protecției lor nucleare asupra Europei.
Președintele SUA, Donald Trump, care a făcut din încheierea războiului din Ucraina un scop central al celui de-al doilea său mandat, a stârnit îngrijorări în rândul aliaților europeni după ce l-a sunat pe președintele rus Vladimir Putin la mijlocul lunii februarie și apoi a trimis oficiali de rang înalt să se întâlnească cu omologii lor ruși din Arabia Saudită.
Inițiativa SUA a fost luată fără nici o consultare cu aliații.
Îngrijorările cu privire la angajamentul SUA față de Ucraina și Europa au crescut după ce Casa Albă a anunțat că întrerupe ajutorul militar american pentru Ucraina și iar directorului CIA a spus că a restricționat schimbul de informații cu Kievul.
În urma remarcilor președintelui Emmanuel Macron, președintele Zelenski a scris pe rețelele sociale că îi este „recunoscător” președintelui Franței.
„Apreciem profund conducerea și eforturile tuturor celor care sprijină Ucraina și consolidează capacitățile de apărare ale Europei. Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună la pașii către pace în zilele următoare”, a adăugat Zelenski.
Summit european la Bruxelles
Summitul din 6 martie de la Bruxelles se va concentra pe modul în care UE poate să își asigure propria securitate și pe cea a Ucrainei, în timp ce încearcă să-și reducă dependența de Statele Unite.
De asemenea, Macron a declarat că plănuiește o întâlnire cu aliații europeni săptămâna viitoare pentru a discuta posibilitatea de a trimite forțe de menținere a păcii în Ucraina în cazul unui acord de încetare a focului sau a unui acord pe termen lung.
„Ucraina are dreptul la pace și securitate pentru ea însăși, iar acest lucru este în interesul nostru, este în interesul securității continentului european. În acest sens, lucrăm împreună cu prietenii noștri din Marea Britanie, Germania și alte câteva țări europene”, a precizat Emmanuel Macron.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.