Linkuri accesibilitate

MAE: Interesele României nu au fost afectate de situația din Irak


Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, este audiat de senatori

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, miercuri, că interesele României şi ale cetăţenilor români nu au fost direct afectate de situaţia din Orientul Mijlociu și că există preocupări serioase cu privire la ce se întâmplă în regiune.

Bogdan Aurescu este audiat, împreună cu ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, de comisiile pentru politică externă şi Apărare din Senat, pe tema situaţiei actuale din Orientul Mijlociu.

"România s-a coordonat şi continuă să se coordoneze cu partenerii din UE şi NATO”, a declarat Aurescu, citat de Agerpres.

Bogdan Aurescu a spus, referindu-se la ceea ce a numit „evoluţii îngrijorătoare” care au avut loc recent în Orientul Mijlociu, că există „preocupări serioase”cu privire la situaţia din Irak şi din regiune, care, „în cazul în care escaladarea continuă, pot să afecteze securitatea regională, dar şi cea europeană şi internaţională în sens larg”.

„Până în prezent, interesele României şi cetăţenilor români nu au fost direct afectate”, a spus ministrul, subliniind că MAE monitorizează situaţia cetăţenilor români din zonă.

Vreau să precizez de la bun început că de fiecare dată când Ministerul Afacerilor Externe s-a pronunţat pe acest subiect, nu a fost vorba doar de poziţia Ministerului Afacerilor Externe, ci a fost vorba despre poziţia României, toate aceste poziţionări au fost discutate, omologate la nivel de Guvern şi, respectiv, la nivel de preşedinte al României”, a spus Aurescu.

Aurescu a vorbit și despre posibilitatea trimiterii în regiune a unei misiuni conduse de Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă şi Securitate al Uniunii Europene.

Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, a declarat că a luat legătura „de la început” cu cele două structuri ale României din Irak: o structură care participă în cadrul Misiunii NATO de instruire în Irak şi o alta care face parte din Coaliţia anti-Daesh.

Ciucă a spus că, în acest moment, se menţin măsurile suplimentare de protecţie, astfel încât să se poate interveni "cât se poate de oportun", potrivit Agerpres.

Citește și

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG