Linkuri accesibilitate

Ambasadorul Federației Ruse, convocat la Ministerul de Externe după moartea opozantului rus Alexei Navalnîi


Ambasadorul Valery Kuzmin a fost convocat să dea explicații despre moartea opozantului rus Alexei Navalnîi mort pe 16 februarie într-o închisoare de lângă Cercul Polar.
Ambasadorul Valery Kuzmin a fost convocat să dea explicații despre moartea opozantului rus Alexei Navalnîi mort pe 16 februarie într-o închisoare de lângă Cercul Polar.

Ministrul român al afacerilor externe, Luminița Odobescu, l-a convocat miercuri pe ambasadorul Federației Ruse la București, Valery Kuzmin.

Ambasadorul a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) în legătură cu decesul subit, în închisoare, al politicianului rus de opoziție, Alexei Navalnîi.

„Reprezentantul MAE a subliniat că răspunderea pentru moartea lui Alexei Navalnîi revine exclusiv autorităților ruse. A evidențiat nevoia unei investigații transparente, independente, cuprinzătoare cu privire la circumstanțele în care s-a produs decesul”, se spune într-un comunicat remis presei miercuri.

De asemenea, reprezentantul MAE „a menționat obligația morală a autorităților ruse de a transmite neîntârziat trupul neînsuflețit al lui Alexei Navalnîi familiei acestuia”.

Convocarea ambasadorului rus reflectă poziția consecventă a României de condamnare a încălcărilor masive și sistematice ale drepturilor omului și libertăților fundamentale în Federația Rusă și solicitările de respectare a angajamentelor asumate internațional în acest domeniu, arată sursa citată.

Tot mai multe țări membre ale Uniunii Europene, dar și Marea Britanie, i-au convocat pe diplomații ruși să răspundă privind moartea celui mai ferm contestatar al președintelui rus Vladimir Putin.

Potrivit Serviciului Federal al Penitenciarelor, politicianul de opoziție Alexei Navalnîi, deținut în colonia arctică cu regim special Lupul Polar, a murit după o plimbare, în după-amiaza zilei de 16 februarie.

Cu câteva zile înainte să moară, el a fost trimis la carceră pentru a 27-a oară.

Susținătorii politicianului cred că a fost ucis.

Cadavrul lui Navalnîi nu a fost încă încredințat rudelor.

Mama lui Alexei Navalnîi i-a cerut marți președintelui rus Vladimir Putin, din fața închisorii IK-3 din nordul Rusiei ,să-i predea trupul fiului său pentru a-l putea înmormânta.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG