Linkuri accesibilitate

MAE: Noi cazuri de coronavirus în rândul turiștilor români din Grecia


Măsuri de dezinfectare pe plaje din Grecia

Ministerul Afacerilor Externe a revenit joi cu noi detalii despre turiștii români confirmați cu coronavirus în timp ce se aflau în vacanță în Grecia. Astfel, este cazul a două persoane aflate în orașul Salonic, dar și unui alt turist din insula Corfu.

Cu privire la situația cetățeanului roman aflat în Salonic și care fusese confirmat cu COVID-19, MAE precizează că acesta a fost supus unui nou test, rezultatul retestării fiind pozitiv. Astfel, persoana în cauză va rămâne în carantină pentru o perioadă de 14 zile. De asemenea, un alt cetățean român care locuia cu persoana în cauză a fost testat la rândul său și confirmat pozitiv pentru infecția cu COVID-19 acesta fiind plasat, de asemenea, în carantină pentru o perioadă de 14 zile.

Totodată, în cursul zilei de ieri, 15 iulie a.c., Ambasada României la Atena a fost notificată de către autoritățile elene cu privire la un cetățean român aflat în Insula Corfu și care a fost confirmat pozitiv pentru infecția cu COVID-19 în urma testului efectuat la intrarea pe teritoriul Republicii Elene. Acesta a fost transferat în unitatea hotelieră în care își va efectua carantina împreună cu un membru al familiei, tot cetățean român", subliniază Ministerul Afacerilor Externe.

De asemenea, diplomația română mai are în atenție cazul unui român din Nafplio care are simptome specifice infecției cu coronavirus.

De asemenea, misiunea diplomatică s-a autosesizat în urma informațiilor apărute în presa elenă cu privire la situația unui cetățean român aflat în localitatea Nafplio care, în urma unor simptome asimilate infectării cu COVID-19, a solicitat asistență medicală de specialitate. Potrivit informațiilor obținute de ambasadă, cetățeanul român se află în curs de investigații și primește asistența medicală specifică într-o unitate medicală din Atena. Ambasada României la Atena este în contact cu respectiva unitate medicală", arată MAE.

De miercuri au intrat în vigoare în Grecia și noile reglementări impuse de autorități, astfel că turiștii sunt nevoiți să prezinte la frontieră un test COVID efectuat cu maximum trei zile înainte de intrare pe teritoriul elen.

Cu privire la condițiile de intrare pe teritoriul Republicii Elene, MAE reamintește că, începând cu data de 15 iulie, ora 00.01, pe lângă formularul electronic, respectiv codul QR, cetățenii români trebuie să prezinte la intrarea pe teritoriul Greciei prin punctul de frontieră de la Kulata-Promachonas și testul molecular negativ pentru infecția cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei. Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie prezentate în limba engleză și să conțină numele și prenumele persoanei testate, precum și seria și numărul cărții de identitate sau ale pașaportului persoanei respective.

Ministerul Afacerilor Externe continuă să urmărească evoluțiile cu privire la tranzitul cetățenilor români prin punctul de frontieră de la Kulata – Promachonas și continuă dialogul cu autoritățile elene pentru identificarea de soluții necesare reducerii timpului de așteptare și prevenirii unor noi aglomerații în perioada următoare. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe menționează că autoritățile elene competente pot modifica fără preaviz condițiile de intrare pe teritoriul național, în funcție de numărul de noi cazuri de COVID-19 ce vor fi înregistrate pe parcurs", precizează Ministerul Afacerilor Externe.

Grecia a anunțat, vineri, că va cere celor care vor să treacă frontiera pe la Kulata-Promachonas, și un test negativ de coronavirus. Anunțul făcut din scurt și a fost rapid urmat de devansarea termenului anunțat inițial – testul negativ obligatoriu trebuia prezentat începând cu 15 iulie, ora 06.00, însă ora a fost mutată la miezul nopții - ceea ce le-a stricat vacanța multor români care au ales să se deplaseze cu mașina spre Grecia.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urșii din România, veșnic vinovați de toate relele
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:04 0:00
XS
SM
MD
LG