Linkuri accesibilitate

Magazinele din Marea Britanie, avertizate să facă provizii de alimente de frica unei crize generate de un Brexit fără acord


Autoritățile se tem de apariția unei penurii pe fondul unui Brexit fără acord comercial
Autoritățile se tem de apariția unei penurii pe fondul unui Brexit fără acord comercial

Magazinele din Regatul Unite au afirmat că au fost avertizate să depoziteze alimente și alte provizii esențiale în anticiparea penuriei ce ar putea apărea în urma unui Brexit fără un acord comercial cu Marea Britanie, informează The Guardian.

Guvernul Marii Britanii ar fi avertizat supermarketurile să depoziteze alimente și alte provizii esențiale pe fondul temerilor tot mai mari pentru un Brexit fără acord în mai puțin de trei săptămâni.

Boris Johnson și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au convenit duminică să continue negocierile comerciale, dar miniștrii minimalizează șansele unui acord.

Și în așteptarea penuriei provocate de lipsa unui acord, miniștrii au transmis supermarketurilor să înceapă să facă stocuri de bunuri, potrivit Sunday Times.

„A avut loc o conversație în urmă cu o săptămână când miniștrii au spus că se pregătesc pentru un Brexit fără acord. În acest sfârșit de săptămână, mesajul este că nu avem un acord ”, a declarat ziarului un consultant de rang înalt la unul dintre marile supermarketuri britanice.

„Supermarketurile și miniștrii sunt extrem de îngrijorați de cumpărături pe fond panică. Au văzut ce s-a întâmplat la apariția Covid când oamenii au început să acumuleze role de toaletă și cât de repede totul poate să decurgă prost”, a adăugat consultatul.

Producătorii de alimente au avertizat că livrările de legume proaspete vor fi cel mai grav afectate dacă vor fi impuse tarife asupra mărfurilor. Ei spun că lipsa ar putea conduce la o penurie cel puțin trei luni.

Andrew Opie, directorul pentru alimente și sustenabilitate la British Retail Consortium, a declarat: „Retailerii și furnizorii fac tot ce pot pentru a reduce perturbările în rândul consumatorilor, inclusiv creșterea stocului de articole neperisabile și căutarea unor căi alternative de aprovizionare"

„Principalul impact [al] Brexitului va fi asupra produselor proaspete importate, cum ar fi multe fructe și legume proaspete, care nu pot fi stocate pentru perioade lungi de timp nici de către comercianții cu amănuntul, nici de către consumatori”, adăugat acesta.

Guvernul a mai transmis furnizorilor de medicamente, dispozitive medicale și vaccinuri să depoziteze în stocuri pentru șase săptămâni în locații sigure din Marea Britanie.

Secretarul de externe, Dominic Raab, a insistat că Marea Britanie are „suficientă diversitate de aprovizionare” cu medicamente în cazul unui scenariu fără acord.

De asemenea, el a apărut pentru a confirma un raport separat în Sunday Telegraph conform căruia guvernul a elaborat planuri de salvare în valoare de miliarde pentru fermieri și producători de alimente.

Întrebat dacă guvernul intenționează să cheltuiască 8 miliarde de lire sterline pentru salvarea fermierilor, Raab a spus: „Vom privi întotdeauna, așa cum am arătat deja în cazul coronavirusului, că vrem să sprijinim acele comunități vulnerabile”.

Între timp, continuă informațiile de întârzieri mari și cozi de lungă durată pe autostrăzile spre portul Dover, pentru care transportatorii dau vina pe unitățile de stocare.

Sute de camioane care vin din Europa prin tunelul de sub Canalul Mânecii blochează drumul care duce către portul Dover. Ideea este ca vehiculele cu marfă să ajungă în port înainte de primul minut al anului 2021, când cel mai probabil schimburile comerciale dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană se vor supune altor reguli decât cele din prezent. Iar autoritățile britanice le reamintesc șoferilor acest lucru prin mesaje afișate pe panouri uriașe.

XS
SM
MD
LG