Linkuri accesibilitate

MAI: 96 de sesizări privind posibile fapte care au legătură cu votul


România, dispecerat 112 al Poliției Române

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat, în raportul prezentat la ora 12, că au fost primite 96 de sesizări din partea cetățenilor privind presupuse fapte care au legătură cu desfășurarea votului.

Cele mai multe sesizări au fost pentru continuarea propagandei electorale, turism electoral, vot multiplu, fotografierea sau filmarea buletinelor de vot în timpul exercitării dreptului la vot, sfătuirea alegătorilor la secțiile de votare.

Până la acest moment nu au fost înregistrate evenimente deosebite de ordine publică, a precizat Monica Dajbog, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne.

Au fost constatate 16 fapte contravenționale, pentru care s-au aplicat amenzi în valoare de 8.700 de lei și 4 avertismente scrise.

S-au primit sesizări pentru 9 infracțiuni, pentru care sunt cercetate 5 persoane.

Printre exemplu menționate se numără:

  • În sectorul 5 din București polițiștii au fost sesizați că într-o secție se distribuiau mai multe buletine de vot către anumiți votanți, dar aspectele nu s-au confirmat.
  • În Ilfov ai fost aplicate sancțiuni contravenționale pentru comercializarea de băuturi alcoolice.
  • În Dâmbovița polițiștii aui fost sesizați despre existența unei camere de supraveghere video într-o secție de votare și efectuează cercetări pentru comiterea infracțiunii de violare a confidențialității votului.

Asociația Expert Forum a arătat, la rândul ei că au fost făcute mai multe sesizări, majoritatea vizând: nerespectarea regulilor de protecție sanitară, cozi la secții de votare sau observatori cărora nu li s-a permis să observe.

Desfășurarea în timp real a alegerilor locale, pe live-blog-ul Europa Liberă

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG