Linkuri accesibilitate

Mai bine de jumătate dintre profesorii români nu vor să se vaccineze


Campanii de vaccinare sunt în desfășurare în Marea Britanie, Statele Unite și Canada

Un sondaj realizat de Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" arată un grad foarte mare de neîncredere a profesorilor privind vaccinul împotriva coronavirusului.

Peste jumătate dintre cei intervievați refuză să facă vaccinul, în condițiile în care medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a declarat că elevii s-ar putea întoarce fizic la școală la sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie, când se va termina vaccinarea profesorilor și a persoanelor în vârstă.

Potrivit Strategiei de vaccinare, în România, în prima etapă vor intra cadrele medicale, urmând ca în etapa a doua să fie cuprinşi şi angajaţii din sistemul de învăţământ.

Peste 13.000 de angajaţi din învăţământ au răspuns la chestionarul Federației sindicale, iar 56,3% dintre respondenţi spun că nu sunt de acord să se vaccineze împotriva Covid-19. 43,2% dintre respondenţi afirmă că doresc revenirea la şcoală şi la predarea faţă în faţă înainte de începerea campaniei de vaccinare, potrivit unui comunicat al federaţiei.

Organizaţia menţionează că 13.356 de angajaţi din învăţământ au răspuns la întrebările puse de FSE "Spiru Haret", cele mai mulți dintre acesteștia (92,6%) fiind cadre didactice.

În ceea ce priveşte categoria de vârstă, cei mai mulţi dintre respondenţi sunt în categoria de vârstă 40 - 49 ani (38,3%), urmează cei din categoria de vârstă 50 - 59 ani (23,3%) şi cei din categoria 30 - 39 de ani (21,8%).

"Putem spune că rezultatele sunt edificatoare pentru toate zonele şi nivelurile de învăţământ. La întrebarea 'În ce zonă predaţi?' 49% dintre repondenţi au spus că sunt din municipii cu peste 15.000 de locuitori plus municipiul Bucureşti; 21,7% predau într-un oraş; 29,3% în comune şi sate. Observăm că majoritatea persoanelor chestionate doresc redeschiderea unităţilor de învăţământ şi revenirea la predarea faţă în faţă. Astfel, peste 70% din cei care au răspuns la chestionar, mai precis 73,1%, doresc redeschiderea grădiniţelor; 75,7% doresc ca elevii din clasele pregătitoare şi I-IV să revină în clase; 70,6% sunt pentru redeschiderea şcolilor pentru elevii claselor V-VIII; 69,4% au răspuns că vor redeschiderea liceelor şi şcolilor profesionale", se arată în comunicat.

Potrivit sursei menţionate, cu toate că cei mai mulţi dintre angajaţii din învăţământ care au răspuns la chestionar doresc reîntoarcerea la şcoală, se observă că majoritatea nu este de acord să se vaccineze - 56,3% - chiar dacă vaccinul va fi gratuit.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG