Linkuri accesibilitate

Mai multe persoane au câștigat în instanță după ce au contestat carantina


Mai multe persoane au contestat în instanță deciziile de carantină sau internare în spital impuse de direcţiile de sănătate publică, folosindu-se de prevederile din noua legii a carantinei adoptată în iulie.

Un caz notabil este cel al unei minore din Galaţi, sportivă de performanţă, care a contestat decizia DSP de a fi internată, iar judecătorii au scos fata din spital şi au plasat-o în izolare la domiciliu, scrie Mediafax.

Ea a fost testată pozitiv pentru COVID-19 şi, fiind asimptomatică, DSP a vrut să o interneze în spital. Mama sa a semnat deja o declaraţie prin care a spus că o va izola acasă vreme de 14 zile.

Judecătorii spun că DSP Galaţi nu a demonstrat în niciun fel că a luat în considerare situaţia minorei şi a mamei sale, în sensul că ele se pot izola eficient la domiciliu. De altfel, mama fetei nu a fost deloc consultată, decizia ca minora să fie internată în spital fiind luată de DPS încă de la început.

Instanţa apreciază că un astfel de comportament din partea autorităţilor cu putere de decizie în astfel de cazuri creează un dezechilibru între nevoia de protejare a sănătăţii publice şi imperativul respectării libertăţii persoanei, în detrimentul respectării dreptului fundamental la libertate a persoanei”, se arată în motivarea deciziei dată de Judecătoria Galaţi

Judecătorii admit că internarea sau carantina sunt măsuri pentru a proteja interesul public însă prin măsura izolării la domiciliu se poate îndeplini „dezideratul primordial al protejării interesului general, cu respectarea libertăţii persoanei”.

Un alt caz este al unor persoane din Târgu Mureş, care au dat DSP în judecată. Ulterior, instanţa a anulat carantina.

Un alt caz, încă nesoluționat de instanță, este cel al autorităţile din comuna Gornet careau atacat în instanţă decizia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) de plasare a satului cu același nume în carantină și cer despăgubiri de 500.000 de euro.

Întregul demers a fost instrumentat de un avocat, Dumitru Bogdan, care locuiește în Gornet Cuib, o localitate din județul Prahova - focar de coronavirus, care a anunțat încă de joi în presa locală că va ataca în instanță ordinul de carantinare pe motiv că nu se poate izola o întreagă o localitate „pentru câteva cazuri”, în ciuda faptului că legea adoptată cu o largă majoritate parlamentară îl contrazice.

DSU spune însă că, de fapt, ordinul privind carantina permite intrările sau ieşirile persoanelor pentru diverse activităţi, inclusiv pentru a merge la serviciu.

Autorităţile au decis plasarea în carantină a localităţii Gornet din judeţul Prahova, unde se înregistrează 15 cazuri de infectare cu noul coronavirus. Carantina a fost instituită pe 22 iulie, de la ora 22.00, pentru o perioadă de 14 zile.

Contestarea în instanță

Ordinele autorităților privind carantina sau izolarea sunt acte adminstrative, așadar pot fi atacate de orice persoană în fața unui judecător, în cazul în care consideră că i s-au încălcat drepturile sau libertățile. Condiția este ca în 24 de ore să fie depusă contestația.

”Toate actele administrative cu caracter normativ privind instituirea, modificarea sau încetarea măsurilor din prezenta lege, pot fi atacate de către orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim la instanţa competentă, cu acţiune în anulare la instanţa de judecată competentă, atât pentru motive de legalitate, cât şi de netemeinicie, în termen de 5 zile de la publicarea actului administrativ în Monitorul Oficial sau la data luării la cunoştinţă a conţinutului actului în cazul nepublicării acestuia”.

Cererile de anulare a actelor administrative normative în instanţă sunt scutite de plata taxei judiciare de timbru.

Soluţionarea contestaţiei va avea loc în termen de maximum 15 zile de la data sesizării instanţei, în complete formate din 3 judecători. Primul termen de judecată este de maximum 5 zile de la data înregistrării în anulare, iar termenele ulterioare nu pot depăşi 10 zile în total.

Decizia primei instanţe poate fi atacată cu recurs în maximum 2 zile. ÎCCJ se pronunţă în complet de 5 judecători, în termen de 5 zile de la sesizare, prin hotărâre definitivă.

XS
SM
MD
LG