Linkuri accesibilitate

Cum se aplică noile prevederi ale carantinei pentru oameni și pentru localități


Imagine generică dintr-un spital Covid
Imagine generică dintr-un spital Covid

Autoritățile române spun că noua lege a carantinei și izolării le oferă pârghiile pentru a reduce explozia din ultimele săptămâni a cazurilor de Covid-19

Legea cea nouă, menită să regleze efectele vidului legislativ creat de decizia CCR în privința condițiilor în care un pacient infectat cu coronavirus poate refuza tratamentul și spitalizarea, a intrat în vigoare. Guvernul se află în contratimp cu emiterea ordinelor prin care amenajează toate prevederile legii.

Dincolo de criticile opoziției și de teoriile conspiraționiste care au adunat tot mai mulți adepți ai negării coronavirusului, nu poate fi ignorată situația - de la o zi la alta, cazurile noi au crescut, atingând pragul de 1.000 de pacienți noi/zi.

Deși noua lege a fost gândită ca un compromis între PSD și PNL, mai există încă probleme de aplicare a ei, astfel încât să fie eficientă în timp record.

Se poate refuza internarea când ești depistat pozitiv?

Da, însă numai după o decizie a judecătorului. Consultul medical imediat după un test pozitiv de coronavirus însă, nu. Indiferent dacă pacientul are formă ușoară sau gravă, chiar dacă este asimptomatic, trebuie ca 48 de ore să se supună unor analize medicale. Se fac la spital. Abia după ce este făcută evaluarea, omul depistat pozitiv se poate adresa instanței.

Nu este clar încă, în practică, dacă spitalele din România au capacitatea de a face un screening complet și rapid, dacă există suficienți bani și personal medical pentru întregul set de analize de care este nevoie. Așa cum nu este clar dacă, la ritmul actual de îmbolnăviri, laboratoarele vor elibera rezultate rapide.

Ce se întâmplă cu pacienții care au refuzat deja internarea?

Sunt peste 1.000 deja, consemnați până marți, când a intrat legea în vigoare. Toți sunt înregistrați la Direcțiile de sănătate (DSP) și vor fi contactați. În primul rând, vor fi cu toții testați pentru a li se confirma sau nu vindecarea - de două ori, cum cere procedura. În cazul în care mai au virusul activ, vor fi supuși analizelor, pentru a vedea dacă este vorba despre forme cu potențial de risc.

Urmează spitalizarea sau carantina sau izolarea, după nivelul simptomelor. Și ei au la dispoziție contestarea deciziei medicului, validată de DSP.

Carantina pentru persoane - unde și cum se face

Dacă o persoană este plasată în carantină, trebuie să aleagă dacă stă la spital, acasă (în cazul în care există condiții să nu intre în contact cu alți oameni care locuiesc sub același acoperiș) sau anunță autoritățile că merge în locuri speciale pe care le-a ales statul.

În ultima situație menționată intervine o altă problemă de organizare. Administrațiile locale și DSP-urile locale trebuie să aibă deja la dispoziție hoteluri sau alte plasamente în care pot fi găzduiți cei aflați în carantină. Tot în această categorie intră și toți aceia care vin sau se întorc în România din țări aflate în zona roșie, cu risc ridicat de infectare.

Carantina localităților

Se anunță printr-o decizie a șefului Inspectoratului pentru Urgență, atunci când rata de îmbolnăvire este peste 3 persoane la mia de locuitori. Decizia este însă una politică. În aceste zile, după cum a declarat premierul Ludovic Orban, autoritățile monitorizează situația a trei localități din județele Argeș și Brașov. Cu alte cuvinte, se discută dacă vor intra în carantină cartiere, comune sau orașe în întregime. Între timp, Guvernul a decis că va intra în carantină o comună din județul Giurgiu,Cartojani, unde focarul a depășit rata de infectare pentru cei 3.000 de locuitori ai localității - 32 de cazuri la 3.600 de locuitori.

Nu este exclus, potrivit informațiilor Europei Libere, ca în curând să se înmulțească numărul comunelor sau chiar al unor cartiere din orașele Galați și Mioveni, localități din județele Argeș și Brașov (nu orașul, ci județul), în care să se instituie carantina. Întrebarea este ce se va întâmpla cu București, orașul unde media zilnică a infectărilor a trecut de 100 de cazuri noi, însă este puțin probabil ca orașul să intre în carantină, în condițiile în care sunt patru milioane de oameni care locuiesc aici.

Medicii, convinși de salariile mărite cu 110%

O altă problemă pe care o au autoritățile este determinarea medicilor să accepte detașarea, pe fondul crescut al nemulțumirii cadrelor medicale de a pleca în alte localități să muncească. Vorbim în primul rând de anesteziști și mai cu seamă de epidemiologi. Legea care a intrat deja în vigoare spune că trebuie realizat un Registru al voluntarilor, însă până să fie completat, s-a folosit o metodă mai persuasivă.

Potrivit informațiilor furnizate de oficiali din Ministerul Sănătății, pentru moment există două soluții - în focarele de la Mioveni și Prahova se vor monta spitale mobile pentru Covid 19, iar personalul va fi detașat din alte zone, unde medicii au acceptat deja să plece pentru o lună. Ei vor avea salariul dublat, la care se adaugă încă 10% din cuantumul de încadrare, plus casă și transport asigurate gratuit de administrațiile locale.

Toate aceste pârghii vor putea fi dirijate de la Palatul Victoria numai în măsura în care noua lege nu va fi contestată la CCR, instituție care a declarat neconstituționale aproape deciziile actualei puteri legate de pandemie.

XS
SM
MD
LG