Linkuri accesibilitate

Mai mulți disidenți ruși închiși, transferați pe neașteptate în locații necunoscute


Ilia Iașin
Ilia Iașin

Politicianul rus de opoziție întemnițat, Ilia Iașin, care ispășește o pedeapsă de 8 ani și jumătate de închisoare pentru că a criticat invazia rusească în Ucraina, a fost transferat pe neașteptate din colonia corecțională nr. 3, aflată în vestul regiunii Smolensk, într-o locație necunoscută.

Este al șaselea prizonier mutat în ultimele zile într-o locație necunoscută.

Avocatul lui Iașin, Tatiana Solomina, spune că clientul ei a fost mutat pe 30 iulie și că locația în care a fost transferat este necunoscută.

Tot pe 30 iulie, susținătorii lui Kevin Lik, un tânăr de 19 ani din regiunea Caucazului de Nord din Rusia, Adîgheia, care a fost condamnat la patru ani de închisoare sub acuzația de trădare în decembrie, a fost transferat pe neașteptate dintr-un penitenciar din regiunea de nord-vest, din Arhangelsk.

Acuzația împotriva lui Lik a venit după ce ar fi făcut fotografii cu o unitate militară de la fereastra apartamentului său.

Anchetatorii spun că a făcut poze pentru a ajuta serviciile secrete ale Germaniei.

În urmă cu o zi, rudele, susținătorii și avocații altor patru activiști închiși - foști șefi ai echipelor defunctului politician de opoziție Alexei Navalnîi Bașcortostan și Novosibirsk, Lilia Chanîșeva și Xenia Fadeîeva, veteranul apărător al drepturilor omului Oleg Orlov și artistul anti-război Sașa Skolișenko - au spus că aceștia au fost, de asemenea, transferați în mod neașteptat din închisorile sau centrele de detenție în care se aflau în alte penitenciare nespecificate și de atunci au pierdut orice legătură cu ei.

Numai susținătorii lui Skolișenko au fost informați că aceasta a fost transferată într-un penitenciar neidentificat din Moscova. Destinațiile celorlalți trei rămân necunoscute.

Iașin, în vârstă de 40 de ani, a criticat frecvent Kremlinul și este unul din puținii politicieni proeminenți ai opoziției care au rămas în Rusia după valul de represiune declanșat împotriva celor care au condamnat agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, de la invazia totală a țării vecine, din februarie 2022.

Sentința pronunțată împotriva lui Iașin în decembrie 2022 a fost cea mai dură dintre toate cazurile instrumentate împotriva celor acuzați de discreditarea forțelor armate ale Rusiei în temeiul unei noi legi introduse la câteva zile după începerea invaziei.

Dosarul penal împotriva lui Iașin a fost deschis în iulie 2022. Acuzația împotriva lui a fost construită în urma postărilor sale pe YouTube despre atrocitățile comise de armata rusă în orașul ucrainean Bucea.

Grupurile pentru drepturile omului au criticat reglementările rusești cu privire la tratamentul condamnaților, a căror locație poate fi ținută sub secret în perioada în care sunt transferați dintr-un penitenciar în altul.

Aceștia pot fi transferați cu trenuri cu compartimente care au cuști, special concepute pentru deținuți, care nu au acces la aer, fără dușuri și cu acces limitat la alimente sau la toaletă.

Transferurile pot dura zile, săptămâni sau chiar luni, pentru că trenurile se opresc și condamnații petrec timp în închisorile de tranzit.

Condamnații se confruntă aproape întotdeauna cu umilință, bătăi și uneori chiar mor de mâna gardienilor.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
XS
SM
MD
LG