Linkuri accesibilitate

Maia Sandu cere ajutor de la guvernul român pentru acces mai rapid al Republicii Moldova la vaccinul anti-Covid


România - Premierul moldovean Maia Sandu și premierul român Florin Cîțu, după întâlnirea de miercuri seară, de la București

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a avut miercuri seară o întâlnire scurtă cu premierul român Florin Cîțu, căruia i-a cerut sprijinul pentru acces cât mai rapid la vaccinul anti-Covid.

„Astăzi, aflându-mă câteva ore la București în drum spre Paris, am avut o scurtă întrevedere cu Prim-ministrul României, Florin Cîțu (...). Subiectul principal al discuției a fost, bineînțeles, modul în care România ne poate ajuta să avem acces mai rapid la vaccinul anti-Covid-19. Premierul Cîțu ne-a asigurat că sunt analizate toate pârghiile posibile în acest sens, stoparea pandemiei fiind un subiect de securitate nu doar națională, ci și europeană. Prim-ministrul Florin Cîțu m-a informat, totodată, că într-un timp foarte scurt Guvernul României va transmite Republicii Moldova și alte ajutoare”,a scris președintele moldovean pe pagina sa de Facebook.

„De asemenea, am vorbit despre inițiativele abordate în cadrul vizitei Președintelui României, Klaus Iohannis, la Chișinău, astfel încât să intensificăm colaborarea la nivel guvernamental. Printre proiectele prioritare pentru cooperarea bilaterală am enumerat conexiunea energetică cu România, funcționalitatea Gazoductului Iași-Chișinău, precum și construcția podului de la Ungheni”, a mai scris Maia Sandu.

În decembrie trecut, aflat în vizită la Chișinău, la scurt timp după ce Maia Sandu a fost aleasă președinte al Republicii Moldova, președintele român Klaus Iohannis a promis un pachet de sprijin de 200 de mii de doze de vaccin anti-Covid pentru cetățenii moldoveni.

De asemenea, el a promis că va trimite o echipă de experți români, care să ajute la pregătirea strategiei de vaccinare și medicamente, echipamente medicale și de protecție pentru îngrijirea pacienților cu COVID-19.

La doar o săptămână de la vizita la Chișinău, o tonă de medicamente și de echipamente de protecție împotriva Covid-19 au ajuns la Chișinău, ca parte a primului lot din pachetul de sprijin promis de președinte.

La sfârșitul lunii aprilie 2020, Ministerul Apărării Naționale a contribuit cu personal medical și 10 izolete produse în România.

Ministrul român al afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a adresat pe 6 ianuarie, alături de miniștrii de externe din 12 state UE, o scrisoare Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate Josep Borrell, precum și altor membri ai conducerii Comisiei Europene, prin care a exprimat susținerea pentru dezvoltarea unui mecanism la nivelul Uniunii Europene în vederea facilitării accesului statelor din cadrul Parteneriatului Estic (PaE) la vaccinuri anti-COVID-19, în mod similar cu asistența preconizată pentru statele din Balcanii de Vest.

În scrisoarea adresată conducerii Comisiei Europene de către cei 13 miniștri de externe a fost subliniată importanța sprijinirii statelor din cadrul Parteneriatului Estic prin facilitarea accesului la vaccinuri, pentru a combate efectele negative generate de pandemia de COVID-19.

În evaluarea co-semnatarilor scrisorii, inițiativa va ajuta în mod direct milioane de cetățeni ai statelor partenere din cadrul PaE și, implicit, va spori siguranța sanitară în interiorul UE.

Granițele noastre nu vor fi sigure [sanitar] dacă nu ne ajutăm vecinii din imediata apropiere. Deseori, partenerii noștri estici și-au exprimat aprecierea pentru ajutorul primit în vederea combaterii pandemiei de Covid-19 și dorința de a putea obține vaccinuri”, se arată în scrisoarea comună transmisă de diplomațiile europene.

Cei 13 miniștrii de externe cer Comisiei Europene să organizeze cât mai rapid o platformă similară cu cea care funcționează deja pentru țările din Balcanii de Vest, denumită „Team Europe”.

În contextul apropiatului summit al Parteneriatului Estic (prima jumătate a anului 2021) este nevoie de un semnal puternic și coordonat, care să evidențieze importanța strategică a Parteneriatului Estic. Facilitarea accesului la vaccin ar fi un astfel de semnal” se mai arată în apelul semnat de miniștrii de externe.

Lansat cu ocazia Summit-ului de la Praga, la 7 mai 2009, Parteneriatul Estic reprezintă o dimensiune specifică a Politicii Europene de Vecinătate, vizând extinderea ariei de prosperitate și securitate în Vecinătatea Estică a UE, în baza unui set comun de valori și a convergenței treptate a politicilor. Din perspectiva interesului strategic pentru Vecinătatea Estică, Uniunea Europeană a propus Parteneriatul Estic drept cadru special de cooperare cu șase state din această zonă: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG