Linkuri accesibilitate

„Majoritatea puternică” a votat în Senat ca data alegerilor locale să nu fie decisă de guvern


Senatul României
Senatul României

Ordonanța de urgență a guvernului Orban privind amânarea alegerilor locale a fost înlocuită marți în comisia juridică din Senat cu inițiativa legislativă a lui Marcel Ciolacu, Kelemen Hunor, Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu iar la votul din plen guvernul și-a pierdut dreptul de a stabili data alegerilor.

Astfel, „majoritatea puternică” PSD-Pro România-UDMR-ALDE, anunțată zilele trecute de președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, într-o scrisoare deschisă remisă premierului Ludovic Orban, președinte al PNL, a funcționat.

Senatul a adoptat miercuri, cu 91 de voturi ”pentru” (PSD, UDMR, Pro România, ALDE) și 39 de voturi ”împotrivă” (PNL și USR), ca primă Cameră sesizată, inițiativa legislativă a celor patru partide privind prelungirea cu cel mult șase luni a mandatelor primarilor și consilierilor locali.

Astfel, mandatele aleșilor locale se prelungesc cu cel mult șase luni de la data încetării stării de urgență iar data alegerilor se stabilește prin lege organică, nu prin hotărâre de guvern, așa cum prevedea ordonanța de urgență, cu cel puțin 75 de zile înaintea votării.

În textul OUG date de guvernul Orban, mandatele aleșilor locali se prelungeau la data de 31 decembrie 2020, cel târziu.

De asemenea, guvernul a pierdut și articolul din ordonanță care prevedea că procedurile privind organizarea alegerilor locale se demarează în termen de șase luni de la încetarea stării de urgență, precum și pe cea care permitea ca în locul unei liste de semnături de susținere pentru candidații la locale partidele să poate depune o contribuție electorală în valoare de cel puțin 50 de salarii minime brute (111.500 de lei).

Eliminarea articolelor din ordonanța guvernului a fost propusă de doi senatori PSD, Șerban Nicolae și Radu Preda, precum și de doi senatori UDMR, Cseke Attila și Csaszar Karoly Zsolt.

XS
SM
MD
LG