Linkuri accesibilitate

Malaria, un pericol pentru turiștii care merg în țări exotice. La ce boli te expui și ce vaccinuri sunt recomandate


Paradisurile tropicale de la Oceanul Indian pot deveni letale pentru călătorii care nu iau măsuri de precauție împotriva malariei.
Paradisurile tropicale de la Oceanul Indian pot deveni letale pentru călătorii care nu iau măsuri de precauție împotriva malariei.

Pe măsură ce românii călătoresc din ce în ce mai mult în destinații tropicale, ajung să se înmulțească și cazurile de malarie și alte boli tropicale.

Camelia Tișe, fosta soție a președintelui Consiliului Județean Cluj, a murit pe 5 februarie, la scurt timp după ce s-a întors dintr-o excursie în Zanzibar. Potrivit raportului medicilor legiști, femeia de 47 de ani avea malarie într-o formă severă.

Pe 6 februarie, Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din București a anunțat că un bărbat bolnav de malarie, care era internat la Terapie Intensivă, a murit.

Alte două două persoane care s-au întors din vacanță din Zanzibar și Kenya erau internate în același spital, cu aceeași boală. Niciunul dintre pacienți nu a urmat profilaxia antimalarică.

Aceste cazuri se adaugă altor 11 înregistrate de Ministerul Sănătății în ultimele trei luni.

Românii care doresc să călătorească în țări africane ar trebui să se prezinte la medic înaintea călătoriei și după ce se întorc în țară, dacă au simptome de boală, trebuie să anunțe medicul, transmite managerul de la Spitalul Babeș, Simin Aysel Florescu.

Malaria - simptome și tratament

Semnele care pot indica malaria sunt febra și alte simptome similare gripei (dureri musculare, oboseală), precum și greață, vomă, diaree, anemie.

Majoritatea celor infectați vor avea simptome în primele zece zile, dar boala se poate ascunde în corp luni întregi, chiar și un an, înainte să prezinte simptome.

Tratamentele antimalariale sunt esențiale pentru călători. „În niciun caz tratamente după ureche”, avertizează medicul Simin Aysel Florescu.

Malaria este cauzată de mușcătura țânțarului anofel și nu este contagioasă, adică nu poate fi contractată de la o altă persoană, decât în situații rare, precum transfuziile de sânge sau transplanturile de organe.

Țânțarul anofel.
Țânțarul anofel.

Milioane de oameni din aceste țări exotice, dar sărace, se îmbolnăvesc de malarie în fiecare an, iar sute de mii mor - majoritatea sunt copii.

Călătorii occidentali, care au acces la medicamente, pot urma tratamentul recomandat de medici, care îi protejează aproape complet de boală.

Medicamentele împotriva malariei sunt dovedite a fi sigure și tolerate pentru uz pe termen scurt și lung. Nu există un vaccin împotriva malariei.

Alte boli des întâlnite în destinațiile exotice de vacanță:

  • Febra dengue, transmisă de țânțari în climate tropicale și subtropicale, în zonele urbane. Multe cazuri sunt asimptomatice, dar unii oameni pot avea febră mare, dureri de cap și de corp, iritații și greață. Singurul tratament al simptomelor este paracetamolul, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, iar prevenția este cea mai importantă.
  • Febra galbenă se transmite tot prin mușcăturile de țânțari și este foarte infecțioasă, conform OMS. O singură doză de vaccin oferă protecție întreaga viață și, deși nu există un tratament anume, simptomele pot fi tratate separat. Oamenii infectați au simptome în trei-șase zile de la îmbolnăvire: febră, dureri musculare și de cap, pierderea apetitului, greață. Cazurile grave pot afecta ficatul și rinichii și pot cauza sângerarea ochilor, gurii și nasului. Jumătate din cei care ajung în această a doua fază mai toxică a bolii mor în 7-10 zile.
  • Difteria este cauzată de o bacterie și se manifestă, inițial, prin dureri de gât și febră. În cazurile extreme, respirația e îngreunată, iar toxinele pot ajunge în sânge. Se tratează cu o antitoxină și cu antibiotice, potrivit OMS.
  • Meningita și poliomielita sunt boli aproape dispărute din Europa, mulțumită campaniilor publice de vaccinare din secolul XX. Poliomielita este cauzată de un virus care atacă sistemul nervos și poate cauza paralizie completă în doar câteva ore. Începe cu febră, oboseală și înțepenirea gâtului. Poliomielita poate fi doar prevenită, dar nu tratată. Meningita este o inflamație a meningelui și are o rată de mortalitate foarte ridicată. Poate fi prevenită prin vaccin sau antibiotice. Trebuie tratată urgent.
  • Febra tifoidă este o infecție bacterială contractată din apa sau mâncarea contaminată. Potrivit OMS, simptomele includ febra îndelungată, oboseala, durerile de cap și abdominale, greață, constipație sau diaree. Poate fi tratată cu antibiotice.
  • Hepatita A și B sunt amândouă infecții virale ale ficatului, care pot fi prevenite prin vaccin. Hepatita A poate fi luată din mâncare/apă contaminată ori prin contactul cu o persoană infectată, în timp ce hepatita B se transmite de la mamă la copil sau prin contactul cu sângele sau sexual cu o persoană infectată.

De ce vaccinuri are nevoie un turist în destinații tropicale?

Pentru vacanțele în Zanzibar (Tanzania), călătorii trebuie să fie extrem de precauți în ceea ce privește malaria și să urmeze un tratament medicamentos potrivit. De asemenea, trebuie să poarte haine care acoperă pielea, să folosească spray-uri și plase de țânțari.

Specialiștii recomandă și vaccinurile împotriva hepatitei A, poliomielitei, tetanosului, difteriei, hepatitei B, meningitei, rabiei și febrei tifoide.

În Tanzania există și risc de schistosomiază, o boală provocată de larve parazitare, contractată prin cufundarea în apele infectate. Apele infectate prezintă și risc de holeră.

Pe lângă bolile contractate de la țânțari, precum malaria și febra dengue, există și un risc de febră hemoragică Congo și febră africană, contractate prin mușcătura căpușelor, și de boala somnului, transmisă de musca țețe.

Apele stătute din Zanzibar sunt un incubator perfect pentru țânțarii care transmit malaria.
Apele stătute din Zanzibar sunt un incubator perfect pentru țânțarii care transmit malaria.

Pentru călătoriile în Bali (Indonezia) nu sunt obligatorii vaccinurile, dar medicii îi sfătuiesc pe turiști să fie vaccinați împotriva difteriei, poliomielitei și tetanosului și să ia în calcul și opțiunea vaccinurilor contra hepatitei A, rabiei și febrei tifoide.

Este bine pentru turiștii să aibă vaccinurile de rutină - precum cel antigripal, pentru varicelă sau rujeolă - la zi.

Cei care merg în Bali trebuie să aibă grijă și la holeră, care se răspândește ușor prin apa și mâncarea contaminate din condițiile nesanitare.

Riscul de malarie este scăzut în Bali și în capitala Indoneziei, Jakarta, însă oamenilor le este recomandat să aibă grijă la țânțari. Turiștii pot lua tablete antimalarie, un tratament care se începe înainte de călătorie.

În Bali este și risc de schistosomiază.

Pentru călătoriile în Thailanda, nu sunt obligatorii vaccinurile, dar sunt recomandate cele contra febrei galbene, hepatitei B, febrei tifoide și a encefalitei japoneze. Autoritățile americane le recomandă turiștilor să aibă cu ei medicamente împotriva malariei dacă plănuiesc să călătorească într-o zonă cu risc ridicat.

Nu sunt vaccinuri obligatorii nici pentru Maldive, dar există o recomandare: să fim la zi cu vaccinurile antigripale și antitetanos. Opționale sunt și cele împotriva hepatitei A și B și a febrei tifoide. Nu este risc de malarie în Maldive.

La fel și în Mexic, unde nu sunt obligatorii, dar sunt recomandate vaccinurile contra hepatitei A, difteriei, rabiei, febrei tifoide și protecții anti-țânțari.

În ceea ce privește Brazilia, călătorii trebuie să fie conștienți de riscul de malarie.

Tratamentul antimalarie este recomandat doar pentru cei care vizitează zone cu risc înalt sau plănuiesc să stea o perioadă mai îndelungată. Aici sunt recomandate cele împotriva febrei galbene, difteriei și tetanosului, precum și cele împotriva hepatitei A, rabiei, febrei tifoide.

Ce alte măsuri de precauție pot lua călătorii?

În general, turiștii în țări precum Indonezia sau Mexic sunt sfătuiți să bea doar apă îmbuteliată și să evite băuturile cu gheață, care se face cu apă de la robinet.

Mulți dintre cei care merg în Bali ajung să sufere de așa-numita „Bali belly” (burtă de Bali) - diaree și vomă cauzate de consumul apei contaminate.

În aceste țări, există și un risc de virus Zika și de febră Dengue, transmise de țânțari. Pentru acestea, nu există vaccin.

Majoritatea acestor țări nu sunt recomandate femeilor însărcinate sau cuplurilor care încearcă să conceapă un copil.

Este recomandat călătorilor în aceste țări să fie la zi și cu vaccinurile contra Covid.

Călătorii sunt sfătuiți să verifice legalitatea, în țările destinație, a medicamentelor pe care le aduc de acasă.

De exemplu, unele medicamente cu care se tratează ADHD sunt ilegale în Bali, Thailanda și Japonia.

XS
SM
MD
LG