Linkuri accesibilitate

Schimbare de situație în cazul procesului morții lui Malcom X. Presupușii făptași – exonerați


Malcom X a fost predicator și activist pentru drepturile omului.
Malcom X a fost predicator și activist pentru drepturile omului.

Doi dintre bărbații condamnați pentru uciderea activistului Malcom X vor fi exonerați, anunță Biroul Procurorului Districtual din Manhattan. Aceștia au petrecut peste douăzeci de ani în închisoare, iar informațiile arată că două agenții guvernamentale ar fi ascuns dovezi importante.

Mijlocul anilor '60 a fost marcat de asasinarea unuia dintre cei mai celebri activiști ai Americii, Malcom X. Moartea sa a ridicat multe semne de întrebare cu privire la făptașii acțiunii în rândul istoricilor și a cercetătorilor.

Astăzi, la mai bine de cincizeci de ani de la producerea crimei, organele judiciare îi exonerează pe Muhammad A. Aziz și Khalil Islam, care au fost arestați în 1966 și eliberați în 1985, respectiv 1987. Dintre cei doi, doar Aziz se mai află în viață, informează The New York Times. Al treilea bărbat arestat, care a și recunoscut fapta, Thomas Hagan (cunoscut sub numele de Mujahid Halim), a fost eliberat în 1985, dar acuzațiile și condamnarea rămân.

„Acești oameni nu au primit dreptatea pe care o meritau”

În colaborare cu avocații celor reabilitați, Biroul Procurorului din Manhattan a deschis o investigație cu o durată de doi ani, care a demonstrat că în cercetările Biroului Federal de Investigații (FBI) și al Departamentului de Poliție al orașului New York (NYPD) au existat erori, ce au condus la închiderea bănuiților criminali.

În fapt, documentele FBI relevă că în ancheta inițială existau mai mulți suspecți, iar Muhammad Aziz și Khalil Islam trebuiau excluși de la început. Recent, autoritățile au intervievat un martor în viață, care a confirmat că Aziz nu ar fi participat la evenimentele din ziua crimei. Ba mai mult, în timpul procesului, Hagan ar fi mărturisit că Aziz și Islam nu au luat parte la incidentele din ziua respectivă.

Procurorul Districtului Manhattan, Cyrus Vance, a recunoscut greșeala și și-a cerut scuze în numele organelor implicate: „Acest lucru indică adevărul, că de-a lungul istoriei, adesea, forțele de ordine nu au reușit să-și îndeplinească responsabilitățile. Acești oameni nu au primit dreptatea pe care o meritau”.

Cine a fost Malcom X și care a fost misiunea lui?

Născut în 1925, în statul american Nebraska, viitorul mare activist a purtat numele de Malcom Little. Țelurile sale au fost cultivate în familie: Earl, tatăl său a fost preot baptist și susținător al activistului Marcus Garvey, iar mama secretară generală în cadrul mișcării cu același nume.

Din cauza activismului civic de care dădea dovadă Earl, familia Little a fost ținta unor atacuri venite din partea susținătorilor supremației albe. În 1929, după ce s-au mutat în Michigan, casa le-a fost incendiată, urmând ca doi ani mai târziu, Earl să fie ucis.

Mama lui Malcom, Louise, pe fondul unei căderi emoționale cauzate de moartea soțului, a fost internată într-un centru de sănătate mintală. Până atunci, Malcom fusese un elev silitor și își dorea să devină avocat. A renunțat însă la școală când o profesoară i-a spus că ar trebui să devină tâmplar.

În adolescență, Malcom și-a împărțit viața între Boston, Flint și Harlem. Pentru a supraviețui de pe o zi pe alta, acesta a început să comită infracțiuni. La vârsta de 21 ani, în 1946, a fost arestat pentru furt, cu o sentință de 8-10 de ani închisoare.

Muhammad A. Aziz, cunoscut și sub numele de Norman 3X Butler.
Muhammad A. Aziz, cunoscut și sub numele de Norman 3X Butler.

În anii de încarcerare, Malcom s-a îndepărtat de trecutul său, a valorizat lectura și a dobândit o nouă viziune asupra vieții. În vizitele sale, fratele lui, Reginald, îi vorbea despre convertirea la islam și alăturarea în organizația religioasă Națiunea Islamului (NOI).

Fiind interesat de schimbarea pe care a făcut-o Reginald, Malcom începe studiul învățăturilor liderului NOI, Elijah Muhammad. La ieșirea din închisoare, Malcom și-a schimbat numele de familie în „X”, un obicei în rândul adepților NOI, care consideră că numele lor provin de la proprietarii de sclavi, arată Enciclopedia Britannica.

Ascensiunea lui Malcom este rapidă și în scurt timp devine predicator și purtător de cuvânt al Națiunii Islamului, primind din partea lui Elijah Muhammad rolul de a înființa noi moschei în Detroit, Michigan și New York. Pentru a-și propaga mesajul, activistul utiliza mijloacele de comunicare în masă. În timpul serviciului său, mișcarea din care făcea parte a strâns 500.000 de noi adepți, reflectându-se astfel atracția învățăturilor sale în rândul afro-americanilor.

Pe lângă atenția pe care o primea din partea presei, activistul a intrat și în vizorul FBI. Mai mulți agenți s-au infiltrat în grupare și au monitorizat activitatea sa și rapoartele pe care le avea cu NOI.

Khalil Islam, cunoscut drept Thomas 15X Johnson
Khalil Islam, cunoscut drept Thomas 15X Johnson

Datorită carismei și a abilităților de bun comunicator public, Malcom a fost portavocea comunității afro-americane, prin care au fost exprimate furia și frustrarea acumulate în timpul mișcării pentru drepturile civile (1955-1965). Acest lucru a fost cel mai bine vizibil în 1957, când activistul a ordonat ca sute de musulmani de culoare să asigure protecția unei victime a poliției care era spitalizată.

La începutul anilor '60, Malcom se retrage din Națiunea Islamului, după ce află că liderul organizației, Elijah Muhammad, care i-a fost și mentor, a întreținut relații extraconjugale cu șase membre, de unde au rezultat și copii.

Profund rănit, activistul devine pelerin în Mecca și Cairo, unde viziunea asupra vieții i se schimbă din nou. Renunțând la credințele însușite în NOI, Malcom se convertește la islamul sunit, cultivându-și speranța pentru o dezvoltare pașnică a luptei pentru egalitatea rasială.

Întoarcerea în Statele Unite nu a fost ușoară – Malcom X primea amenințări cu moartea, iar conflictul dintre acesta și susținătorii lui Elijah era tot mai mare. În cele din urmă, în 21 februarie 1965, în timp ce susținea un discurs în New York, activistul a fost omorât de trei bărbați înarmați.

  • 16x9 Image

    Norbert Nemeș

    A absolvit Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în 2021, iar în prezent urmează masteratul de Jurnalism și Comunicare Politică din cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. A colaborat cu Radio Cluj și Factual. În octombrie 2021 a devenit stagiar al Europei Libere, iar din ianuarie 2022 este freelancer.

    nemesn-fl@rferl.org

XS
SM
MD
LG