Conducătorii militari ai Mali au întrerupt relațiile diplomatice cu Ucraina din cauza presupusei sale implicari - pe care Kievul o neagă - într-un atac al rebelilor care a dus la uciderea a zeci de soldați malieni și mercenari ruși.
Grupuri armate din nordul Mali au declarat că au ucis cel puțin 47 de soldați guvernamentali și 84 de mercenari ruși Wagner în luptele de luna trecută, lângă granița țării din Africa de Vest cu Algeria.
În urma anunțului rebelilor, Andrei Iusov, purtătorul de cuvânt al Direcției Principale de Informații (HUR) a Ministerului Apărării din Ucraina, a declarat pentru United News Telemarathon, fără a confirma implicarea Kievului, că rebelii „au primit toate informațiile necesare de care aveau nevoie” pentru a-i învinge pe mercenarii ruși luptând alături de trupele maliene.
Într-o declarație, guvernul militar din Bamako a acuzat Ucraina că sprijină terorismul și că încalcă suveranitatea Mali.
„Acțiunile întreprinse de autoritățile ucrainene încalcă suveranitatea Mali, depășesc sfera ingerinței străine, care este deja condamnabilă în sine, și constituie o agresiune clară a Mali și sprijin pentru terorismul internațional”, a spus guvernul malian într-un comunicat.
Ministerul de Externe al Senegalului l-a convocat pe ambasadorul ucrainean Iurii Pivovarov după o postare pe pagina de Facebook a ambasadei în care diplomatul ucrainean și-ar fi exprimat sprijinul pentru tuaregii din Mali.
Ministerul de Externe ucrainean a respins cu fermitate acțiunea conducătorilor militari din Mali, considerând-o „mioapă și pripită, având în vedere că Ucraina este victima unei agresiuni armate neprovocate pe scară largă din partea Federației Ruse”.
„Ucraina aderă necondiționat la normele dreptului internațional, inviolabilitatea suveranității și integrității teritoriale a altor țări și respinge cu hotărâre acuzațiile Guvernului de tranziție din Mali de presupus sprijinire a terorismului internațional”, a spus ministerul într-un comunicat din 5 august.
Timp de decenii, Ucraina, „unul dintre fondatorii Națiunilor Unite”, a susținut activ dreptul popoarelor africane la independență și decolonizare, inclusiv Republica Mali, arată sursa citată.
„Între timp, Federația Rusă, continuându-și neprovocat agresiunea armată împotriva Ucrainei, distruge arhitectura securității internaționale, încălcând obiectivele și principiile Cartei ONU, care garantează în special dreptul țărilor africane la un viitor liber”, se arată în comunicat.
„Ucraina își rezervă dreptul de a lua toate măsurile politice și diplomatice necesare ca răspuns la acțiunile neprietenoase ale Guvernului de tranziție al Republicii Mali”, se mai arată în comunicat.
Mali, unde autoritățile militare au preluat puterea prin lovituri de stat, în 2020 și 2021, se luptă cu revolte de ani de zile.
Conducătorii militari din Mali au acuzat grupările de tuaregi (berberi) și islamiste de colaborare. Grupările rebele sub umbrela Cadrului strategic permanent pentru pace, securitate și dezvoltare (CSP-PSD) au declarat că au luptat singure „de la început” până la finalul recentelor ciocniri.
Poporul Tuareg este un grup etnic tradițional nomad berber care trăiește în părți din Sahara de Vest. Mulți s-au plâns că sunt persecutați de guvernul militar malian.
Gruparea Wagner a fost implicată în unele dintre cele mai aprige lupte ale războiului Rusiei în Ucraina, dar soarta sa a fost pusă sub semnul întrebării când fondatorul Evgheni Prigojin a fost ucis într-un accident de avion în august 2023, la două luni după ce a condus o scurtă revoltă împotriva președintelui rus Vladimir Putin.
Mercenarii Wagner care nu au semnat contracte cu Ministerul Apărării al Rusiei după revoltă se crede că au plecat în Africa.
cu informații de la AFP și Reuters