Linkuri accesibilitate

Explozii la Crevedia | Manager al Flagas se disculpă: „Aici doar garau șoferii.” Un martor acuză: „Era o cloacă de gaz care mirosea”


Valentin Ianc, manager de dezvoltare la Flagas, susține că la Crevedia șoferii doar dormeau și mâncau. Martorii îl contrazic și susțin că se făceau operațiuni cu GPL în incinta punctului de lucru.
Valentin Ianc, manager de dezvoltare la Flagas, susține că la Crevedia șoferii doar dormeau și mâncau. Martorii îl contrazic și susțin că se făceau operațiuni cu GPL în incinta punctului de lucru.

Deși există mărturii că se făceau operațiuni cu gaz în fosta stație GPL din Crevedia, managerul de dezvoltare al companiei Flagas neagă. Europa Liberă a vorbit și cu un martor care știe afacerea de la început și care spune că a insistat ca operațiunile să se facă noaptea, din cauza mirosului.

Faptul că în incinta depozitului Flagas din Crevedia se făceau transferuri de GPL este negat de unul dintre cei mai importanți oameni din companie.

Europa Liberă a discutat cu Valentin Ianc, manager de dezvoltare la Flagas. Este cel care se ocupă în prezent de relația dintre companie și familiile afectate de deflagrație.

„Șoferii doar garau și se odihneau acolo”

Întrebat de Europa Liberă de ce a continuat activitatea în stația GPL, rămasă din 2020 fără autorizare de funcționare, Ianc a transmis că singurul lucru care se petrecea în incintă viza cazarea șoferilor, dat fiind că există spații cu această destinație.

Din spațiul de cazare aflat în incinta depozitului GPL de la Crevedia nu au mai rămas decât ruinele.
Din spațiul de cazare aflat în incinta depozitului GPL de la Crevedia nu au mai rămas decât ruinele.

„Activitatea nu era stație de GPL. Șoferii veneau, garau și se odihneau acolo”, susține Ianc. Întrebat cum se explică explozia, dacă doar dormeau acolo, a spus că nu știe.

Confruntat cu informația că sunt imagini pe Google Maps care arată că în curte s-ar fi transferat gaz petrol lichefiat, a răspuns scurt: „Nu am văzut aceste imagini.”

Ianc nu a putut spune nici ce măsuri propune compania sa pentru despăgubirea răniților sau a familiilor morților.

„Regretăm profund, mai mult de atât - despre victime chiar nu am cunoștințe, nu sunt în măsură. Partea mea este să mă ocup de relația dintre oameni și ce sprijină societatea noastră”, transmite Ianc.

Două din cele cinci persoane decedate erau angajate la compania Flagas.

„Le-am zis: faceți operațiunile noaptea”

Faptul că în incinta spațiului deținut de Flagas erau operațiuni cu GPL este susținut insistent de inginerul pensionar Constantin Nicolae Gavrilescu (68 de ani).

Vecin cu punctul de lucru al depozitului GPL, Constantin Nicolae Gavrilescu spune că le-a cerut angajaților să mute operațiunile noaptea, pentru ca oamenii să nu mai fie deranjați ziua de mirosul puternic de gaze.
Vecin cu punctul de lucru al depozitului GPL, Constantin Nicolae Gavrilescu spune că le-a cerut angajaților să mute operațiunile noaptea, pentru ca oamenii să nu mai fie deranjați ziua de mirosul puternic de gaze.

Vecin cu terenul deținut de companie, Gavrilescu este cel care i-a ajutat să ridice construcția spațiului de cazare, în urmă cu 12 ani.

„Inițial nu am știut că vrea să ridice un GPL. A zis că un sediu de firmă, că mută aici oamenii, că îi au împrăștiați doi – colo, doi – colo, doi – colo. Ulterior a părut treaba cu GPL-ul”, a declarat Gavrilescu pentru Europa Liberă.

Bărbatul i-a ajutat cu apă și electricitate să-și ridice construcțiile, devenind între timp un apropiat al lui Ionuț Dordulea, acționar la Flagas.

„A fost la mine-n casă de nenumărate ori, am petrecut ore împreună, am băut cafea, am băut chiar și bere împreună”, își amintește Gavrilescu.

După ce s-a închis stația pentru alimentarea autovehiculelor, Dordulea i-a spus că vrea să facă o parcare pentru mașini, cu dormitoare și bucătărie.

„Ulterior, mirosind a gaze, mi-am dat seama că se întâmplă ceva. Nu puteam să văd ce fac acolo pentru că gardul era cu cel puțin un cap mai înalt ca mine ”, susține Gavrilescu.

Le-a transmis angajaților să nu mai purjeze (operațiune de curățare a instalației de impurități sau de reziduuri cu ajutorul unui curent de apă sub presiune, n.r.) ziua.

„Am făcut cu ei discuții să nu mai facă purjare ziua. De ce? Explicația e simplă: persistă mirosul. Dacă nu bătea vântul, era o cloacă de gaz care mirosea. I-am rugat să facă, Dumnezeule, noaptea, că noaptea se duce în sus, oamenii dorm, nici nu se știe că au făcut purjare la instalație”, a declarat Gavrilescu pentru Europe Liberă.

Cât privește autorizația de funcționare a punctului de lucru din vecinătatea sa, susține că, din calitatea de simplu cetățean, nu avea de unde să știe: „Păi, cine să spună că n-are autorizație?”.

„Să se facă cum a fost!”

Marți dimineață, cu câteva ore înainte de a fi reținut de poliție, Cosmin Stîngă, administrator și acționar Flagas l-a sunat pe Gavrilescu.

Discuția telefonică a avut loc în fața echipei Europei Libere, aflată la locul tragediei. Stîngă i-a trasmis că vrea să știe cum să procedeze mai departe.

„Simplu: aduceți două – trei buldozere, dați totul la o parte și vă apucați să faceți casa”, a răspuns prompt inginerul pensionar.

„Vorbiți cu domnul Ionuț (Doldurea, n.r.) care știe, că a fost în casa mea de nenumărate ori, a mai băut, vorba aia, și o cafea și o bere, domnul Ionuț care știe la ce nivel am trăit eu”, a mai adăugat păgubitul.

În cursul zilei, inginerul s-a întâlnit cu managerul de dezvoltare Ianc, împreună cu care a fost la sediul Primăriei Crevedia. A obținut autorizarea de demolare a celor două imobile distruse de explozie, urmând ca în cursul zilei de astăzi să meargă la fața locului un topometrist și un arhitect.

„În două – trei săptămâni de când avem toate avizele, casa a gata”, i-a promis Ianc omului.

Compania a anunțat că va reface, pe cheltuială personală, toate proprietățile afectate de exploziile din 26 august.

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

XS
SM
MD
LG