Linkuri accesibilitate

Mandatul lui Astrid Fodor, primar al Sibiului, invalidat de instanță


România - Astrid Fodor
România - Astrid Fodor

Mandatul primăriței Sibiului, Astrid Fodor, a fost invalidat vineri de Judecătoria Sibiu.

„Se aduce la cunoştinţă publică faptul că, prin încheierea pronunţată la Judecătoria Sibiu în camera de consiliu, la data de 16.10.2020, în dosarul nr. 9486/306/2020, a fost respinsă cererea formulată de Biroul Electoral al Circumscripţiei Municipale Sibiu - nr.1, pentru validarea mandatului de primar al municipiului Sibiu, atribuit doamnei Astrid Cora Fodor, în urma alegerilor locale desfăşurate la data de 27 septembrie 2020”, potrivit minutei publicate de instanța care a invalidat cererea de intervenție a primăriței Astrid Cora Fodor.

Hotărârea poate fi atacată cu apel în 48 de ore.

Dacă instanța de apel va menține sentința de la cea de fond, în Sibiu vor trebui reluate alegerile peste trei luni, a explicat prefectul judeţului, Mircea Creţu.

„Doamna Fodor are soluţia de a ataca decizia Judecătoriei la tribunal. Tribunalul poate să invalideze sau să valideze pe doamna primar. În cazul în care validează, începe procedura normală, în cazul invalidării, merge pe organizarea alegerilor la propunerea prefectului, în termen de 90 de zile, de Guvernul României", a declarat prefectul pentru Agerpres.

Agenţia Naţională de Integritate a anunţat că Fodor are interdicţie să ocupe o funcţia timp de trei ani, pentru că s-a aflat în stare de incompatibilitate între anii 2012 şi 2014, când a fost viceprimar al primăriei, conduse atunci de Klaus Iohannis.


Astrid Fodor a candidat, pe 27 septembrie, pentru funcţia de primar al municipiului Sibiu, din partea Forumului Democrat al Germanilor din România, și a câștigat alegerile cu 43,05%. Ea a fost urmată de candidatul liberal, Adrian Bibu, cu 31,13%, potrivit Biroului Electoral Judeţean.

Agenţia Naţională de Integritate a anunţat recent, că a comunicat către entităţile care validează mandatele aleşilor locali date şi informaţii referitoare la candidaţii la alegerile locale care se află sub interdicţia de 3 ani de a ocupa o funcţie eligibilă, în conformitate cu art. 25 din Legea nr. 176/2010.

Pe această listă se află şi primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor.

Potrivit ANI, Astrid Fodor s-a aflat în incompatibilitate în perioada 2012 -2014, deoarece în calitate de viceprimar a făcut parte din Consiliul de administrație a două școli și are interdicție de trei ani de a mai ocupa o funcție publică aleasă după 2020. Interdicția este urmarea unei sentințe definitive a Înaltei Curții de Justiție. Imediat după publicarea ei, prefectul de Sibiu a semnat ordinul de încetare a mandatului de primar, pe care însă Astrid Fodor l-a contestat în instanță. Tribunalul Sibiu i-a dat câștig de cauză, motiv pentru care a putut candida.

De asemenea, spunea ANI, Astrid Fodor s-a aflat în stare de incompatibilitate şi ca urmare a deţinerii calităţii de membru în Consiliul de Administraţie al Grădiniţei de copii cu program prelungit nr. 37 Sibiu, în perioada 27 septembrie 2012 - 3 iulie 2014, încălcând astfel dispoziţiile art. 87 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 161/2003.

Conform dispoziţiilor legale, validarea mandatelor se face, după caz, de către judecătoria în a cărei rază teritorială se află circumscripţia electorală pentru care au avut loc alegeri sau de către tribunalul în a cărui circumscripţie se află unitatea administrativ-teritorială respectivă.


Astfel, art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010 stipulează faptul că "Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicţia de 3 ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate".

În ceea ce priveşte articolul de lege menţionat, prin Decizia nr. 418/2014, Curtea Constituţională a României a constatat că prevederile art. 25 alin. (2), teza a doua, sunt constituţionale în măsura în care sintagma "aceeaşi funcţie" se referă la toate funcţiile eligibile prevăzute de art. 1 din aceeaşi lege.

Astrid Fodor a spus pentru Europa liberă că „este o mișcare politică” și că „decizia vine de la adversarii politici”.

Am o stare de nemulțumire și lehamite. Decizia ANI m-a luat total prin surprindere, nu mă așteptam. Poate nu mă lua prin surprindere dacă mă anunța când am depus candidatura. Să faci acum aceste demersuri este suspect, nu are nimic de-a face cu niște principii de drept și de morală. Nu s-a mai întâmplat niciodată așa ceva, de aceea ridică o serie întreagă de suspiciuni asupra echidistanței ANI. ANI nu are competențe să se amestece în procesul electoral, trebuia să o facă dinainte dacă ei considerau că e atributul lor. Este o situație neobișnuită, este o mișcare politică, dar m-am obișnuit. Eu cred că da, decizia vine de la adversarii politici. Dacă nu mi se validează mandatul, eu am posibilitatea să fac apel la Judecătoria Sibiu. În cinci zile trebuie să se judece. Dacă instanța consideră că efectele încă sunt valabile, atunci se vor relua alegerile”, a declară primarul ales al municipiului Sibiu pentru Europa liberă.

XS
SM
MD
LG