Linkuri accesibilitate

Mandatul lui Cîțu | De ce se teme PNL înainte de întâlnirea cu Cioloș


Premierul demis, Florin Cîțu, nu vrea să ofere susținere pentru formarea unui guvern alături de USR și îi cere lui Dacian Cioloș să obțină voturile PSD și AUR.
Premierul demis, Florin Cîțu, nu vrea să ofere susținere pentru formarea unui guvern alături de USR și îi cere lui Dacian Cioloș să obțină voturile PSD și AUR.

Liderii PNL ridiculizează premierul desemnat de președintele Iohannis și au decis să se întâlnească cu Dacian Cioloș doar pentru a-i transmite față în față să nu se bazeze pe sprijinul lor. Cu toate acestea, în spatele ușilor închise, reprezentanții PNL au temeri legate de acțiunea PSD.

PNL proclamă un parteneriat cu Klaus Iohannis, dar nu se grăbește să voteze premierul desemnat de președinte. Semn că mutarea a fost una strategică și nu pentru refacerea Coaliției, spun surse din conducerea liberală.

Conducerea PNL a decis într-o ședință online mandatul cu care Florin Cîțu se va prezenta la negocierile pentru formarea unui nou guvern. Liberalii îl vor anunța pe Dacian Cioloș că nu vor susține învestirea sa. Întâlnirea cu premierul desemnat va avea doar un caracter formal, pentru a se bifa că există o oarecare disponibilitate la dialog, nu pentru a deschide noi paliere de discuție. Premierului desemnat i se va comunica că trebuie să caute susținere la PSD și AUR.

În discuțiile informale purtate de Florin Cîțu cu deputații și senatorii PNL, la Vila Lac, în ultimele două zile, s-a transmis mesajul că nu trebuie votat un guvern Cioloș. De la discuția de marți au lipsit aproximativ 40 de deputați, unii fiind din tabăra Orban.

În mesajele publice, comunicatorii PNL l-au trimis pe Dacian Cioloș să-și caute majoritatea alături de PSD și AUR, alături de care au votat moțiunea de cenzură prin care a fost dărâmat Florin Cîțu.

Noul președinte PNL nu poate ierta modul în care a acționat USR în Parlament după plecarea din guvern, spun surse din partid. Mesajul i-a fost transmis direct și de Florin Cîțu lui Dacian Cioloș. Mai mult, liderul liberalilor a refuzat orice întâlnire în format extins, ci a cerut ca la prima discuție să fie prezenți doar Dacian Cioloș, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian.

Noi guvernăm, în timp ce alții explică ce ar vrea să facă. Pentru ei nu am fost buni săptămâna trecută, dar acum am devenit frecventabili. Știm exact că sunt argumente serioase pentru a înțelege că PNL, alături de UDMR, este singura formulă care poate scoate România din această perioadă complicată”, susține Alina Gorghiu.

Vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Roman, îl caracterizează pe Dacian Cioloș drept un demolator alături de care nu se poate construi. Roman este propunerea PNL pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților, după ce Ludovic Orban își va înregistra oficial demisia.

Toate declarațiile de superioritate din tabăra liberală sunt însă și o formă de negociere și poziționare politică. Momentan vor să dea impresia de siguranță și că ei controlează jocul în Parlament datorită președintelui.

PNL acuză PSD că nu a respectat o promisiune

Liberalii nu sunt impresionați de forța lui Dacian Cioloș, dar se tem de cei din PSD. O temere reală că social-democrații le pot strica planurile pentru instalarea unui premier liberal.

„PSD ne-a promis că nu introduce moțiunea de cenzură și ne-am trezit că au depus-o. Este pentru prima dată când nu se țin de cuvânt. Aveam înțelegere cu ei”, dezvăluie un lider din conducerea PNL pentru Europa Liberă.

Toate calculele făcute de PNL arată că Dacian Cioloș nu are voturile necesare pentru învestire. Kiseleff-ul poate schimba jocul. O decizie de susținere venită din partea PSD-ului ar da peste cap toată strategia gândită în Modrogran și la Palatul Cotroceni. Până acum, Marcel Ciolacu a afirmat că social-democrații nu vor sprijini un Cabinet Cioloș.

Eventuala susținere primită de liderul USR din partea PSD ar putea PNL într-o situație ingrată. Liberalii ar pierde accesul la resursele de putere și bani într-un moment dificil pentru partid. De asemenea, ar trebui să explice de ce au renunțat la premier pentru a intra în Opoziție, lăsând România într-o criză politică, economică, dar mai ales sanitară. Numărul morților crește de la o zi la alta.

Dorința nedezvăluită a liberalilor este de a forma ei un guvern minoritar, care să fie susținut în Parlament de PSD.

Proiecte cu impact financiar, la un vot de aprobare în Parlament

La întâlnirea de la Vila Lac s-a discutat și despre „bombele” cu impact financiar, cum au fost denumite de liberali, care se află în Parlament, în Camera Deputaților. Ele se află la doar un vot pentru a deveni legi. Premierul demis le-a cerut colegilor să recurgă la toate chichițele legislative pentru ca proiectele să nu devină legi, deoarece au un impact asupra deficitului bugetar.

Proiectele pot să fie scoase de la sertar de PSD pentru a le implementa în perioada următoare pentru a pune în dificultate guvernarea. Inițiativele au un caracter social, precum cele legate de o masă caldă, tichete de călătorie sau indexarea pensiilor foștilor militari.

Tot în Birourile Permanente Reunite a rămas blocată și rectificarea bugetară, Parlamentul putând opera modificări asupra ei dacă ajunge la votul final.

Condiția UDMR pentru susținerea lui Dacian Cioloș

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat că va participa la întâlnirea cu Dacian Cioloș pentru a asculta programul de guvernare, obiectivele asumate și componența noului cabinet.

Refacerea coaliției este posibilă numai dacă toți care au fost prezenți la negocierile din decembrie anul trecut vor face parte din aceasta, adică: PNL, UDMR și grupul minorităților naționale”, a precizat liderul UDMR.

Csoma Botond, liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, a declarat pentru Europa Liberă că va fi foarte greu să fie acceptat Dacian Cioloș, dar nu imposibil.

Va fi foarte greu pentru noi să ne convingem colegii din Senat și Camera Deputaților să susțină un guvern condus de Dacian Cioloș", a spus reprezentantul UDMR.

Premierul desemnat are zece zile la dispoziție pentru a obține sprijinul parlamentar pentru învestire. Dacă după zece zile nu găsește o majoritate, poate depune mandatul în fața președintelui sau poate veni la votul Parlamentului.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG