Linkuri accesibilitate

Zece concluzii după consultări | PSD vrea să controleze totul în Parlament, Cîțu insistă să rămână premier


Negocierile pentru învestirea unui nou guvern se anunță dificile. Până la finalizare, s-ar putea ca PSD să preia controlul asupra Parlamentului, iar Florin Cîțu să gestioneze Palatul Victoria. Imagine cu Florin Cîțu după consultările de la Cotroceni, 11 octombrie 2021
Negocierile pentru învestirea unui nou guvern se anunță dificile. Până la finalizare, s-ar putea ca PSD să preia controlul asupra Parlamentului, iar Florin Cîțu să gestioneze Palatul Victoria. Imagine cu Florin Cîțu după consultările de la Cotroceni, 11 octombrie 2021

Președintelui nu îi va fi greu să constate că partidele care au participat la consultări nu pot forma o majoritate. PSD și PNL nu au venit cu o propunere de premier, iar USR l-a nominalizat pe Dacian Cioloș.

Klaus Iohannis l-a nominalizat pe Dacian Cioloș să formeze noul Cabinet. Din primele poziționări ale partidelor la consultările convocate de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni se pot desprinde câteva concluzii rapide.

  • Nu există o majoritate în acest moment pentru învestirea unui nou premier.
  • PSD dorește să preia controlul în Parlament cât timp Florin Cîțu rămâne premier demis. Funcția de președinte al Camerei Deputaților va rămâne vacantă după demisia lui Ludovic Orban, iar social-democrații o vizează.
  • Premierul demis poate rămâne în funcție în lipsa unei alte majorități, ceea ce poate să fie o variantă convenabilă pe termen scurt pentru Florin Cîțu. Colaborarea cu PSD se va face pe proiecte punctuale în Parlament. Social-democrații sunt de acord să fie „responsabili”.
  • PSD și USR nu vor vota pentru învestirea unui nou guvern Cîțu.
  • PNL nu dorește refacerea Coaliției de guvernare cu USR.
  • USR l-a propus pe Dacian Cioloș pentru funcția de premier, dar liderii Uniunii sunt conștienți că nu sunt doriți la guvernare. Dacian Cioloș a primit de la președintele Iohannis dreptul de a-și forma guvernul.
  • UDMR va fi prezent la guvernare în orice formulă. Kelemen Hunor s-a autopropus premier pentru șase luni.
  • Varianta alegerilor anticipate nu este susținută de președintele Klaus Iohannis.
  • AUR este mulțumit de criza politică și crește în sondaje.
  • Negocierile vor continua pentru formarea unei majorități care să învestească un Guvern cu puteri depline până la finalul anului.
Consultări la Palatul Cotroceni
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:06 0:00

Pe ce mizează Florin Cîțu să rămână la Palatul Victoria

Prima delegație care s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis a fost cea a PNL. Asortați cu cravate albastre, Florin Cîțu, Iulian Dumitrescu, Rareș Bogdan, Gheorghe Flutur și Lucian Bode au făcut un schimb de amabilități cu președintele Iohannis, dar nu au venit cu o propunere de premier.

Florin Cîțu a exclus la finalul consultărilor o guvernare alături de USR, care a votat moțiunea de cenzură a PSD. Președintele PNL a insistat că s-a format o nouă majoritate (PSD – USR – AUR), care ar trebui să își asume guvernare.

Delegația PNL la consultările de la Palatul Cotroceni. Lucian Bode, Rareș Bogdan, Florin Cîțu, Gheorghe Flutur și Iulian Dumitrescu, față în față cu președintele Iohannis, 11 octombrie 2021.
Delegația PNL la consultările de la Palatul Cotroceni. Lucian Bode, Rareș Bogdan, Florin Cîțu, Gheorghe Flutur și Iulian Dumitrescu, față în față cu președintele Iohannis, 11 octombrie 2021.

Liberalii au recunoscut că PSD s-ar putea să preia conducerea Camerei Deputaților, după demisia lui Ludovic Orban. Funcția poate să fie o monedă de schimb în negocierile ulterioare cu social-democrații. Florin Cîțu nu a încercat o conciliere cu tabăra Orban sau cu USR în ultima săptămână, au declarat surse din partid. PNL așteaptă ca președintele să ia decizia în privința premierului, iar între timp Florin Cîțu să rămână interimar la Palatul Victoria în lipsa altei majorități.

Ce dorește PSD în schimbul responsabilității

Sub semnul responsabilității”, PSD și-a expus viziunea prin vocea lui Marcel Ciolacu. Social-democrații să pregătesc să preia puterea în Parlament, unde pot vota alături de PNL asupra unor proiecte punctuale precum plafonarea prețurilor la energie, măsuri în domeniul sanitar, împotriva Covid, sau PNRR.

Va fi o colaborare Guvern – Parlament, primul al PNL, al doilea controlat de PSD, pentru ca România să fie guvernată în perioada următoare, susțin surse social-democrate.

Delegația PSD a fost formată din președintele Marcel Ciolacu, secretarul general, Paul Stănescu, și trei aleși locali ai PSD. Palatul Cotroceni, 11 octombrie 2021.
Delegația PSD a fost formată din președintele Marcel Ciolacu, secretarul general, Paul Stănescu, și trei aleși locali ai PSD. Palatul Cotroceni, 11 octombrie 2021.

Românii nu vor fi abandonați, tot ce nu poate un guvern demis, va fi preluat de Parlamentul României. Parlamentarii PSD vor lucra 24/ 24. Deja am depus solicitările pentru plafonarea prețurilor la energie și gaze”, a declarat Marcel Ciolacu după consultările de la Palatul Cotroceni.

Varianta alegerilor anticipate, invocată de PSD, nu a fost agreată de președintele Iohannis, care a transmis delegației PSD că anticipatele sunt greu de atins. Marcel Ciolacu a reiterat că nu va vota pentru învestirea unui guvern condus de Florin Cîțu, din cauza jignirilor aduse în ultima perioadă PSD.

USR vrea pachet de reforme cu termene asumate

USR a fost singurul partid care a venit cu o propunere de premier: Dacian Cioloș. Mai mult, conducerea USR a venit și cu un pachet de reforme și un calendar pentru implementarea acestora.

  • Pachet de măsuri pentru reducerea prețului energiei electrice cu 32%
  • Măsuri pentru limitarea Covid
  • Desființarea Secției Speciale până la final de octombrie
  • Adoptarea legilor justiției până la final 2022
  • Implementarea zero taxe pe salariile mici
  • Reforma pensiilor speciale, toate pe baza contributivității până la final de 2022
  • Reforma companiilor de stat, eliminarea excepțiilor de la numiri profesioniste, final 2022
  • Revenirea la alegerea primarilor în 2 tururi, până în martie 2023
Dacian Cioloș, propunerea de premier a USR, Dan Barna, Stelian Ion, Anca Dragu și Cristian Ghinea au participat la consultările de la Palatul Cotroceni convocate de președintele Iohannis. 11 octombrie 2021.
Dacian Cioloș, propunerea de premier a USR, Dan Barna, Stelian Ion, Anca Dragu și Cristian Ghinea au participat la consultările de la Palatul Cotroceni convocate de președintele Iohannis. 11 octombrie 2021.

Dacian Cioloș a dezvăluit că președintele i-a comunicat că nu a primit altă propunere de premier și că este surprins” că nu au existat discuții între partide până acum pentru rezolvarea crizei politice.

Noi i-am spus că avem această propunere fermă și serioasă (n.r. – Dacian Cioloș premier), mingea e în terenul domnului președinte”, a afirmat liderul USR.

Potrivit acestuia, i-a dat un mesaj lui Florin Cîțu pentru a se întâlni, dar nu a primit un răspuns.

Partidele fug de responsabilitate, am făcut-o noi ca să arătăm că USR este pregătit să își asume guvernarea. Nu mergem doar cu oameni, ci să discutăm soluții. Președintele a avut o mențiune în introducere că am ieșit de la guvernare. I-am explicat președintelui că ceea ce s-a întâmplat a fost pentru că nu am putut să funcționăm cu decizii în cadrul Coaliției, a fost de acord că nu au fost decizii pe subiecte importante”, a susținut Dacian Cioloș.

Președintele Iohannis urmează să se consulte și cu liderii UDMR, AUR și cu cei care reprezintă grupul minorităților naționale. George Simion a pledat pentru alegeri anticipate, iar propunerea de premier a AUR este Călin Georgescu, un personaj lăudat de Sputnik.

UDMR va rămâne alături de PNL la guvernare și așteaptă să vadă soluțiile președintelui. Uniunea a colaborat în legislatura trecută cu PSD în Parlament.

Kelemen Hunor i-a propus președintelui Klaus Iohannis să îl nominalizeze pentru funcția de premier. Puterea ar urma să fie deținută însă doar pentru șase luni.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG