Linkuri accesibilitate

Manifestul pentru Europa al lui Macron primește răspuns de la conservatorii germani


Viziunea exprimată de președinta Uniunii Creștin-Democrate diferă de cea a președintelui francez în chestiunile sociale.

Annegret Kramp-Karrenbauer, a prezentat un plan privind Europa, în ton cu preşedintele francez Emmanuel Macron, dar diferit în domeniul social, scrie AFP, preluată de Agerpres.

''Europa noastră trebuie să devină mai puternică'' într-o lume minată de replieri protecţioniste şi naţionaliste'', scrie Annegret Kramp-Karrenbauer, succesoarea lui Angela Merkel, într-un articol, intitulat ''A face bine Europa'', în publicaţia Welt am Sonntag.

În perspectiva alegerilor europene din luna mai, ''preşedintele francez Emmanuel Macron a adresat un apel cetăţenilor Europei în urmă cu câteva zile, spunând că este urgent să se acţioneze. El are dreptate (...)'', estimează Kramp-Karrenbauer, aleasă în decembrie 2018 la conducerea CDU, cel mai mare partid din Germania.

Șefa CDU spune că vrea să garanteze bazele prosperităţii europene, preconizează crearea ''unei pieţe comune pentru bănci'' şi pledează pentru ''un pact european al climatului''.

Annegret Kramp-Karrenbauer, care are mari şanse de a deveni viitorul cancelar al Germaniei, respinge totuşi unele propuneri franceze, precum cea referitoare la un salariu minim european şi avertizează în legătură cu spectrul privind mutualizarea datoriilor respinsă de către Germania.

''Trebuie să ne sprijinim în mod consecvent pe un sistem al subsidiarităţii şi al responsabilităţilor proprii'', a estimat ea.

În opinia liderei CDU, ''centralismul european, etatismul european, mutualizarea datoriilor, europenizarea sistemelor sociale şi a salariului minim ar fi calea cea rea''.

În domeniul securităţii şi al politicii privind migraţia, Kramp-Karrenbauer se declară în întregime de acord cu Emmanuel Macron. ''Pentru a ne simţi în securitate în Europa, avem nevoie de frontiere externe mai sigure'', scrie lidera CDU, aprobând ideea unei poliţii a frontierelor comune.

Ea cere de asemenea ''un loc permanent comun în Consiliul de Securitate'' al ONU, o revendicare a Berlinului ce datează de mult timp, dar Franţa doreşte să-şi menţină locul în forul mondial.

XS
SM
MD
LG