„Este indiscutabil că situația de la azilul din Bărdești este una inumană, tragică, pe care o condamn cu toată fermitatea, drept pentru care susțin că cei vinovați trebuie să plătească.
Având în vedere contextul generat de aceste întâmplări cumplite, am luat decizia de a-mi depune mandatul de prefect al județului Mureș”, a transmis aceasta pe Facebook.
Ea le cere mureșenilor să îi aprobe plecarea ca un ultim gest, după ce nu a putut gestiona complet situația și spune că a declanșat o serie de acțiuni de control în propriul județ odată cu apariția primului caz de la Voluntari.
La Bărdești, reprezentanții Centrului pentru Resurse Juridice au descins pe 28 iulie la Centrul de Îngrijire și Asistență „Căsuța lu’ Min”, după ce un fost beneficiar le-a scris că trebuie să-și salveze prietenii de acolo. În azil, au găsit oameni ascunși după o perdea într-un subsol, pe saltele murdare de fecale, urină și sânge.
Într-un altă cămară a subsolului, fără clanță sau aerisire, erau ascunși alți doi oameni. Cei doi erau în stare gravă.
În total, 30 de oameni au fost scoși din centrul din Bărdești.
Problemele căminului deținut de aceeași asociație, Re-MIN, în Târgu Mureș erau cunoscute de autorități încă de anul trecut, când a plouat cu reclamații din partea vecinilor. Oamenii spuneau că în casa de lângă ei funcționează un azil ilegal și, mai mult, rezidenții erau agresați fizic de angajați.
„Sunt încălcări flagrante ale drepturilor omului”, a precizat fosta prefectă de acum a județului Mureș.
Premierul Marcel Ciolacu a cerut, în ultimele zile, demisia subprefectului județului Mureș și a directorului Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Mureș.
Demisia Marei Togănel a fost cerută, indirect, de către premier.
„Știm foarte bine că sub coordonarea prefecților și a subprefecților s-au făcut controale timp de o lună”, declarase săptămâna trecută Marcel Ciolacu, care i-a dispus eliberarea din funcție.