Linkuri accesibilitate

Marcel Boloş, după şedinţa Coaliţiei: pachetul de măsuri fiscal-bugetare este „în mare parte agreat”


Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş a spus după şedinţa Coaliţiei de guvernare de luni că măsurile fiscal-bugetare sunt în mare parte agreate la nivelul Coaliţiei.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat luni, după reuniunea liderilor Coaliţiei de guvernare că pachetul de măsuri fiscale în pregătire ”este în mare parte agreat la nivelul coaliţiei de guvernare”. Ar putea fi introdusă o taxă pe profiturile excepţionale ale băncilor, a spus el la Digi 24.

Nemulţumirea mai multor liberali, legată de faptul că nu au fost informaţi în detaliu despre aceste măsuri, este fundamentată, dar este cauzată de faptul că pachetul fiscal a suferit modificări în relaţia cu Comisia Europeană, a spus ministrul Finanţelor luni seară la Digi24, citat de News.ro.

„Este o supărare care este fundamentată până la urmă, dar nici nu se putea discuta despre un pachet de măsuri care, atât în relaţia cu Comisia Europeană, a suferit modificări. A fost discutat cu Comisia Europeană şi de obicei de acolo venim, poate, cu o solicitare de măsuri suplimentare fiscal-bugetare”, a spus ministrul, conform sursei citate.

El a adăugat că pachetul de măsuri fiscal-bugetare ”este în mare parte agreat la nivelul coaliţiei de guvernare” şi că în Coaliţie s-a discutat despre principiile care vor fi aplicate şi că s-ar fi făcut „mulţi paşi” în privinţa consensului.

Ministrul Finanţelor a fost întrebat şi dacă în acest moment există o variantă a pachetului de măsuri fiscale agreat cu Comisia Europeană.

„În relaţia cu Comisia Europeană urmează să le clarificăm din punct de vedere al impactului bugetar. Comisia Europeană spune că aveţi obiective mari pe care trebuie să le implementaţi din punct de vedere al PNRR, pentru aceasta aveţi nevoie de spaţiu fiscal bugetar”.

România ar urma să creeze spaţiul bugetar respectiv prin măsurile fiscale, reducerea cheltuielilor publice şi combaterea evaziunii fiscale.

Ce măsuri s-au mai discutat în Coaliţie

Invitat în emisiunea Jurnalul de seară de la Digi24, ministrul Finanţelor a spus că în pachetul de măsuri fiscal-bugetare discutate în Coaliţie se numără şi un impozit pe profitul excepţional al băncilor, pe modelul altor ţări, a spus în premieră la Digi24 ministrul Boloş.

„În ceea ce privește activitatea bancară, după modelul pe care deja îl avem în Italia, unde au o taxă specială de 40%, sau Ungaria și celelalte state membre care au impus taxe, și noi ar urma să mergem pe această linie a impunerii acestor profituri excepționale. Este în pachet acest lucru și are în vedere aceste modele ale statelor membre UE”, a spus el, adăugând însă că un anunţ concret pe această temă „va fi făcut la momentul potrivit.”

El a mai vorbit şi despre alte măsuri vehiculate deja, precum creşterea TVA pentru panourile fotovoltaice, de la 5% la 9%, respectiv TVA-ul din industria HoReCa, acesta urmând să rămână la 9%.

În schimb, TVA-ul pentru cluburi, sălile de sport și festivaluri vor urca de la 5% la 19%.

În privinţa voucherelor de vacanţă, el a menţionat că limitarea acordării acestora este prinsă în planul de reducere a cheltuielilor bugetare, că personalul de execuţie va fi protejat şi că a fost stabilit un volum al venitului de la care aceste vouchere nu vor mai fi acordate.

Marcel Boloş a mai spus, potrivit News.ro, că „un cartof fierbinte” al discuţiilor îl reprezintă eventuala introducere a unui impozit proporţional cu valoarea proprietăţii / proprietăţilor deţinute.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Bachata Dance cu beneficiarii Centrului de zi Alzheimer din Cluj Napoca
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
XS
SM
MD
LG